Divné věci

Dějí se věci! A ne ledajaké věci 🙂 . V Saint Louis se na turnaji Sinquefield Cup přestalo remizovat. Hraje se i „poměrně“ (=dost) silný uzavřený turnaj v chorvatském Záhřebu, Turnaj míru 2023. I tam se dějí málokdy vídané věci.



Šesté kolo turnaje Sinquefield Cup v Saint Louis bylo celkem překvapivé. Jen jedna partie ze čtyř skončila remízou  :usmev: .
Naposledy jsme do Saint Louis „nakoukli“ po čtvrtém kole. Páté kolo se nijak nevymykalo ze zajetých kolejí. Samé remízy. Vlastně skoro samé remízy, protože Aronjan porazil Firúzdžu (Firouzju).

Šesté kolo bylo z tohoto úhlu pohledu výjimečné, remízou skončila jen partie Rapport – Vachier-Lagrave.

Wesley So porazil Aronjana v brilantně vedené koncovce, kde ukázal, jak důležitou figurou je aktivní král. Těžko říct, kde udělal Aronjan chybu. Na první pohled vypadá pozice černého v pořádku, ale moc se mi nepozdává tah 20. … Vc7. U partie by mi asi přišel zcela v pohodě, ale když znám výsledek a zpětně hledám, kde černý pochybil, podezření padá právě na tah Vc7 . Takto už se několikrát i hrálo, ale So tahem 22. De5 prakticky vynutil přechod do mírně lepší koncovky a zřejmě věděl o pozici své.
Koncovka střelce proti jezdci nevypadá nijak podezřele, ale aktivita bílých figur je impozantní. Vůbec mě nepřekvapuje, že byl So po šestém kole v čele turnaje.

 

 

Firúzdža se dostal bílými s Caruanou do těžké pozice, která ale nebyla jednoduchá za žádnou stranu. Caruana chyboval, když zahrál 35. … Vf2, tah, po kterém se mohl bílý zachránit. Mohl, ale záchranu vidí jen Stockfish  :usmev: . Neviděl ji ani Firúzdža a asi ani Caruana, když hrál tah 35. … Vf2.
Není se čemu divit, „záchranný tah“ 36. Jc4! u partie jen tak nespočítáte. Typický počítačový tah, který by asi našel a přesně spočítal jen málokdo, pokud vůbec někdo.

 

 

Girimu se nepovedla partie s Dominguezem. Když si nechal zlikvidovat pěšce na d3 (24. c3), získal černý převahu v centru a bylo jasné, že s rozbitým královským křídlem bude mít bílý těžké problémy.
A měl.

 

 

Včera večer a v noci se hrálo už sedmé kolo a zdá se, že ani v tomto kole moc partií remízou neskončí.
Po šestém kole byla v čele trojice Američanů, z nichž nejvíce bodů měl Wesley So (4 body), o bod méně měli další dva američtí hráči (Caruana a Dominguez) a Vachier-Lagrave.

 

Po šestém kole:

 

Odkazy:

 

Web turnaje
Online na chess24.com (od 20:30)


 

Když se podíváte na tabulku turnaje Sinquefield Cup, nepřijde vám na ní nic divného. Normální, a pro někoho „nudný“ ,  velmistrovský uzavřený turnaj plný remíz.

Tabulka Turnaje míru, který se hraje v chorvatském Záhřebu vypadá mnohem zajímavěji.
Uzavřený velmistrovský turnaj o deseti účastnících s průměrným ratingem 2602. Odehráno je 7 kol, dnes je na pořadu předposlední osmé kolo.

Dvě kola před koncem je v čele s dvoubodovým(!) náskokem Hans Moke Niemann, který byl se svým ratingem 2659 nasazen jako turnajová dvojka za Antonem Korobovem.

Při pohledu na tabulku mě napadají dvě věci: buď je Niemannův rating podhodnocen, nebo Niemann nehraje docela fér. Vylučuji hráčské štěstí  :usmev: .

 

 

 

Niemann má po sedmi kolech 6.5 bodů, přičemž půlbod ztratil ve druhém kole remízou se Stevićem. Jeho performance činí fantastických 3003 a do ratingu připisuje (zatím) 23 ELO bodů.

Viděl (a analyzoval) jsem všech sedm Niemannových partií a klobouk dolů, Niemann hraje bezchybné šachy. Prakticky nechybuje, ba ani nepřesných tahů v oněch jeho sedmi partiích moc nenajdete. Mohlo by to být trochu podezřelé, ale Niemann je vynikající hráč, takže proč by mě to mělo překvapovat?

Třeba proto, že ani jeho soupeři nechybují (nepočítám chyby v už špatných či přímo prohraných pozicích), ale přesto dostávají na frak.
Pravdou je, že Niemann je oproti většině ostatních účastníků podstatně mladší, ale stejně si myslím, že jeho výkon nezůstane bez povšimnutí.

Každý „lepší“ hráč ví, jak těžké je dnes v době rozsáhlých databází a rostoucí šachové výkonnosti hráčů přehrát výkonnostně zhruba rovnocenné soupeře. Niemann dokazuje(?), že to lze a je mu přitom jedno, jakou barvou figur hraje partie.
Šest výher, jedna remíza, žádné „klopýtnutí“ . Když se dívám na partie ze Saint Louis, chybují všichni hráči, Niemann v Záhřebu ne.
Může být, že je opravdu skvělý hráč, který má momentálně formu jako hrom, silně podhodnocený rating a ve skutečnosti hraje o třídu či dvě lépe. Přesto ve mně hlodá červíček pochybností a když se podívám na to, že kola začínají v 15:00 a ve stejnou dobu se rozbíhá i online přenos, červíček uvnitř mě se mění v obrovské „červomonstrum“  :usmev: .
Nic to však neznamená, pocity jsou jen pocity…
Nechápu, proč není přenos zpožděný (nebo je a já něco přehlédl?)?
Ledaže by to byla svérázná past  :usmev: . Je to jen spekulativní konspirační teorie, ale znáte to: když někomu nemůžete nic dokázat, kladete léčky a čekáte, kdy se dotyčný chytí.

 

 

Niemannovy partie z tohoto turnaje jsou ke stažení pod tímto odkazem. Zkuste si to sami a najděte nějakou jeho výraznější chybu  :usmev: .

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com


 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x