Víc mínusů než plusů

V pražském hotelu Don Giovanni se hrálo třetí kolo Pražského mezinárodního šachového festivalu. Doposud se českým hráčům celkem dařilo, jen Van Nguyen asi nebyl spokojen s výsledkem prvních dvou kol. Třetí kolo k našim hráčům nebylo nijak přívětivé a na své konto připsali více ztrát než zisků.

 

V turnaji Masters se doposud celkem dařilo Davidu Navarovi. Ve třetím kole jej však opustilo válečnické štěstí. V partii s Nodirbekem Abdusattorovem nestál po zahájení (Italská hra) zrovna vzorově, ale pozice byla plná života.
Není to tak dávno, co jsem tady u partie nějakého špičkového indického velmistra (Gukesh? Erigaisi?) psal, že černý se sice má snažit o prosazení tahu d5 (v Italské hře), ale kdysi se mínilo, že je to dost riskantní.
V dnešní počítačové době se na podobné pozice díváme jinak  :usmev: – je to riskantní, ale lze to hrát. David Navara se toho nebál a tah d5 prosadil (12. … d5). Problémem černého byl ale slabý bod f7. Celkem mě pobavilo doporučení Stockfishe, jak pole f7 pokrýt  :smich: . Tah 18. … Jh8 by asi zahrál málokdo, ale přesto to není až tak špatný tah, je rozhodně lepší než 18. … Dd7, což se hrálo v partii.
Bílý stál podstatně lépe, ale pozice rozhodně nebyla vůbec jednoduchá a ve složitých pozicích dělají lidé chyby, lidé nejsou stroje  :usmev: .
Jednadvacátý tah bílého (21. Jc5) je chybou a je otázkou, co oba hráči neviděli. Doma se to s motorem „mudruje“  :smich: , ale ta pozice není jednoduchá. Jistě, Stockfish má jasno, černý měl vzít po Jc5 na d4 dámou, ale po braní na f7 je v pozici spousta variant, které není snadné spočítat (snad by se dalo odhadnout, že bílý bude mít problém s pf2) a navíc tah 21. … Dc7 nevypadá tak špatně, takže proč ne?
Po 24. … h6 se mi pozice černého přestávala líbit, ale to byl jen můj dojem, podle stroje je vše v pořádku. Tah 25. Jxb7 je logický, ale tady vidí Stockfish zajímavou variantu s obětí černé dámy, která je celkem šílená a nevím, kdo by do toho šel  :smich: .
V ostré pozici chybovali oba hráči a David stál v jednom okamžiku lépe (28. Kh1), ale místo tahu 28. … Sh7, po němž by získal výhodu, přišla hrubka (28. … Vxf7), po které zůstal černý ve špatné pozici bez kvality. Přišlo totiž zdrcující 29. Vd6! , což černý zřejmě přehlédl.

Objektivně…
Bílý stál po většinu partie lépe a i když měl černý v jednom okamžiku soupeře „skoro na lopatkách“, výhra bílého je zasloužená.

 

 

Celkem klidnou remízou skončilo utkání krajanů Gukeshe s Viditem a remízou skončila i partie Keymera s Maghsoodlooem, ale v této partii si může Maghsoodloo gratulovat, protože Keymer vypustil poměrně solidní výhodu.

 

 

Praggnanandhaa musel vidět „duchy“ , jinak si jeho porážku s Rapportem neumím vysvětlit. Ještě dokážu pochopit, že místo výměny dam (29. Dxf4) zahrál „na jistotu“ 29. Vh1, čímž vypustil výhodu, ale tah 32. Vhh8 je „nepochopitelný“  :usmev: .
Pochopit se samozřejmě dá, bílý byl v časové tísni a přehlédl jednoduché 32. … Se6, po čemž černý kryje pole g8 a g-pěšec dojde k poli proměny.

 

 

Partie Vana s Mateuszem byla hodně zajímavá. Thai Dai Van Nguyen se bránil v Italské hře proti Mateuszi Bartelovi tak dobře, že se mu podařilo přejít do koncovky těžkých figur s pěšcem více  :usmev: .
Po výměně dam stála na šachovnici materiálně nerovná, ale jinak rovná pozice. Tedy retrospektivně rovná pozice, protože u partie to tak jasné nebylo. Černý měl dva pěšce navíc, ale bílý měl b-pěšce a aktivní věž, což bylo dostatečnou kompenzací.
Ale v každém případě, jediný, kdo to mohl hrát na výhru, byl černý. Bílý měl objektivně rovnou hru, ale dokázat to na šachovnici není lehký úkol, zvlášť když už se hraje do spadnutí praporku. Van měl méně času než jeho soupeř, ale mnohem lehčí úlohu. Mateusz Bartel nakonec chyboval (65. Vg1+), ale v omezeném čase se Van tak rychle nezorientoval a musel si počkat, až Bartel svoji chybu zopakuje (67. Vg1+)  :usmev: .
Dočkal se…

 

 

Thai Dai Van Nguyen se před partií zdraví s Mateuszem Bartelem. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Masters:

 

Tabulka turnaje Masters po 3. kole:

 

V turnaji Challengers se našim hráčům doposud celkem dařilo. Ne, že by se někdo  nich „utrhl“ a hodlal vyhrát celý turnaj  :usmev: , ale až do třetího kola nikdo z našich mladíků neprohrál.
Ve třetím kole přišla změna.

Richard Stalmach se utkal se svým klubovým kolegou z Frýdku-Místku Antonem Korobovem. Moc se nebojovalo a partie skončila remízou ve 26. tahu.

Vašek Finěk se ve střední hře dostal do nepříjemné pozice s Mishrou. Abhimanyu Mishra však nepokračoval nejpřesněji a hra se vyrovnala. Po časové kontrole byla na šachovnici skoro rovná koncovka. Slovo „skoro“ je tu na místě, protože i když šachové motory tvrdí, že je to rovné, ve skutečnosti má bílý celkem problémy  :usmev: . Dají se řešit, ale když vám na hodinách ubývá čas, není to jednoduché. Vašek to nezvládl, nastavěl pasivní pozici a Mishra si připsal celý bod.

 

 

Štěpán Hrbek hrál s jedinou ženou v turnaji a jedinou hráčkou, která měla nula bodů. Vaishali Rameshbabu sice do třetího kola měla na svém kontě nulu, ale pokud jste se někdy dívali na její partie, pak víte, že šachy umí.
Partie byla na jednu branku, Vaishali dobře rozehrála Italskou hru a Štěpán měl plné ruce práce, aby udržel alespoň nějakou rovnováhu  :usmev: . S ubývajícím časem vzrůstala pravděpodobnost chyby. Třicátý třetí tah černého jsem „nepobral“  :smutek: , není mi jasné, proč šel černý králem na pole h8. Možná mu vadila vazba jezdce, možná se chystal převést na královské křídlo těžké figury, ale v každém případě tah 33. … Kh8 nebyl dobrý. To nakonec poznal i vůdce černých figur, když se o dva tahy později vrátil králem na pole g7.
Pozdě…

 

 

Zbývá jen dodat, že partie Latasa-L’ami a Rodshtein-Gurel skončily spravedlivými remízami.

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Challengers:

 

 

Tabulka turnaje Challengers po 3. kole:

 

Náhledové foto: Hlavní sponzor klubu 1. Novoborský ŠK a také sponzor festivalu, Roman Mužík, se před třetím kolem zdraví s Vincentem Keymerem a Parhamem Maghsoodlooem. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na lichess.org
Časový rozpis turnajů a akcí
Turnajová stránka s komentovaným online přenosem na iVysílání České televize

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Vypadá to, že u Vašíka Fiňka to dnes bude jizerská stopadesátka. Koncovka K+V+S:K+V, poslední braní ve stém tahu černého.

kraken8

Stalmach dnes moc pěkně. Po 16ti tazích strategickej debakl, s bílýma figurama. My ty mladý nemáme vůbec dobrý, pořád čtu, jak cajk, ale vždyť hrají hrozně. Všichni.

Jan Jílek

Podobná příkrá hodnocení nemám rád. Snad každý někdy pokazil partii. Když může v 6 tazích prohrát Ánand, tak proč ne Stalmach o dost později? Se prostě stane.

kraken8

Tohle není hodnocení z jedné partie. A ani jen z tohohle turnaje. Mimochodem, tenhle turnaj, deset partií našich a šest remíz a čtyři prohry (snad počítám dobře). O to by taky zase až tak nešlo, ale z plno těch partií bolí oči. Dnešní Stalmach je bez komentáře, ale co třeba hraje Finěk, to je strašný. Nejde o úroveň jeho hry, ale on se prostě bojí hrát šachy. Krásně to bylo vidět včera. A tady vidím akorát komentář nějakýho (snad) šachisty na to, kde se ptá, proč to Finěk prohrál? To ten šachista nevidí? Prostě se bál hrát. Tam je tak strašně cítit snaha tu partii hlavně neprohrát … Vždyť z toho ani nemůže mít ten kluk žádnou radost. Kdo ho trénuje? Vždyť to je fakt strašný, nezlobte se na mě. Progres nula, roky běží a on se vůbec nikam neposunul. Hlavně ale, že dotace tečou proudem.

David Navara

Ústup jezdce na h8 jsem viděl, ale chtěl jsem tam jít až po nějaké oběti/výměně na f7, kdyby nebylo zbytí. Zahájení se mi nepovedlo, ale partie byla mimořádně složitá se záplavou taktiky v každém tahu, tam dělají chyby všichni. Jen ta poslední byla dost zbytečná, nějaký čas jsem ještě měl. (Spočítal jsem 28…Vxf7 29.De8+ Vf8, snad mne i napadlo 29.Vd6!!, ale měl jsem pocit, že prostě ustoupím věží z d8 na f8. A pak jsem pochopil, že neustoupím.)
Tah 21…Dxd4 jsem zavrhl kvůli 22.Jxf7. Nevypadá to pro černého dobře, ale po 22…Vc8! má dokonce převahu.

chess

nevadí, nic se neděje, jen jedna velmi velmi složitá partie, a to budou asi všechny, takže držím palce

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x