Ostře i opatrně

Prvním kolem začal Pražský mezinárodní šachový festival (PICF). Hraje se více turnajů, ale převážnou část fanoušků zajímají především souboje těch nejlepších, tedy turnaje Masters a Challengers.

 

Obvykle se setkáváme s tím, že na podobných festivalech se v prvních kolech děje mnohem více v „béčku“ , tedy v tom „slabším“ turnaji. Je to pochopitelné, hráči se většinou chtějí ukázat a také bojují o postup do hlavního turnaje.

Možná právě to, že se hraje i o postup, zapříčinilo, že v prvním kole festivalu dopadlo vše trochu jinak  :usmev: .

V turnaji Challengers se hrálo celkem opatrně a vesměs se remizovalo, v turnaji Masters bylo remíz méně.

Tentokrát začneme turnajem Challengers.

Jediná žena, jediná „neremíza“  :usmev: .
Anton Korobov měl bílé figury s Vaishali Rameshbabu a svoji soupeřku postupně přehrával. Nejsem si jistý, zda černá udělala dobře, když tahem 14. … a5 trvale oslabila své dámské křídlo, ale jsem přesvědčen, že tah 16. … c3 dobrý nebyl. Černá mohla zkusit hrát bez kvality a Stockfish má jasno-bílý stojí lépe, ale není to nijak velká výhoda.

 

 

Dvě vycházející hvězdy světového šachu, Abhimanyu Mishra a Ediz Gurel, se pokoušely překvapit jedna druhou  :usmev: . Partie skončila remízou, ale mám dojem (a Stockfish to potvrzuje), že bílý mohl získat celkem solidní převahu, kdyby v časové tísni našel správný plán hry. Přesun krále na dámské křídlo by černému, jehož figury byly dost pasivní, asi působil bolehlav, leč nestalo se.

 

 

Vašek Finěk získal po zahájení v partii s Richardem Stalmachem celkem solidní výhodu, pak se však „ztratil“ a Richard nejenže vyrovnal hru, ale sám se dostal do výhodné pozice. Získal pěšce a i když by uplatnění takové převahy nebylo nic triviálního, bílý by měl problémy. Místo toho přišlo zjednodušení a remíza.

 

 

V partii Maxima Rodshteina s Erwinem L’amim se toho moc neudálo a oba soupeři mohli být spokojeni s dělbou bodu. Tao naopak Jaime Santos Latasa, který remizoval se Štěpánem Hrbkem, asi moc spokojený nebude. Ratingový rozdíl je dost velký, ale Štěpán si remízu vybojoval zaslouženě.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Challengers:

 

 

V turnaji Masters se hrálo bojovněji než v „béčku“ . Tři výhry, dvě remízy…

Vstup do turnaje nevyšel Mateuszi Bartelovi. Bílými figurami nerozehrál proti Parhamovi Maghsoodlooovi dobře Sicilskou hru a ponechal soupeři krásnou dvojici střelců. Tato malá výhoda by sama o sobě k výhře nestačila, ale Mateusz si s pozicí moc „nerozuměl“ . Je možné, že v 22. tahu přehlédl výměnný manévr, po němž by mohl pozici držet. Po 22. g3 už se hrálo jen na jednu branku a Maghsoodloo byl neomylný.

 

 

Gukesh stál s Rapportem o něco lépe, ale Richard se velmi dobře bránil a vybojoval remízu.

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl černé figury s Nodirbekem Abdusattorovem. Nodirbek si v Katalánské hře vybudoval dobrou pozici a do koncovky šel s pěšcem navíc. Na šachovnici zůstaly věže a nestejní střelci a pokud jste měli podobný pocit jako já, tedy že Van svoji pozici díky nestejným střelcům udrží, nebyli jste daleko od pravdy.
Bohužel měl Van v těžké pozici na hodinách velmi málo času (40 sekund), chyboval (36. … Va7??) a partii prohrál. Je evidentní, že Van spoléhal na nestejné střelce, ale výměna věží k vyrovnání nevedla.
Po tahu 39. h4 měl možná Van ještě alespoň nějakou šanci na záchranu, ale když černý zahrál 39. … e5, bylo jasné, že se mu nepodaří držet všechny bílé volné pěšce.
Škoda Vanovy prohry, ale nutno říct, že Abdusattorov to zahrál opravdu skvěle a bod si zaslouží.

 

 

Výbornou partii sehrál David Navara s Viditem. V Berlínské variantě Španělské hry má bílý obvykle minimální převahu a pak záleží na černém, jak dobře se brání. David ukázal, že ví, co v podobných pozicích hrát a i když se Vidit snažil ve střelcové koncovce využít pěšcových „slabin“ (ono to slabiny vlastně ani nebyly  :usmev: ) černého, neměl šanci.
Nejdelší partie kola skončila remízou v 89.tahu.

 

 

Hezkou výhru si na své konto připsal Praggnanandhaa s Keymerem. V Italské hře se na šachovnici objevil klasický motiv: bílý střelec na g5 váže jezdce na f6 a černý jej vystrnadí postupem pěšc na královském křídle. Takové oslabení je však vždy trochu riskantní, protože bílý může obětovat figuru za dva pěšce a pokusit se zaútočit na krále.
Přesně tohle se stalo v partii.
Praggnanandhaa obětoval jezdce za dva pěšce (korektně) a „vytáhl“ do boje černého krále. Keymer se přesně bránil, ale v tak ostrých pozicích stačí i malé zaváhání a je z toho katastrofa.
Kromě oběti figury byla v partii k vidění i oběť černé dámy za dvě lehké figury. Kupodivu to nebylo až tak špatné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jistě, při přesné hře asi za dámu nemá černý dostatečnou kompenzaci, ale přece jen jsou černé figury najednou dost otravné.
I v takových pozicích však platí, že nepřesnosti se netolerují a Praggnanandhaa hrál včera jako stroj. Svého soupeře doslova „smetl“ ze šachovnice.
Hezké střetnutí, které by mohlo aspirovat na cenu za nejlepší partii.

 

 

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Masters:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na lichess.org
Časový rozpis turnajů a akcí
Turnajová stránka s komentovaným online přenosem na iVysílání České televize

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

David vcera super, bileho k nicemu nepustil. Pred chvilkou jsem se podival na kurzy na tipsportu a ackoliv skoro vsechny ucastniky tak nejak znam(nektere vice, nektere mene), tak mozna ze srandy pustim nejaky chlup na par partii. Vlastne mozna dobre, ze nakonec nehraji, protoze by me skoro jiste zkouselo kontaktovat par “houstapleru” za ucelem zisku…

chess

je potřeba se hochštaplerům z dálky vyhýbat, stejně by bylo asi trochu nápadné vsadit 200 litrů (aby to melo trochu smysl při velmi nízkém kurzu 🙂 ) na vlastní prohru
 

Vojta Plát

kdyz ty tak placas a nic nevis 🙂

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x