Cíl se blíží

Sedmým kolem pokračoval turnaj družstev MITROPA Cup 2024 v německém městě Apolda. Naše týmy měly za soupeře celky Chorvatska.

 

Než se dostanu k samotným zápasům, dovolím si přímo sem zkopírovat včerejší komentář uživatele a čtenáře (a rozhodčího… a zřejmě i hráče  :usmev: ) Rostislava Huni:

Nejsem si jistý, zda Mitropa nemá jako evropská týmová soutěž výjimku podobně jako klubový pohár/MET na počet nutně odehraných kol pro normu (nemusí to být nutně 9, může to být 7). V takovém případě (7) by Honza s Jáchymem měli hotovo. Za normálních podmínek (9) potřebuje Honza uhrát 1/2, Jáchym má hotovo tak jako tak, Anička potřebuje 1,5/2. Každopádně Jáchymovi už jen stačí k těm 2 partiím dojít a zajistit si IM normu v 7. kole si zaslouží velkou gratulaci  :usmev:

Tak to je takový optimistický začátek  :usmev: krátkého reportu ze sedmého kola turnaje.

Proti Chorvatům opět nastoupil na první šachovnici Honza Vykouk, který svou partii remizoval. Nebyla to bezchybná remíza, ale i ta se počítá  :usmev: . Možná už se projevuje únava, ale (nejen) v tomto turnaji už jsem viděl mnohem lepší Honzovy partie.
Nu což, každý den není posvícení, hlavně že to dobře dopadlo  :mrknuti: .

 

 

Bohužel na druhé šachovnici prohrál Richard Stalmach. Stačila jedna chyba (15. … Dxe5) a soupeř získal nejen poziční výhodu, ale i pěšce, kterého ve věžové koncovce bez problému uplatnil.

 

 

Na třetí šachovnici remizoval Petr Gnojek, který už se snad konečně „otřepal“ po špatném startu v soutěži.
Na čtvrté desce hraje famózní turnaj Jáchym Němec (performance 2590). Tentokrát mu soupeř vydatně pomáhal  :usmev: , ale jak víme, štěstí přeje silnějšímu.
Na první soupeřovu chybu v časové tísni (35. De5??), Jáchym ještě nezareagoval, ale napodruhé už se „chytil“ a když k tomu soupeř ještě přihodil v už dost těžké pozici ještě i hrubku, Jáchymovi nezbývalo nic jiného než dát soupeři mat  :usmev: .

 

 

Po boji tak nakonec skončil v open sekci zápas ČR – Chorvatsko zřejmě spravedlivou remízou 2-2.

 

 

Ženy svůj zápas s Chorvatkami prohrály  :smutek: .

 

Kristýna Novosadová špatně rozehrála bílými figurami Caro Kann a dostala se do horší pozice. Pokusila se „kalit vodu“ pseudoútokem na královském křídle. Soupeřka však byla pozorná a vše vychytala. Pak však hrála černá, mírně řečeno, „vlažně“ , ztratila figuru a hra přešla do těžké koncovky, v níž sice měla bílá o figuru více, ale její uplatnění nebylo jednoduché.
To ostatně potvrdil i další průběh partie, v němž chybovaly obě hráčky. Partie nakonec skončila spravedlivou remízou.

 

 

Dost divokou partii sehrála na druhé desce Anna Marie Koubová. Po zahájení stála objektivně asi hůř, ale bílý král se nemohl cítit jako v bavlnce  :usmev: . V celkem ostré pozici se nakonec lépe orientovala naše hráčka a zaslouženě zvítězila.

 

 

Anna Lhotská svoji soupeřku jasně přehrála. Ve chvíli, kdy měl sklízet „plody“ své dobré hry, si někde něco asi špatně spočítala a Anna si místo výhry zapsala nulu  :smutek: . Dva skoky jezdcem, dvě hrubé chyby…

 

 

Na čtvrté šachovnici alternují dvě Lucie. V sedmém kole nastoupila Lucie Fizerová a v ostré variantě Sicilské obrany stála po zahájení vcelku uspokojivě (= hrál bych to raději za černou  :usmev: ). Jenže pak přišel tah 19. … Sc4??. po kterém bílá „chytá“ střelce.
Nad čím v pozici před tahem střelce na c4 Lucie deset minut přemýšlela, to mi není jasné…

 

 

 

 

Ženy tak s Chorvatskem prohrály těsně 1.5-2.5 a blíže mají ke dnu tabulky než ke špici  :usmev: .

 

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

 


 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Porážíme i Francii 2,5-1,5, Vykouk, Gnojek a Němec remizovali a Kraus vyhrál. Škoda, přeškoda té prohry se Švýcary, byť byli favority.

Rostislav Huňa

Je to tak, ale i 7 kolová norma je použitelná (pokud je tedy z turnaje s platnou výjimkou). Buďto třeba na extralize v 11 kolovém turnaji lze ty partie dohnat nebo platí pravidlo, že překročí-li počet bodů nutný na normu o celý bod, pak se ty body navíc počítají jako partie navíc (např. hráč potřebuje na normu 7/9 a uhraje 8/9, pak je to jako kdyby odehrál 10 kol).
 

Venuše Souralová

 
 

Vojta Plát

3 normy musi byt z 27 partii, ne? Fandim Honzovi a Jachymovi. Oba ukazali ve vzajemne partii v extralize velkou kvalitu a normu si oba zaslouzi. Snad je kapitan nevystrida.

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x