Kvalifikujte se!

Začal „suchý měsíc“ 🙂 únor a kvapem se blíží jeden z nevýznamnějších turnajů u nás, Pražský mezinárodní šachový festival (Prague International Chess Festival = PICF).
Píši jeden z nejvýznamnějších, protože těžko hodnotit, který turnaj či festival je významnější než jiný.
Než zahájí PICF, můžeme se těšit ještě i na jinou akci.

 

Už příští týden se v německém Hamburku sejde nad šachovnicí osmička špičkových, a tím myslím opravdu špičkových, hráčů, aby se utkali ve „volném stylu“  :usmev: .

Nebudu napínat, od 9. do 16. února se hraje Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge 2024, dobře dotovaný turnaj osmi pozvaných hráčů.

Pořadatelům se podařilo pozvat osmičku snů. Je málo pravděpodobné, že bychom ještě někdy jindy mohli vidět pohromadě exmistra světa Magnuse Carlsena, aktuálního mistra světa Tinga Li-žena (Dinga Lirena), „exvyzývatele“ Fabiana Caruanu, Levona Aronjana a mladé talentované hráče Alirezu Firouzju (Firúzdžu), Nodirbeka Abdusattorova, Vincenta Keymera a Dommarajua Gukeshe.

Ovšem pozor! Nebudou se hrát klasické šachy, ale „fischerky“, tedy šachy jindy zvané i Chess 960 (podle počtu pozic, které se dají při „losování“ figury postavit.

Žádná novinka, to už tady bylo, napadne leckoho. Ale já si nepamatuji, že by se na tak vysoké úrovni hrál turnaj v této formě šachu normálním hracím tempem. Je však možné, že tomu tak už bylo a já to nezaregistroval.

Ke konkrétnímu formátu turnaje…
První dva hrací dny (9. – 10. 2.) se bude hrát rapid turnaj v Chess 960 tempem 25+10 systémem „každý s každým“ . Konečné pořadí v rapid turnaji určí dvojice pro vyřazovací boje.

Od čtvrtfinále až po finále se bude pokračovat ve „fischerkách“ , ale tempo hry bude 90 minut na 40 tahů, pak 30 minut na zbytek partie a bonusových třicet sekund bude hráčům naskakovat až od 41. tahu. Vyřazovací boje se budou hrát na minizápasy na dvě partie, skončí-li zápas remízou, přichází na řadu tiebreaky. Nejprve dvě rapid partie tempem 15+10, pokud nerozhodnou, tak dvě bleskové partie tempem 5+2 a pokud ani ty nerozhodnou, budou hráči blicat stejným tempem (5+2) tak dlouho, až jeden z nich vyhraje  :usmev: .

Tahle „legrace“ je velmi dobře finančně ohodnocena, vítěz si na své konto připíše 60 000 dolarů, zkrátka nepřijde ani poslední hráč turnaje, který dostane „cenu útěchy“ ve výši 8 000 dolarů.

Cenový fond turnaje (screenshot z webu chess.com):

 

Jedinečná příležitost! Takovou sestavu hráčů jen tak na nějakém turnaji neuvidíme. Nenecháme si to ujít  :mrknuti: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com


 

Ve včerejší tiskové zprávě o PICF chyběla jedna pozvánka na turnaj KAREL JANEČEK Open.
Již tradiční open, který se koná v rámci festivalu, bude letos výjimečný. Vítěz turnaje jako obvykle získává právo účasti v turnaji Challengers, ale letos získá zvláštní „cenu“ i nejlépe umístěný český hráč (= hrající pod hlavičkou české federace).

Nejlepší „Čech“ v openu získává právo účasti v UZAVŘENÉM Mistrovství ČR jednotlivců, které se letos po několika letech vrací do Ostravy a bude se hrát ve dnech 27. dubna až 5. května 2024.

Ještě připomenu, že krajští přeborníci z let 2022 a 2023 obdrží od ŠSČR finanční příspěvek 5 000,- korun na úhradu prokazatelných nákladů spojených s turnajem KAREL JANEČEK Open!
A to už stojí za zvážení  :usmev: .

Šanci zahrát si špičkový turnaj tak má opravdu každý.

 

 

 

 

Odkazy:

Web PICF
Propozice turnaje KAREL JANEČEK Open
Propozice MČR mužů (jednotlivců) 2024
Web festivalu Ostravský koník

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Aby bylo trochu jasno, tak tu sanci hrat open opravdu kazdy nema 🙂 Ale detaily si necham pro sebe 🙂

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x