Tři ze čtyř

Je to už dost dávno, co se na jednom serveru celkem pravidelně objevovaly chvalozpěvy na to, jak nás naši východní sousedé v šachu předhánějí a spolu s tím i „hanozpěvy“ , jak to naše mládež údajně hraje špatně.
Včera se naši muži i ženy na Mitropě utkali se Slovenskem, ze čtyř možných zápasových bodů si naši (a naše 🙂 ) připsali na své konto hned tři.

 

Je vždycky ošidné srovnávat úroveň šachu v jakékoli zemi podle výsledku jednoho turnaje, neřku-li zápasu. Vlastně to není ani tak ošidné, jako spíše nesmyslné  :usmev: .

Naši muži včera porazili Slováky vysoko 3.5 – 0.5. Znamená to snad, že jsme na tom v ČR lépe než na Slovensku? Nikoli, prostě se potkaly dvě skupiny hráčů (= týmy), z nichž jedné skupině zápas vyšel, druhé ne.

Na první šachovnici nastoupil za ČR Jan Vykouk, který, zdá se, „honí“ velmistrovskou normu. Zatím mu vše hraje do karet a pokud neklopýtne, normu podle mě uhraje.
Včera byl jediným českým hráčem, který „ztratil“ půlbod  :usmev: . S Filipem Haringem stál po většinu partie mírně lépe, ale na výhru to v partii asi nebylo.

 

 

Na druhé šachovnici zvítězil Tomáš Kraus. V dobře rozehrané partii se mohlo rozhodnout o vítězi už při první časové kontrole, jenže v ní oba soupeři udělali několik chyb. Hrálo se dál a černému se podařilo vyrovnat hry. Ve chvíli, kdy měl na hodinách dostatek času a remízu na dosah ruky, však slovenský soupeř chyboval (45. … Vg3??).
Bílý si pak už pohodlně dokráčel pro vítězství.

 

 

Na třetí šachovnici nastoupil Petr Gnojek, který konečně ukončil šňůru proher a vyhrál, dokonce černými  :usmev: . Stačila chybka soupeře a Petr mu už nedal šanci.

 

 

Podobnou koncovku jako Petr Gnojek měl na šachovnici i Jáchym Němec. Nehrál ji sice bezchybně, ale k vítězství to bohatě stačilo.

 

 

 

Ženy se Slovenkami remizovaly 2-2.
Na první šachovnici odmítla Kristýna Novosadová držet pěšce ve Skotském (Goeringově) gambitu, který rozehrála Zuzana Hagarová. Kristýna bez potíží vyrovnala hru a dokonce stála i o něco lépe. Jenže pak přišel zkrat, který je v tomto turnaji pro Kristýnu typický a řekl bych, že je to známka nerozehranosti. Kristýna hraje dobře, ale dopouští se jednotahových hrubek a přitom to není z nedostatku času nebo nějaké zbrklosti.
Ne, několik minut přemýšlí a pak z ní vypadne nějaká pitomost.
Jak jinak nazvat tah 30. … Jf5?? , po kterém dává bílá dvoutahový mat?

 

 

Anna Marie Koubová stála po zahájení lépe. Pak se však až příliš zaměřila na královské křídlo soupeřky (17. Dc2?), kde vycítila šanci na útok. Útok se nekonal, místo toho přišla Anna o důležitého pěšce na d5.
Měla za něj sice jistou kompenzaci ve dvojici střelců a aktivnějších figurách a i když to Stockfish hodnotí jen jako mírně horší za bílou, v tomto případě bych věřil spíše tomu, že pěšec je pěšec a kompenzace byla nedostatečná. Pozice se možná dala držet, ale jednoduché by to nebylo.

 

 

Anně Lhotské se na turnaji vysloveně daří. Anna obvykle hraje ostré šachy na hranici (a často i za ní  :usmev: ) korektnosti. Včera však předvedla, že umí hrát i jinak. Soupeřku po zahájení přitlačila ke zdi a postupně zvyšovala tlak na oslabeném královském křídle a v centru. Soupeřka nápor nevydržela a Anna si připsala další bod.
Výborně hraná partie za černou.

 

 

Remízový bod přidala na čtvrté šachovnici Lucie Rybáčková poté, co jí soupeřka poněkud nesmyslně odevzdala v šestnáctém tahu kvalitu (16. … Vxd5??). Hrálo se sice dlouho, ale o výsledku nebylo pochyb.

 

 

 

 

 

 

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie


Připomeňme si slovenštinu  :usmev:

 

 

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Max

… ne špatně, ale že je obava o to jestli naši borci mají ten správný šachový (elový) růst v porovnání s okolím. (Např. Finěk byl super hvězda, pak hvězda a teď si řekneme, „snad se mu bude dařit“. A kde jsou pak další? Takto to bylo myšleno)
 
 

Rostislav Huňa

Nejsem si jistý, zda Mitropa nemá jako evropská týmová soutěž výjimku podobně jako klubový pohár/MET na počet nutně odehraných kol pro normu (nemusí to být nutně 9, může to být 7). V takovém případě (7) by Honza s Jáchymem měli hotovo. Za normálních podmínek (9) potřebuje Honza uhrát 1/2, Jáchym má hotovo tak jako tak, Anička potřebuje 1,5/2. Každopádně Jáchymovi už jen stačí k těm 2 partiím dojít a zajistit si IM normu v 7. kole si zaslouží velkou gratulaci 🙂

Pavel Chrz

Luboši, teď to na „tom zmíněném jednom“ servru utnuli po 2. kole, když se našim dařilo. S tím, že Mitropa není, co bývala. A jedou na plné pecky raději zpovědi jednoho velmistra.
Byla Mitropa a je šancí pro mladé kandidáty reprezentace.
Alespoň pozdravím Honzu Vykouka z našeho kraje, samože i kapitána a ostatní&nbspcomment image.
 Honza po VŠ začal dělat šachy naplno a když to šachově nevyjde, může se vrátit k tomu co má vystudováno. Proto i trochu stagnoval při studiu, jak se někteří někde divili, co neměli informace.
  Věřím, že si Honza svými výkony „řekne“ o Áčko repre na více let.
Ať se daří celému týmu.
 

lubomir1959

Zatím náš tým táhne, i přes jednu prohru, Jáchym Němec, dnes zase vyhrál…už popáté, trošku víc jsem čekal od kluků z FM, dnes prohrál Stalmach, Gnojek remíza…
 
 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x