V nepravou chvíli

Včera se turnaj MITROPA Cup 2024 přehoupl do své druhé poloviny. Naše týmy hrály se Švýcarskem.

 

Pondělí byl pro české týmy smolným dnem. Obě družstva prohrála a obě těsně 1.5-2.5.

V týmu mužů si odpočinul Petr Gnojek, kterému se zatím příliš nedaří.
Na první šachovnici vyhrál Jan Vykouk, jehož partie byla po celou dobu zhruba vyrovnaná. Před časovou kontrolou však jeho soupeř „vyrobil“ v časové tísni strašnou hrubku (34. … De7??) a náš hráč, který měl v té době na hodinách přes čtyřicet sedm minut, celkem pohodlně „zavěsil“ .

 

 

Časová tíseň sehrála svou roli i v partii Bogner – Kraus. Tomáš Kraus šel v rovné pozici jezdcem do vazby a vynuceně přišel o pěšce. Času ubývalo, nepřesností na straně černého přibývalo. Tomáš ztratil dalšího pěšce a i když na šachovnici byli nestejní střelci, což bývá pro slabší stranu jakousi nadějí na remízu, převaha bílého byla velká, takže se černý vzdal.

 

 

Richard Stalmach měl na třetí desce bílé figury, ale nic z partie nevytěžil, remíza pomohla švýcarskému týmu.

Jáchym Němec hraje dobrý turnaj, ani jemu se však nevyhnula slabší chvilka. První Jáchymova prohra přišla v nesprávný okamžik. Škoda, ale nic strašného se neděje  :usmev: , český tým je stále ještě na medailové pozici.

 

 

 

 

Prohrály i ženy a stejným poměrem. Naše ženy vlítly do turnaje jako uragán, první dvě kola byla famózní, ale pak jim došel dech.

Proti Švýcarkám nastoupila na první šachovnici opět Kristýna Novosadová. Kristýně moc nevyšlo zahájení (Sicilská obrana), tak alespoň zkusila (záměrně?) „kalit vodu“ klasickými „sicilskými náskoky“ jezdců na d5 a f5. Nebylo to plně korektní, ale soupeřka to nezvládla a Kristýně se podařilo vyrovnat hru a remizovat partii.

 

 

Francouzská se moc nevyvedla Anně Marii Koubové. Tak nějak se jí nepodařilo dostat se k rošádě  :usmev: a její král uvízl v centru. Naštěstí pro naši hráčku nedokázala její soupeřka své poměrně velké výhody využít a partie skončila remízou.

 

 

Podobně jako v týmu mužů Jáchym Němec si v týmu žen vybrala smolný den Anna Lhotská. Stejně jako v předchozí partii se i tady hrála Francouzská obrana, ale bílé figury měla Anna. Po zahájení měla Anička pěšce navíc, ale černá za něj měla dostačující kompenzaci. Buď bílá svou pozici přecenila, nebo nepochopila, oč v ní běží  :usmev: . Černá získala kvalitu a partii vyhrála.

 

 

Lucie Rybáčková také neměla zrovna skvělou pozici. V Caro Kannu se však velmi dobře bránila a nakonec udržela remízu.

 

 

 

 

 

 

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Joseph G. Gallagher je cca 60letý zkušený velmistr, který snad kdysi měl elo cca 2550, navíc který údajně hraje skvěle technické pozice, takže pozice Jáchyma Němce, která už i na můj v podstatě laický pohled byla nepříjemná, se hrála a dala se bránit jen obtížně.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x