PICF podruhé

Druhé kolo Pražského mezinárodního šachového festivalu (PICF) se neslo ve znamení opatrnosti 🙂 . V turnajích Masters i Challengers se sice hojně remizovalo, ale to neznamená, že by hráči (a hráčka) nebojovali.

 

V turnaji Masters „padli“ dva hráči, tři partie skončily remízou.

Doby, kdy David Navara na domácí půdě hrál především pro diváky a výsledek byl druhořadý, jsou pryč. David měl vždy tendenci hrát hodně zajímavé (a líbivé) šachy a občas na to doplácel. I teď hraje pro diváky, ale na prvním místě je dobrý výsledek a až na místě druhém je „zábava“  :usmev: .
S Vincentem Keymerem rozehrál David dlouhou teoretickou variantu, kterou hodnotí šachové motory jako naprosto rovnou.  Kolem dvacátého tahu už je na šachovnici pozice, kde se už nedá sejít z cesty a hra vede k remíze.

 

 

Už tady zaznělo, že Parham Maghsoodloo je hráč, který se nebojí riskovat. S Praggnanandhou se pustil do mírně riskantní akce na královském křídle, která mu však vynesla malou výhodu. Mladý Ind se velmi dobře bránil a oba hráči ztráceli dost času. Parham však měl času o něco více a to se nakonec ukázalo jako rozhodující. Hrubá chyba černého (37. … Je6??) vedla ke ztrátě figury nebo matu. S necelou minutou na hodinách by vyhrávající pokračování našel i mnohem slabší hráč, než je Maghsoodloo  :usmev: .

 

 

Viswanathan Ánand zahajuje partii Maghsoodloo-Praggnanandhaa. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

 

 

Richard Rapport remizoval s Mateuszem Bartelem, který, pro mě překvapivě, odpověděl na 1. e4 tahem e5 (čekal jsem Francouzskou  :usmev: ). Bílý stál po celou partii jako „bílý“ , měl minimální výhodičku, která však k ničemu vážnějšímu nevedla.

 

 

Těžko říct, jak spokojený je po dvou kolech, v nichž měl bílé figury, Vidit. S Abdusattorovem rozehráli hru čtyř jezdců a černý neměl problémy s vyrovnáním hry. Dvakrát bílé, dvakrát remíza, to by se mi moc nelíbilo  :usmev: .

 

 

Thai Dai Van Nguyen měl bílé figury s Gukeshem. Vanovi se moc nepovedlo zahájení. Ve variantě  Anglické hry, která se hrála v partii, řešil, či spíše neřešil, napětí v centru tahem 8. Ve1. To zcela jistě není špatný tah, protože v dalším průběhu vznikají pozice, které se v této variantě běžně vyskytují. Rozdíl tu však přece jen je. V jiných partiích byl bílý „o tah napřed“, čímž chci říct jen tolik, že, ač se to nezdá, tah 8. Ve1 je ztrátou tempa, po níž se dostane k iniciativě černý.
Gukesh sehrál partii famózně a postupně Vana „umačkal“ .

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Masters:

 

 

V turnaji Challengers skončily remízou čtyři partie z pěti. Prohrála jen Vaishali Rameshbabu s Edizem Gurelem. Vaishali rozehrála variantu Sicilské obrany, s níž si brzy po zahájení nevěděla rady. Až příliš lpěla na materiální rovnováze, čehož mladý Turek využil. Černý král zůstal v centru a o materiál černá stejně přišla.

 

 

Remízou skončila partie Mishra-Rodshtein.
Dobře si vedou čeští hráči. Štěpán Hrbek remizoval bílými figurami s Antonem Korobovem, Vašek Finěk bez problémů odremizoval černými Erwina L’amiho (a dokonce se mi zdálo, že pozice černého byla nadějnější  :usmev: ) a Richard Stalmach remizoval se Santosem Latasou. Richardova partie však remízou skončit nemusela. Náš hráč mě tak „trochu“ štěstí, že jeho soupeř prošel bez povšimnutí kolem možnosti získat velkou, ba přímo rozhodující výhodu.
Richard až příliš odvážně postupoval pěšci „f“ a „e“ , čímž si hodně oslabil postavení krále. Nebylo to sice na přímý útok proti bílému monarchovi, ale kdyby se černý zaměřil na obsazení d-sloupce, měl by bílý problémy nejen s králem, ale i s vysunutými pěšci. Jen těžko by takovou pozici bránil.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Challengers:

 

Náhledové foto: Hlavní rozhodčí Pavel Votruba v rozhovoru s ambasadorem turnaje Viswanathanem Ánandem. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na lichess.org
Časový rozpis turnajů a akcí
Turnajová stránka s komentovaným online přenosem na iVysílání České televize

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

Jejda, dnes to byla škoda, přeškoda. David Navara byl jednu chvíli dokonce vyhraný, pozice ale byla velmi složitá, za hrubé chyby se ale na takto vysoké úrovni platí. Prohrál. Van dlouho dlouho byl na remíze, ale jeho soupeř zkazil věžovou koncovku a Van tedy vyhrál. Finěk a Hrbek prohráli. Škoda, Finěk se dlouho držel, bojoval, ale koncovku nezvládl a prohrál. Stalmach udržel černými Korobova, který má elo skoro o 230 bodů vyšší, to zaslouží obdiv.

Vojta Plát

S počítačem pan Řičica chytrý jak rádio. To umím taky, šéfe…

chess

ty ryby by neměly být povoleny, hlavně fanouškům, rekreantům, a to lineárně, čím slabší hráč, tím slabší komp, od ela 1800 níže bych povolil jen počítadlo, aby si mohli lépe užít velmistrovskou partii

kraken8

Rozumíte někdo partii Bartel vs Nguyen? A tím nemyslím jen tu věžovou koncovku, i když tu hlavně.

kraken8

Ten 54. tah Bartela, to je masakr.

kraken8

Možná podle stroje. Ale tam je pak ten rozdíl, že po tom 54. věž bere na d3 padne bílej pěšec na g3, což je prostě sakra rozdíl. Možná ne pro stroj, ale pro člověka určitě.
 

kraken8

Úplně stejně by si černej musel zpasivnit věž po tom okamžitým 54. b6. Úplně stejně. Akorát s tím rozdílem, že by bílýmu zůstal pěšec g3. Mně to prostě vůbec nedává smysl, co zahrál Bartel a je úplně jedno, co ukazuje stroj. Lidsky to prostě nedává smysl. A času měl habaděj, myslím, že na ten 54. tah spotřeboval něco jako 7 minut.
 
 

Vojta Plát

Prodej?

kraken8

Ahoj Vojto! Takhle bych to nechtěl podávat, ale když už jsme u toho, tak některý sázkovky měly na tuhle partii zaostřeno víc než na jiný. V poslední době je tam toho víc, to dřív nebývalo. Já na ten 54. tah klidně zněním názor, pokud mně někdo jako ty nabídne vysvětlení ?

lubomir1959

Přesně tak, mě by spíš zajímalo, kde to Finěk zkazil, celou dobu to vypadalo na remízu…

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x