Volá Londýn

V Londýně se ve druhém kole bojovalo a body si připisovali vůdci bílých figur. V Německu se hrálo další kolo kolo německé Bundesligy a hráli i naši hráči.

 

V turnaji London Chess Classic bylo v sobotu na programu druhé kolo. V pěti partiích byli třikrát úspěšní bílí, dvě partie skončily remízami.

„Když hraješ s mladými, jdi do koncovky,“ říká se.
Andrej Volokitin není starý (ročník 1986), ale Shreyas Royal (r. 2009) by klidně mohl být jeho synem  :usmev: , takže v tomto případě ono rčení platilo.
Čtrnáctiletý Ind hrající za Anglii se narodil v indickém Bengalúru a na britské ostrovy se přestěhoval s rodiči, kteří šli za prací (žádní „ekonomičtí“ migranti  :usmev: , otec je uznávaný IT pracovník). Shreyas je velmi talentovaný, je mistrem Evropy do 8 let z roku 2017, zhruba před rokem uhrál GM normu v Německu a i když je jeho rating zhruba o dvě stě bodů nižší než u ostatních účastníků, v turnaji se zřejmě neztratí.
Neztratil se ani s Volokitinem. To spíše Volokitin měl „problém“. Nikoli na šachovnici, ale „v hlavě“  :usmev: , protože i když měl od zahájení mírnou převahu, Royal se držel a Volokitin ztrácel čas hledáním cesty k uplatnění minimální výhody s outsiderem.
Nakonec se dočkal, tah 29. … Dd7 je jedním z mála špatných ústupů dámy. Na první pohled to není patrné, ale černá věž na b6 stojí špatně, stačilo ji pokrýt dámou a černý by neměl problémy. Po 29. … Dd7 problémy měl, ale kdyby ve 33. tahu aktivizoval krále (33. … Kf6), musel by Volokitin s necelými dvěma minutami dokazovat, že pěšec navíc ve věžové koncovce je dostatečnou výhodou.

 

 

Nejsilnější šachový amatér Luke McShane čelil Aminu Tababatabeiovi. Do časové tísně odolával tlaku Íránce, ale čtyřicátý tah (40. … e4) se mu moc nepovedl. Přesto však mohl zkoušet štěstí v horší koncovce, ale hned jeho následující tah (41. … Je5) prohrává partii. Oba jezdci dobře chránili své krále a černý se své „ochranky“ dobrovolně vzdal. Možná se mu zdálo, že dáma a jezdec uspějí v útoku proti bílému králi, ale opak byl pravdou.

 

 

Hans Moke Niemann měl štěstí, že narazil na mírumilovného Michaela Adamse. Niemannova forma ze Záhřebu je pryč. Rovné pozice, v nichž Niemann v Chorvatsku drtil své soupeře, jsou v Londýně rovné  :usmev: . Nebo možná i horší za Niemanna.
Závěrečná pozice partie s Adamsem asi není za bílého až tak špatná, ale jediný, kdo může testovat výdrž soupeře, je černý. Adams se spokojil s remízou.

 

 

Divočina byla k vidění v partii Mateusze Bartela s Julesem Moussardem.
Mateusz se s tím nepáral, hned v zahájení nastoupil pěšci na královském křídle (g4, h4) a vytvořil na šachovnici malebný chaos  :usmev: . Bílý hrál bez rošády, černý měl rozbitý pěšcový kryt před svým králem. V nejasné pozici měl černý podle Stockfishe asi lepší šance, ale neznám moc lidí, kteří by dobrovolně postavili dámu pod „rentgen“ bílého střelce (21. … Df6), mě takový tah ani nenapadl  :usmev: . Moussardův tah 21. … f6 je pochopitelný, černý se snažil překrýt diagonálu a1-h8, ale ještě více přitom oslabil postavení svého krále a Bartel nezaváhal.

 

 

Nikita Vitiugov promrhal svou šanci ve vyhrané koncovce s Gukeshem. Černý král se nemohl hnout od volného b-pěšce a bylo jen otázkou času, kdy se bílý dostane na kobylku černým pěšcům na královském křídle. Napadení pěšce (52. Kg7) se zdá být logické a ve své podstatě je správné. Jenže bílý měl nejprve vylepšit postavení svého střelce. Právě kvůli nemohoucnosti černého krále nemusel bílý nikam spěchat. To je však zřejmé až poté, co člověk zná výsledek partie  :usmev: .
Tipuji, že spousta hráčů by volila stejný postup jako Vitiugov.

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 15:00)
Online na lichess.org (od 15:00)


 

V Německu pokračuje německá Bundesliga. Na soupiskách několika týmů je řada českých hráčů, v sobotu zasáhli do bojů jen čtyři naši hráči.

Peter Michalík přispěl svou remízou s Ruizem Santosem k výhře Drážďan s Mnichovem (FC Bayern München 3½ – 4½ USV TU Dresden).

Vojta Plát bojoval s Remagenem za ztracenou věc s favorizovaným Baden-Badenem (SC Remagen Sinzig 2 – 6 OSG Baden-Baden). Ani kdyby Vojta s Donchenkem neprohrál, na výsledku by se moc nezměnilo  :usmev: .

Úspěšnější byli Honza Krejčí a Tomáš Polák v dresu Heimbachu. Honza Krejčí vyhrál s Francouzem Matthieu Cornettem, Tomáš Polák remizoval s Nizozemcem Erikem Van den Doelem, což v konečném součtu pomohlo týmu Heimbachu k těsné výhře s Ötigheimem (SC Heimbach-Weis-Neuwied4 4½ -3½ SC Ötigheim).

 

Odkazy:

Web Bundesligy
Online na chess24.com


 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroaslav Hadrava

Vtípek výborný – taky tak nějak vidím změnu formy HMN se změnou prostředí…

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x