Únoroví „Pásci“

Uplynulý víkend se hrály šachy nejen v Německu. V sobotu se v Brně uskutečnil další turnaj „Bleskovky Zdeňka Páska – Bowling Brno„. Z turnaje zaslal partiové ukázky a napsal k němu několik vět známý šachový spisovatel a historik Jan Kalendovský.

Třináctikolový tradiční bleskový turnaj „Bleskovky Zdeňka Páska“ se konal v tradičním místě-na bowlingu v Brně  :usmev: .
Pan Kalendovský je sice v současné době silně zaneprázdněn, přesto si našel čas, aby zaslal několik partií z turnaje a alespoň útržkovitě informoval o sobotním dění.

Jan Kalendovský:

Turnaj, v němž hráli zástupci 17 různých měst (klubů) tentokrát řídil Josef Kratochvíl a geniálně vyřešil jednu chybějící šachovou soupravu a hodiny. Podařilo se mu získat menší šachy a hodiny nahradil mobil (LZ: zřejmě aplikace Chessify, která kromě tréninkových lekcí a možnosti naskenovat pozici z fotografie nebo diagramu  k rozboru šachovým motorem, má zabudovány i digitální hodiny) !
Zachráncem turnaje byl pan Menšík, který našel v autě onu šachovou soupravu.


 

Jak už to při bleskových turnajích bývá, nebyla nouze ani o zajímavé okamžiky.

Pan Václav Fencl se domníval, že obětoval dámu za dvě lehké figury. Nebylo tomu tak, přesto bohyně Caissa stála při něm.

 

 

Václav Fencl: „A zůstaly mi proti dámě ne dvě lehké figury, ale jen jedna. Přesto se mi podařilo partii vyhrát a po partii soupeř poznamenal: Měl jsem dámu za figuru, že?

 

 

Václav Fencl: „Dále se vyměnily dámy a soupeř chtěl udělat velkou rošádu, uchopil krále a postavil ho na c8, následně věž, kterou chtěl dát na d8, ale vzpomněl si, že král už táhl, tak postavil věž zpět na a8 a králem potáhl na d8. Podle mne nemožný tah, ale hráli jsme dál a partii jsem vyhrál.

 

Václav Fencl: „Ne tak tolerantní byl můj soupeř, který přišel k partii se zpožděním asi tři minuty, hodiny jsem mu však nepustil. Pozice, ve které jsem měl o věž více a kterou já bych dávno vzdal, stála přibližně takto:

 

 

Nevěděl jsem, jak je to v blicce s proměnnou pěšce na první řadě za dámu (zda nová dáma při proměně musí skutečně být), tak jsem si ji (tu dámu) vyhledal, zahrál 1 … Vb1+ a postavil jsem novou dámu místo SVÉ věže na b1.
Byl jsem překvapený, co soupeř reklamuje, ale skutečně to byl nemožný tah. Tak jsem přišel o bod!

 

 

 

 

 

 

 


 

Ve třináctikolovém turnaji se nakonec radoval z prvního místa Josef Kratochvíl, který měl jedenapůlbodový náskok před skupinou dalších hráčů s 8.5 body.
Z nich měl nejlepší vedlejší hodnocení Ladislav Urbanec, na třetím místě skončil Milan Smištík.

Ukázka ze hry vítěze turnaje.

 

 

Výsledky na chess-results

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Děkujeme za pěkný článek!
Pokud vím, v prvním případě z partie pana Fencla se nejedná o nemožný tah, ale o jeho jediné legitimní dokončení. Na druhém případě mne zaráží, že nemožný tah prohrával. (Měl jsem pocit, že první nemožný tah už nějaký ten rok neprohrává, jen má rozhodčí změnit čas ve prospěch „poškozeného“.)

Ondrej Havelka

Ano, normálně prohrává druhý nemožný tah. V tomto turnaji si ale pokaždé všichni účastníci odhlasují, aby prohrával už první, zamezilo se zbytečným průtahům a všichni mohli být už na oběd doma 😀

Ondrej Havelka

Kdo by měl zájem o fotografie, jsou na webu jmss:
https://jmsschess.cz/2024/02/take-druhe-letosni-pasky-vyhrava-rozhodci/

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x