PŠT!

V sobotu 9. prosince 2023 se uskutečnilo v Domě kultury v Pardubicích Mistrovství ČR v bleskovém šachu. Hrálo se v open sekci (muži) a svůj samostatný turnaj měly i ženy.



 

Hlavním sponzorem open turnaje byla firma Chessbase, celé jméno turnaje tak zní: Otevřené MČR v bleskovém šachu 2023 – Chessbase Open. Sponzorem turnaje žen byla brněnská advokátní kancelář Bulinský & Vávra, z čeho plyne i název turnaje: MČR žen v bleskovém šachu 2023 – Bulinský & Vávra Open.

Pro jistotu zopakuji, že open turnaj se hrál na patnáct kol, turnaj žen jen na třináct kol. Oba turnaje se hrály tempem 3+2, tedy tři minuty na celou partii a 2 sekundy jako přídavek od prvního tahu.

Celkový cenový fond obou turnajů činil 153 500 korun, první cena v open turnaji byla 20 000,- Kč , v turnaji žen 15 000,- Kč.
Kromě hlavních cen byli v turnajích hodnoceni i tři nejlepší senioři nebo seniorky (ročník 1963 a starší) a deset nejlepších dorostenců či dorostenek (r.2005 a mladší) obdrželo hodnotné věcné ceny. Nejlepší dorostenec nebo dorostenka pak dostali databázový program Chessbase 17 – Mega Package.

Rozdělení cenového fondu najdete v propozicích.
Co se týče propozic… Potěšil mě bod 18.1  :usmev: :
18.1. Místnost pro kuřáky není zajištěna. Je nutno chodit před budovu.

Ne, že by se mi snad jako kuřákovi líbilo to, že místnost pro kuřáky nebyla zajištěna  :smich: , ale spíše mě mile překvapilo, že sestavovatelé propozic mysleli i na tuto drobnost  :palec-nahoru: .

Naopak mě celkem nemile překvapilo „utajení“ online přenosu.
U akcí jako je MČR bych očekával lepší propagaci. Ráno jsem odpovídal třem lidem (jistě, zanedbatelné množství  :usmev: ), že jsem sám nenašel web, na němž se bude online přenášet MČR.
Až v průběhu turnaje, když jsem se díval na výsledky, jsem zaregistroval na webu chess-results odkaz na „Livegames“ . Stejný odkaz jsem pak objevil v aktualizovaném článku o MČR v bleskovém šachu na webu ŠSČR.

 

 

V open turnaji se sešlo na startu 189 hráčů. Zajímavý je pohled na věkové složení zúčastněných, který celkem odpovídá tomu, co vidíme na různých open turnajích. Převážná část účastníků je buď v dorosteneckém věku, nebo spadá do seniorských kategorií. V open turnaji hrálo 83 dorostenců a 19 hráčů nad 60 let, zbytek účastníků byli ti „normální“  :smich: .

V turnaji žen to vypadalo podobně. Z padesáti účastnic bylo 22 v „produktivním věku“ , šest hráček spadalo do kategorie 60+ a hrálo i 22 dorostenek.
(V souvislosti se slovním spojením „v produktivním věku“ mě napadá, zda by nebylo vhodné uvažovat o změnách v šachových kategoriích dle představ naší vlády  :usmev: a posunout kategorii seniorů někam k sedmdesátce.
Samozřejmě jen žertuji, protože my šachisté, na rozdíl od našich ministrů a jejich úředníků, víme (a vidíme), že s rostoucím věkem klesá výkonnost a je jedno, zda jde o manuální nebo intelektuální činnost.)

 

V open turnaji potvrdil roli favorita David Navara, který svým soupeřům „odskočil“ na rozdíl celého bodu ve třináctém kole výhrou s Petrem Neumanem, jenž chyboval už v zahájení, když si neopatrným braním na d4 (6. cxd4) uzavřel svého střelce na královském křídle.

 

 

David Navara v konečném součtu nasbíral 13 bodů a ani jednou neokusil hořkost porážky. Pravda, občas měl i trochu štěstí  :usmev: , ale štěstí přeje silnějšímu. Neviděl jsem všechny Davidovy partie, ale v partii s Vojtou Zwardoněm, kde stál jako bílý lépe, to měl po hrubce 42. Sb8 „nahnuté“ .
Vojta vypustil výhru ve 46. tahu (46. … Sd6) a i když i pak měl šanci zvítězit, nebylo to už tak jednoduché. Nezapomínejme, že se hrály bleskové šachy, takže různé vykřičníky a otazníky u variant uváděných níže berte s rezervou  :usmev: .

 

 

Za Davidem Navarou je dvoubodová propast  :usmev: . Na druhém až sedmém místě skončili hráči s jedenácti body. Nejlepší vedlejší hodnocení měl Tomáš Polák, který tak obsadil druhé místo. Třetí místo „připadlo“ Petru Neumanovi.

První dvacítka v open turnaji (screenshot z chess-results):

 

 

V turnaji žen zvítězila Tereza Rodshtein, která ve třinácti kolech uhrála 10 bodů a podobně jako David Navara ani Tereza nenašla v turnaji přemožitelku. Na druhé místo vyneslo lepší pomocné hodnocení (vzájemná partie) Natašu Richterovou. Devět a půl bodu uhrála i Olga Sikorová, ale její prohra s Natašou ji odsunula až na třetí místo.

Prvních dvacet žen (screenshot z chess-results):

 

Shrnuto a podtrženo  :usmev: , mistry ČR v bleskovém šachu pro rok 2023 se stali David Navara a Tereza Rodshtein.

Gratulujeme!

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Partie (online)

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Fotky jsem už našel. Hezké.

chess

Visí někde nějaké fotky?
 

David Navara

Můj výsledek byl mnohem lepší než předvedená hra, chyb jsem udělal dost a také ohrožených pozic jsem měl nemálo.
Byla to pěkná soutěž, probíhala hladce a v příjemné atmosféře. Jsem rád, že jsem se v rámci jedné soutěže setkal s tolika přáteli a známými najednou.

Ondrej Havelka

Co se týče soutěže tak souhlasím, vše probíhalo hladce, nebyl podobný problém jako vloni co se shánění rozhodčích týče, prostor nepůsobil klaustrofobicky, ale přece jen bych hrací prostor neoznačil za vhodný pro pořádání této akce. A přece jen tam byly i další věci, kterých jsem si všiml. Třeba kvůli kolizi se neúčastnilo několik silných hráčů, kteří hráli Slovenskou extraligu.
 
Nejvíc mi ale vadila laxnost účastníků vůči stanoveným pravidlům soutěže. Pokud má soutěž daný dresscode, měl by se nějak dodržovat. Oproti minulým letům se objevilo mnohem víc jedinců, kteří akci podcenili a hráli v různých mikinách, v jednom případě dokonce v kraťasech a vytahaném tričku (ne, tentokrát jsem to nebyl já 🙂 ).

Rubinus

Do háje s dresscode, nechci dělat z šachů nějaký sport kravaťáků… Dejme tomu, že na takový turnaj nepřijdu v maskáčích a v nějakém vytahaném tričku s rádobyvtipným obrázkem, jako například „nejsem gynekolog, ale…“ Ovšem chodit na partie v obleku, to tedy ani náhodou.

Vojta Plát

Se podívej na fotky starých mistrů z různých turnajů. Všichni měli oblek. MČR v blesku je společenská akce, tak bych čekal, že se na to lidi vhodně obléknou. Co se turnaje týče, tak byl oproti loňsku slaboučký a nic na tom nezměnila ani účast Davida. I předem avizovaných 250 hráčů nebylo, vlastně jich nebylo ani 200. Tudíž se dá letošní MČR v blesku považovat za propadák. Snad to bude příště lepší, i když se současným vedením svazu asi těžko.

Rubinus

Já ty fotky samozřejmě znám, ale doba je jinde. A zrovna ty jsi myslím na posledním blicáku v Praze v obleku také nehrál. A co taková extraliga. Po rozhodčích se chce dresscode, který je i někde na stránkách svazu definován (zavedla Prokopová), ale hráči pak často hrají v nějakých klubových tričkách.

Ondrej Havelka

Já jsem jednoduchý člověk, chodím poměrně jednoduše oblečený běžně, kdo mě zná, ten ví o čem mluvím. Ale MČR v blesku vnímám spíš jako takový šachový ples. Koná se jednou v roce ve svátečním čase, spíš než o výkony jde o společenskou událost. Myslím si, že jednou v roce oprášit oblek, nebo aspoň slušnou košili by neměl být pro většinu lidí problém.
 
Navíc, každý bychom měli respektovat pravidla pořadatele. A pokud je v propozicích vysloveně napsáno, něco s čím nesouhlasím tak mám výsostné právo se takovéto události neúčastnit.

Martin Petr

Ahoj,
 
v první řadě děkuju Davidovi za pochvalu turnaje. Měl jsem z letošního mistrovství výborný pocit. Krátká reakce na článek – příště odkazy zveřejníme dřív. S online přenosy z bleskovek je to takové všeobecně všelijaké. Ale letos tahy běžely skvěle. V diskuzních příspěvcích bylo otevřeno několik zajímavých témat, tak jen krátká reakce:
1) Účast. Tak ta byla naplněná už cca 10 dní před turnajem, 250 účastníků se zaplaceným startovným. Že to nakonec vyšlo na 50 žen, to byla náhoda. Původně jich mělo být 51, ale jedna paní se řádně odhlásila ze zdravotních důvodů. Takže u žen super a účastnický rekord, zatím jich bylo nejvíc v roce 2018, a to 48. Horší situace byla v kategorii open, kde se někteří účastníci ani nenamáhali omluvit. Sice jim propadne startovné, ale mrzí mě to spíš kvůli náhradníkům, kterých bylo ve frontě několik desítek. Všichni sice dostali informaci, že mohou na místo přijet, a pokud někdo z přijatých do turnaje nedorazí, tak se na ně dostane, no ale to pochopitelně není moc lákavá nabídka.
2) Hrací sál. No, tak ten byl starý, žádné hogo fogo. Nicméně, aspoň z mého pohledu byl perfektně funkční a měl několik podstatných výhod. Ve srovnání s loňským Kongresovým centrem v Praze mi vychází Kulturní dům Dukla jako jasný vítěz. Cena pronájmu 2x nižší, takže jsme o něco navýšili cenový fond. Lepší vzduch. Možnost posezení pro rodinné příslušníky ve foyer přímo u občerstvení. Zázemí pro organizátory a televizi přímo za oponou pódia. Technický výtah k pódiu. Parkování bez problémů. Obecně bych samozřejmě radši hrál MČR v modernějším prostředí, ale je to v dnešní době docela problém. Cenový limit na pronájem jsme měli zhruba 100 tisíc Kč. Budu rád za jakékoli doporučení. Sice asi nechci dělat MČR zcela neomezené na účastníky, protože pak se z toho stává mamutí turnaj, kde nikdy nevíte, jak které kolo bude dlouho trvat, ale navýšení na nějakých 300 si představit umím, to i odpovídá poptávce. Otevřeně přiznám, že už jednáme o ročníku 2024 v Brně, v sále, kde se turnaj konal v roce 2021. Ten byl moc pěkný, ale je to tam trochu horší se stravou a parkováním.
3) Dresscode. Tady si myslím, že bychom měli být o něco málo tvrdší a hráče v kraťasech nebo krátkém tričku do turnaje nepustit – pro příště. I když osobně jsem si nikoho takového nevšiml, ale nedíval jsem se pozorně 🙂
Mějte se fajn!
 

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x