Mikulášská rychlovka

Páté kolo se hrálo předevčírem v Londýně na London Chess Classic.
O víkendu se hrála německá Bundesliga, o sobotním kole jsme tady už psali, v neděli se hrálo další kolo.
V sobotu 2. prosince se hrál tradiční předvánoční turnaj O losinského kapra.



 

V Londýně se kolo před mikulášskou přestávkou mohutně remizovalo. Remízou skončily čtyři partie z pěti, jen mladý Shreyas Royal prohrál s Mateuszem Bartelem, který jej postupně přehrál černými.

 

 

Zajímavou remízu jsme mohli vidět v partii Adamse s Gukeshem. Viděl jsem při onlinech mnoho kritických narážek na to, že to Adams nedotáhl do konce  :usmev: . Kritici měli pravdu, že závěrečná pozice je pro Adamse značně lepší, ne-li přímo vyhraná, ale kritici si neuvědomují, že hráči nemají u partie k dispozici analýzu motoru.
Jednoduše řečeno, výhra tam asi byla, ale byla dobře schovaná v hromadě složitých variant, které vás u partie po několika hodinách hry vůbec nemusí ani napadnout  :usmev: .

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Tabulka po pátém kole:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 15:15)
Online na lichess.org (od 15:15)


 

Třetím a čtvrtým kolem pokračovala německá Bundesliga. O třetím kole jsme psali hned následující den, tedy v neděli 4. prosince. V tutéž neděli se hrálo čtvrté kolo jedné z nejlepších evropských soutěží.
Velké změny v sestavách se při dvoukolech nedaly očekávat  :usmev: , takže opět hráli jen čtyři čeští hráči.

Peter Michalík v dresu Drážďan remizoval s GM Brombergerem a stejně tak remizovaly i Dráždany s týmem MSA Zugzwang (USV TU Dresden1 4 – 4 MSA Zugzwang).

Vojtěch Plát neměl svůj den ani v sobotu, ani v neděli. V nedělním zápase podlehl Maximu Lagardemu a bohužel prohrál i Vojtův tým Remagen (SC Ötigheim4 5 – 3 SC Remagen Sinzig).

Heimbach, za nějž nastupují Honza Krejčí a Tomáš Polák, měl v neděli těžkého soupeře. Baden-Baden patří k favoritům soutěže a dokázal svoji roli potvrdit i v neděli. Tomáš Polák nastoupil v soutěži v každém kole a a zřejmě aspiruje na titul remízového krále  :usmev: , čtyři partie, čtyřikrát remíza, tentokrát s Etiennem Bacrotem. Honza Krejčí podlehl Rustamu Kasimdžanovi, celkově (OSG Baden-Baden3 5½ – 2½ SC Heimbach-Weis-Neuwied).

 

Odkazy:

Web Bundesligy
Online na chess24.com


 

Předjubilejní 29. ročník turnaje O losinského kapra se konal v sobotu 2. 12. 2023 v Koutech nad Desnou. Na startovní listině bylo napsáno 95 hráčů ze tří federací (ČR, Slovensko a Polsko), ale dva hráči (ne)absolvovali první kolo a pak už nebyli nasazováni, z čehož lze usuzovat, že turnaj hrálo jen 93 hráčů  :usmev: .

Devítikolový rapid turnaj se hrál tempem 2x 15 minut + 3 vteřiny za provedený tah. Nejvýše nasazeným hráčem byl GM Štěpán Žilka, který má sice v klasickém šachu rating 2615, ale v rapid šachu je jeho rating podstatně nižší (2474).

V turnaji však hrála i řada rapid „specialistů“  :usmev: , kteří rozhodně nechtěli Štěpána jen tak nechat vyhrát.

Vítězem turnaje se stal Tomáš Kraus s osmi body, který z devíti partií povolil soupeřům jen dvě remízy (Zwardoń a Žilka).   Druhé místo si vybojoval Štěpán Žilka. Podobně jako Tomáš Kraus ani Štěpán s nikým neprohrál, ale kromě nerozhodných partií s Krausem a Zwardoněm přidal ještě jednu remízu s Josefem Mudrákem. Sedm a půl bodů stačilo na samostatné druhé místo.

Na třetí příčku se díky nejlepšímu vedlejšímu hodnocení sedmibodových hráčů dostal Vojta Zwardoń. Remizoval s Žilkou a Krausem, ale v předposledním kole prohrál s Patrikem Gnidou, který rovněž se sedmi body obsadil čtvrté místo.
Sedm bodů (a páté místo) uhrála WIM Nataša Richterová. Nezremizovala ani jednu partii, ale dvakrát prohrála (s Žilkou a Paclem).

Výsledky na chess-results


 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Radek Zálešák

Tohle byla naše Mikulášská rychlovka!
Mikuláš
Na nový kroužek na škole chodí skoro 50 dětí.

David Navara

Vidím, že kůň na obrázku je připraven dát vidličku!

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x