Muži dobře

Pokračuje Mitropa Cup 2024. Naši muži se stále drží na špici turnajové tabulky, ženy se propadají (nikoli však do hlubin 🙂 ).

 

Ve čtvrtém kole měly naše týmy za soupeře týmy Rakouska.
Rakušané podobně jako naši vsadili na turnaji na mládí. I ratingově na tom byli ve čtvrtém kole Rakušané podobně jako naši.

Mužům se podařilo zvítězit  :palec-nahoru: a drží se na druhém místě tabulky za favorizovaným Německem, které doposud neprohrálo ani jeden zápas. Jen tak na okraj podotknu, že budou-li Němci i naši své zápasy stále vyhrávat, pak v posledním kole uvidíme velké finále, protože právě v něm se oba celky střetnou.

Proti Rakousku hrál na první desce Jan Vykouk. Černými partii remizoval, ale nevím, proč to jeho soupeř, Valentin Baidetskyi, nehrál dál. Možná zdravotní problémy, možná obavy z možných komplikací mna šachovnici, možná něco jiného. V každém případě stál bílý před opakováním tahů lépe.

 

 

Volno dostal Tomáš Kraus a na druhé šachovnici tak nastoupil Richard Stalmach. Jeho soupeř Konstantin Peyrer sice nedělal žádné velké chyby, ale malých nepřesností „nasekal“ hodně. Richard získal kvalitu, kterou bez problémů proměnil v celý bod.

 

 

Petr Gnojek neudržel horší pozici s Morgunovem. Když jsem si se díval na zápis partie, pobavil mě právě chybný Petrův tah: věž na CH 8. Člověk má někdy divné asociace  :usmev: , samozřejmě to není „CH“, ale 23. … Vch8. K remíze přitom vedla zajímavá (a drzá) kombinace, která pracovala s motivem matu na c2 a vazby bílé dámy (23. … Vxf4). Snad ani nemusím psát, že po tahu 23. … Vch8 nemusel bílý hlídat mat na c2, získal kvalitu a vyhrál.

 

 

Tři a půl bodu ze čtyř má na čtvrté šachovnici Jáchym Němec. Proti Lukasi Dotzerovi stál sice v jednom okamžiku o něco hůře, ale ustál to a partie přešla do těžké koncovky, v níž měl náš hráč věž a dva jezdce proti dvě věžím soupeře. Někdy je problém uhlídat jednoho jezdce, Dotzer musel hlídat dva jezdce, kteří byli hodně nepříjemní. Po nenápadném šachu na d6 (48. Jd6+) se Dotzerovi moc nechtělo zalézt králem do rohu na h8. pravda, na první pohled to vypadá divně, ale to byla jediná cesta k udržení rovnováhy. Černý se místo toho vydal králem kupředu a vlezl si do matové sítě.

 

 

Po dobrém výkonu naši porážejí Rakousko 2.5-1.5 a jsou na druhém místě.

 

Ženy opustilo hráčské štěstí  :usmev: , není to však žádná tragédie. Prostě hrají, na co mají, s Rakouskem prohrály 1.5-2.5.

Kristýna Novosadová by si možná mohla odpočinout. Nehraje špatně, ale dělá v podstatě jednotahové chyby. Tentokrát po delším přemýšlení zalezla dámou do „obrany“, aby o ni za okamžik přišla. Možná se chtěla vyhnout opakování tahů a remíze, ale tah 23. … Da7 byl špatný nápad.

 

Kristýna Novosadová, zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

 

 

 

Anna Marie Koubová svoji partii „jen“ remizovala. V době, kdy už se hrálo do spadnutí praporku jedné z hráček, se její soupeřka dopustila v těžké pozici hrubé chyby. Škoda, že Anna v časové tísni neuvolnila mezišachem místo na sedmé řadě pro druhou věž.

 

Anna Marie Koubová, zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

 

 

 

Anna Lhotská má čtyři body ze čtyř! Zaslouženě, protože i když nehraje bezchybně, hraje a bojuje. Proti Rakousku zvítězila v těžké koncovce těžkých figur. Nebylo to bezchybné, ale v takových koncovkách chybují i mnohem lepší hráči. Klobouk dolů…
Dny se sice prodlužují, ale stále ještě můžete věnovat dlouhý večer analýze téhle koncovky  :usmev: , já to vzdávám.

 

Anna Lhotská, zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

 

 

 

Na čtvrté šachovnici se zatím střídají dvě Lucie, tentokrát nastoupila Lucie Fizerová a partie jí nevyšla. Soupeřka ji brzy po zahájení začala přehrávat, pak Lucie ztratila pěšce a koncovka proti dvojici střelců už byla špatná.

 

Lucie Fizerová, zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

 

 

 

 

 

 

Náhledové foto: zdroj: fotogalerie turnaje, autor Frank Hoppe

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x