Naposledy

Dnes naposledy zasednou hráči a hráčky k šachovnicím. Nebojte se, není řeč o nějakém apokalyptickém filmu 🙂 , ani o konci šachu. Dnes se hraje poslední kolo turnaje MITROPA Cup 2024.

 

Poslední dvě kola turnaje byla, a ještě dnes budou, náročná, protože český tým už hraje jen s favorizovanými celky.
Pravda, včerejší soupeři z Francie jsou na špici turnaje jen v turnaji žen (druhé místo), ale protože dnes hrají naši hráči a hráčky s Německem, které vede jak v soutěži mužů, tak v soutěži žen, klidně můžeme říct, že se hrálo a bude hrát proti favoritům  :usmev: .

Naši muži byli proti Francii favority jen podle postavení v tabulce, ratingově byly oba týmy zhruba vyrovnané.
Na první šachovnici nastoupil podle očekávání Jan Vykouk, který má velmi blízko (možná už ji překročil) k normě GM.
Honza měl černé figury a v Katalánské hře svému soupeři nedovolil získat ani náznak nějaké výraznější výhody. Partie skončila remízou ve dvaatřicátém tahu.

Druhou šachovnici dostal na starost Tomáš Kraus. Z klidné varianty Italské hry sice jako bílý nic nezískal, ale trpělivě šoupal po šachovnici figurky v naději, že mu soupeř poskytne nějakou šanci.
Ta opravdu přišla.
Francouz trochu odvážně nastoupil f-pěšcem a později i h-pěšcem proti rošádovému postavení bílého. Toto oslabení se projevilo o několik tahů později, v této chvíli bylo ještě vše v (skoro) rovnováze. V pětadvacátém tahu se Francouz buď přepočítal, nebo podcenil sílu figury, kterou měl bílý navíc. Černý sice měl za figuru dost pěšců, ale oslabení postavení jeho krále se ukázalo být kritickým. Bod pro Českou republiku.

 

 

Hráči na třetí a čtvrté šachovnici remizovali. Petr Gnojek sice měl menší problémy, ale zkušeně vyrovnal hru. Jáchym Němec bílými nic neriskoval a trpělivě čekal, zda soupeř neudělá chybu. Neudělal  :usmev: .

Jedna výhra a tři remízy znamenaly vítězství českého týmu, ČR – Francie 2.5-1.5 . Dobrý výkon, který znamená, že naši neodjedou bez medailí. Na první Německo, s nímž se utkají v dnešním posledním kole, ztrácejí čtyři body, takže už je nemohou ohrozit, ale druhé Švýcarsko ohrozit mohou a mohou je i přeskočit. Švýcaři mají o dva body více, ale horší zápasové skóre. Kdyby v posledním kole naši porazili Němce a Švýcaři prohráli se Slovenskem, měli bychom stříbro. Při jakýchkoli jiných výsledcích jsou naši bronzoví.
Lze přeskočit Švýcary?
Není to nemožné, ale je to málo pravděpodobné, smiřme se s bronzovou medailí, ale i tak fanděme  :usmev: .

 

 

Tabulka před posledním kolem:

 

Ženy byly v zápase proti Francii jednoznačným outsiderem. Francouzský tým byl po velkou část turnaje v popředí tabulky a pokud v posledním kole vyhraje s jedním ze svých konkurentů Itálií, má medaili jistou.

Na první šachovnici nastoupila Kristýna Novosadová proti Yoshe Iglesias.
Tady si dovolím malou odbočku  :usmev: .
Světovým trendem je „vymazávat“ rozdíly mezi muži a ženami i při oslovování. Ponechme stranou, zda je to správný, či nesprávný trend, v Česku to v nejbližší době nehrozí, protože čeština není angličtina a máme tu kromě mnoha jiných mluvnických pravidel i skloňování.
Uvedu to právě na příkladu francouzské transgender hráčky se jménem Yosha Iglesias. V angličtině (a nejen v ní) nemůžete vědět, zda je Yosha ženské, nebo mužské jméno. Nepoznáte to ani v češtině, ale vědět to potřebujete  :usmev: . Zatímco Angličané, Američané a jiní mohou být genderově neutrální, my Češi si musíme vybrat právě kvůli  skloňování. Musíme si vybrat, zda Kristýna hrála s Yoshem nebo s Yoshou, čímž vlastně končí v českém jazyce genderová neutralita  :usmev: .

Vrátím se k partii Kristýny. Kristýna tentokrát neudělala žádnou hrubou chybu, její soupeřka ji bílými figurami celkem snadno a rychle smetla ze šachovnice.

 

 

Anna Marie Koubová v časové tísni chybovala, chybovala však i její soupeřka a zdálo se, že by partie mohla skončit remízou. Ale věžovky nejsou lehké, stačí malé zaváhání, jedna nepřesnost, ztráta tempa nebo něco jiného a veškeré vaše snažení jde „do kytek“ .

 

 

Andrea Navrotescu zvolila proti Anně Lhotské dobrou variantu zahájení. V Královské indické hře fianchettovala střelce na g2, což je hráčům podobného ražení jako Anna často dost nepříjemné, protože se jim jen těžko hledá nějaká rozumná protihra. Navrotescu Annu jasně přehrála.

 

 

Na čtvrté šachovnici nastoupila Lucie Rybáčková, která po dobrém výkonu remízou alespoň zkorigovala výsledek na 0.5-3.5 .

 

 

Naše ženy jsou před posledním kolem na přijatelném sedmém místě, ale nejásejme předčasně  :smutek: . Zatímco naše děvčata hrají v posledním kole s Německem, které je v čele tabulky, ostatní týmy, se kterými se mohou srovnávat, mají mnohem lehčí soupeře, a tak se klidně může stát, že ženský tým ČR skončí na posledním místě.
I kdyby tomu tak bylo, nic strašného by se nestalo. Svět se nezboří a výkony, které naše dívky podávaly v průběhu soutěže, nebyly až tak špatné, spíše naopak, jen se jim to v zápasech nescházelo  :usmev: .

 

Tabulka před posledním kolem:

 

Nasazení našich týmů v posledním kole:

Muži:

 

Ženy:

 

Odkazy:

Online muži na lichess.org
Online ženy na lichess.org
Výsledky na chess-results
Fotogalerie

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

No Němci jsou jasnými elovými favority. Uvidíme, jestli i partie budou tak jednoznačné. ELO samo o sobě partii nevyhraje.

lubomir1959

Takže elová převaha Němců se nakonec projevila. Vykouk remizoval, Stalmach dokonce porazil Donchenka, ale Gnojek a Němec se svými vysoce favorizovanými soupeři prohráli. Naši mladí se nemají za co stydět, byli jsme nasazeni jako šestý tým a dovezeme bronz, to není špatný výsledek. Němci doma neponechali nic náhodě, vyhrát chtěli a udělali pro výhru všechno, co udělat mohli, turnajem prošli bez zaváhání. K pozitivům našeho mladého týmu patřily výkony Honzy Vykouka a Jáchyma Němce, jehož výhry výraznou měrou přispěly k bronzové medailím. Kluci z FM asi očekávali od sebe asi víc, hlavně Petr Gnojek, podobně jako IM Kraus, který je určitě silným IM, ale tento turnaj jim moc nesedl, holt není každý turnaj posvícení. Rozhodně bych náš mladý tým neodepisoval, nakonec uvidíme, jak se bude našim šachistům dařit v Praze.

Vojta Plát

V cem nesedl turnaj IM Krausovi?

Pavel Chrz

Pane Lubomíre, Vám na vysvětlenou, Vojta se opravdu Vás udiveně táže.
Vždy jeden zkušenější je nominován jako hrající kapitán. A pokud „orchestr“ talentů maká a daří se mu, hraje kápo třeba jednu, dvě, partie. Nebo více, dle aktuální situace.
Tomáš sehrál pět a perfo nemálo nad svým elem.
 

lubomir1959

Já bych očekával, že tak silný IM bude hrát rozhodně víc partií. Petru Gnojkovi se příliš nedařilo a nějaký ten bod navíc by mohl znamenat ještě lepší umístění, než jsme dosáhli, já nemohu vědět, jak to v reprezentaci máte zavedeno. Já jsem si říkal, že třeba mohl být nemocný nebo prostě třeba nechtěl hrát víc. Nikde jsem nesnížil jeho výkonnost, netvrdil jsem, že hrál špatně, naopak napsal jsem, že je to silný IM! Vztahoval jsem to jen k počtu sehraných partií. Vždyť na minulém MČR byl za Davidem Navarou druhý, ne?

Vojta Plát

Bud jste mimo nebo si to po sobe neumite precist…napsal jste, ze IM Krausovi nesedl turnaj a ted zase zvanite zcela mimo uplne neco jineho. Nehrabe vam uz tak trochu? Asi byste tu radeji psat nemel, jelikoz vase piskoviste je s blbecky na nss. Tam zapadate svymi komentari od hlavy az k pate!

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x