Wangels, Apolda, NY

Turnaj ve „Fischerově šachu“ WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge je ve finále, včera začal tradiční turnaj družstev MITROPA Cup a z USA se ozval jeden český velmistr 🙂 .

 

Na turnaji WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge začaly finálové boje a ač se hraje forma „míchaného šachu“  :usmev: , brzy po zahájení jsou partie v „normálních šachových vodách“.

První finálová partie mezi Magnusem Carlsenem, který měl bílé figury, a Fabianem Caruanou skončila remízou. Chvílemi se sice zdálo (alespoň mě  :usmev: ) , že má Carlsen trochu „navrch“ , ale nemilosrdný Stockfish mi ukazuje, že prý byla partie vlastně pořád rovná.

 

 

Také souboj o třetí místo skončil remízou. Tedy remízou skončila jeho první partie. Tady to však byla jiná remíza. Nodirbek Abdusattorov chyboval ve vyhrané věžové koncovce s Levonem Aronjanem.

 

 

Hrálo se i o umístění na dalších místech. Firouzja porazil Gukeshe a Keymer vyhrál s Tingem Li-ženem.

 

Výsledky prvního finálového dne (screenshot z webu pořadatelů ):

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com


 

Včera zahájil v německém městě Apolda tradiční turnaj družstev (převážně mladých družstev) Mitropa Cup.

Českou republiku reprezentují v mužích (open sekce) Jan Vykouk, Tomáš Kraus, Richard Stalmach, Petr Gnojek a Jáchym Němec. Sestava žen je následující: Kristýna Novosadová, Anna Marie Koubová, Anna Lhotská, Lucie Rybáčková a Lucie Fizerová.

Kapitánem, vedoucím obou výprav, chůvou a kdo ví, čím ještě  :usmev: ,  je Tomáš Polák. Proč je Tomáš „vším v jednom“ ? To se můžete dozvědět z článku na webu ŠSČR.

Na úvod oba naše týmy vyhrály.
Muži porazili Slovinsko 2.5-1.5, také ženy hrály se Slovinskem a řekl bych, že naše děvčata favorizované Slovinky pořádně překvapila  :usmev:  :cze:  :potlesk:   .
Výhra žen 3.5-0.5 je rozhodně vynikajícím výsledkem!
Partie Kristýny se Zalou Urh byla „houpačková“, ale štěstí prý přeje silnějšímu. Kristýna nakonec udělala v blicce méně chyb. Anna Marie Koubová krásně přehrála Nadiji Shpanko a Anna Lhotská s Tejou Vidić otočila podivnou partii partii ve svůj prospěch. Vhrát mohla (měla?) i Lucie Rybáčková, ale věžovky jsou ošidné. I remíza však stačila k vysoké výhře českého týmu.

 

Výsledky českého týmu mužů v 1. kole:

 

Výsledky českého týmu žen v 1. kole:

 

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

USA, New York a Vojtěch Plát  :usmev: .

Všechny fotografie (i ta úvodní) jsou výtvorem Vojty, který se sice omlouvá, že šachy mu jdou o něco lépe než focení  :usmev: , ale není to tak zlé (v šachu vůbec a fotografie ujdou  :usmev: ).
Vojta si zaletěl do New Yorku zahrát malý open, který je součástí „festivalu“ 2024 NY GM-IM PRESIDENTS DAY INVITATIONAL.

Festival sestává ze čtyř turnajů: uzavřený velmistrovský turnaj, turnaj družstev, IM Open a národní turnaj. Vojta je nasazenou jedničkou v IM openu a pokud se „nezblázní“ , neměl by mít problém turnaj vyhrát.
Nezapomínejme však, že šachy jsou (kromě jiného) sportem a ve sportu je všelicos možné.
Držíme palce!

 

 

 

 

Odkazy:

Výsledky turnaje na chess-results

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Pointou tahu 46…Kc4! byl pat po 47.Vxe4+ Kb3 48.g4 Vxg4! 49.Vxg4.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x