Prosit!

Sedmým kolem včera pokračovala jedna z nejsilnějších soutěží družstev v Evropě a možná i ve světě. V německé Bundeslize startuje i početná skupina českých hráčů.

 

Doby, kdy naši hráči hrávali v týmech bojujících o titul, minuly. Není to tím, že by snad naši hráči hráli hůře, ale v německé Bundeslize se točí větší peníze, což umožňuje angažovat hráče světové špičky.

Stačí se podívat na soupisky vedoucích týmů.
Například za Baden-Baden hrají Caruana, Anand, Rapport, Aronjan a další hvězdy. O síle týmu svědčí i pozice Sergeje Movsesjana na soupisce, je na šestnáctém místě.

Ani druhý tým Viernheim nezaostává. Nakamura na první šachovnici sice neodehrál zatím ani jeden zápas, ale je to „hrozba“ a jak víme, hrozba je mnohdy silnější než její provedení  :usmev: . Další špičkoví hráči však nastupují: Abdusattorov, Duda, Mameďarov a jiní.

České fanoušky může těšit, že za třetí tým v tabulce (po šestém kole) Deizesau celkem pravidelně nastupuje Štěpán Žilka. Štěpán doposud hrál v pěti zápasech a ani jednou neprohrál. Na svém kontě má jedno vítězství a čtyři remízy, včetně té ze sedmého kola proti Valentinu Dragnevovi z Bayernu Mnichov.
Remízou skončil i zápas proti Bayernu Mnichov.
Schachfreunde Deizisau 4 – 4 FC Bayern München

Screenshot z webu Bundesligy:

 

Za Werder Brémy nastupují dva čeští hráči, Zbyněk Hráček a Vlastimil Babula senior. Oba odehráli dvě utkání (páté a šesté kolo) a v sedmém kole do bojů nezasáhli. Jejich tým však i bez nich porazil SC Heimbach, za nějž nastupují jiní čeští hráči – Jan Krejčí, Tomáš Polák a Tomáš Kraus.
Krejčí a Polák odehráli všech sedm kol.
Jan Krejčí má po včerejší remíze s Zaharem Efimenkem padesát procent bodů. Tomáš Polák remizoval se „slabším“ Van Foreestem (Lucasem) a má tři body ze sedmi. Tomáš Kraus odehrál jen pět utkání a zatím se mu moc nedaří. Z pěti utkání má jeden a půl bodu za tři remízy a dvě porážky. Včera prohrál s Australanem Bobby Sky Chengem, když si poněkud odvážně rozbil pěšcové postavení před svým králem zřejmě ve snaze o útok. Místo toho se však iniciativy chopil soupeř a využil špatného postavení bílého krále.
V tomto zápase projevil jeden z hráčů (předpokládám, že Luke McShane, protože partie skončila tah před třetím opakováním pozice  :usmev: ) pozoruhodnou tvrdohlavost, když za už rozhodnutého stavu zápasu (4.5-2.5) zkoušel vyhrát rovnou střelcovou koncovku.
„Střelcovka“ měla 55 tahů a nevyšlo to, ale aspoň si chlapi zahráli  :smich: .

 

 

Zatímco Brémy „vegetují“ v horní polovině tabulky, Heimbach bude muset začít se záchranářskými pracemi.
SV Werder Bremen 4.5 – 2.5 SC Heimbach-Weis-Neuwied

Screenshot z webu Bundesligy:

 

USV TU Dresden, tedy Drážďany, se zatím drží ve středu tabulky. Nedá se však mluvit o „klidném středu“ . Drážďany mají blíže k boji o záchranu než k boji o medaili.
Za Drážďany pravidelně nastupoval Peter Michalík. Ze šesti partií měl tři body, sedmé kolo vynechal a Drážďany prohrály s Baden-Badenem vysoko 0.5 – 7.5.
USV TU Dresden 0.5 – 7.5 OSG Baden-Baden

Screenshot z webu Bundesligy:

 

Za SV Mülheim Nord hrají dva čeští reprezentanti. Přesnější je napsat začali hrát, protože David Navara i Thai Dai Van Nguyen začali hrát vlastně až ve chvíli, kdy Mülheimu začalo téct do bot  :usmev: .
Trochu riskantní týmová taktika, ale snad v Mülheimu vědí, co dělají. V každém případě v sedmém kole porazil Mülheim tým Hamburku a v tabulce se posunul o malý kousíček výš.
K vítězství přispěli i oba naši hráči.
David remizoval se Svanem a Van remizoval se Svanem  :usmev: . Samozřejmě jde o dánské rodáky – bratry Svanovy. David remizoval černými s Rasmusem, Van bílými s Frederikem.
SV Mülheim Nord 4.5 – 3.5 Hamburger SK

Screenshot z webu Bundesligy:

 

Posledním (nikoli podle počtu uhraných bodů) českým hráčem v německé Bundeslize je Vojtěch Plát, který hraje za předposlední (po šestém kole) tým Remagenu. Vojta včera remizoval s Predojevićem, má ze sedmi partií dva a půl bodu, ale to určitě není důvodem postavení Remagenu v tabulce. Vojta je napsaný na páté šachovnici, ale pravidelně nastupuje na druhé nebo třetí šachovnici.
První dvě desky Remagenu (Ivančuk a Gledura) do bojů ještě nezasáhly a bez takových hráčů se o body bojuje dost těžko. I kdyby jen „posunovali“ šachovnice…
V sedmém kole však Remagen zabodoval, když porazil SK Kirchweyhe.
SK Kirchweyhe 3 – 5 SC Remagen Sinzig

Screenshot z webu Bundesligy:

 

Kompletní výsledky sedmého kola Bundesligy:

USV TU Dresden 0.5 – 7.5 OSG Baden-Baden
HSK Lister Turm 1 – 7 SC Ötigheim
Schachfreunde Deizisau 4 – 4 FC Bayern München
SC Viernheim 6 – 2 MSA Zugzwang
SK Kirchweyhe 3 – 5 SC Remagen Sinzig
SV Werder Bremen 4.5 – 2.5 SC Heimbach-Weis-Neuwied
SG Solingen 4 – 4 SK Doppelbauer Turm Kiel
SV Mülheim Nord 4.5 – 3.5 Hamburger SK

 

Tabulka po sedmém kole (screenshot z webu https://www.schachbundesliga.de)  :

 

 

Odkazy:

Web Bundesligy
Výsledky sedmého kola
Online na chess.com
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Za Bremy meli v prosinci nastoupit Zbynek s Vlastou, ale po priletu z Vidne do Mnichova byla takova chumelenice, ze uz se do Brem nedostali a zpatky do Vidne(vyrazili busem nekdy v sobotu dopoledne)pro auto se dostali silou vule snad az nekdy v nedeli pozde v noci nebo v pondeli. To si ted nepamatuju presne, ale tehdy to byl fakt masakr.

David Navara

Vidím, že první šestice týmů se mezi sebou dosud neutkala. (A tím pádem neutká ani dnes.)

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x