R.I.P.

Zkratku anglického sousloví Rest In Peace (Odpočívej v míru), která se používá při úmrtí jako vyjádření soustrasti, jsem jako název zvolil schválně. Důvod je prostý, v turnaji Masters byl uzavřen mír na všech pěti šachovnicích.

R.I.P. se dá do češtiny přeložit i jako Odpočívej v pokoji, takže se deset velmistrů z turnaje Masters po odehrání čtvrtého kola mohlo odebrat do svých hotelových pokojů k odpočinku  :usmev: .

Všech pět partií mělo podobný průběh. Bílí měli minimální výhodu, černí se dobře bránili.
Vidit s Bartelem rozehráli Skotskou hru a bílý si vytvořil krásný opěrný bod pro jezdce na poli e6. Jezdec se na e6 usadil, ale jen na chvíli, protože Bartel správně neváhal a odevzdal za něj kvalitu. Za tu měl ještě i dva pěšce, což stačilo k udržení rovnováhy.

 

Vidit proti Bartelovi. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec

 

 

 

Také v partii Nguyen-Praggnanandhaa měl bílý v zahájení maličkou výhodu, což je obvyklé prakticky ve všech zahájeních (pokud nehrajete nějakou výstřední variantu  :smich: ). Brzy po zahájení započaly výměnné operace a hra skončila remízou v rovné koncovce těžkých figur.

 

 

David Navara a Parham Maghsoodloo rozehráli variantu Dámského gambitu, která je v poslední době mezi šachovou špičkou dost populární. Černý se dostal k živé figurové hře, ale zaplatil za to trochu pošramocenou pěšcovou strukturou. Na malou chvíli získal bílý dokonce pěšce, ale bylo jasné, že je to jen přechodné, černé figury byly až moc aktivní.

 

 

Rapport a Keymer hráli Španělskou hru. Rapport zvolil výměnnou variantu a Keymer na to reagoval jedovatým tahem 5. … Sg4, po kterém musí bílý dávat pozor, aby nespadl do nějaké léčky  :usmev: . Především nesmí po 6. h3 h5 vzít střelce na g4  :smich: . Rapport však není žádný začátečník, který by do něčeho takového dobrovolně vlezl  :usmev: .

 

 

Hodně klidnou byla remíza Abdusattorova a Gukeshe. Výměny figur, dámská koncovka a remis.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Masters:

 

Tabulka turnaje Masters:

 

V turnaji Challengers se naši mladí hráči po velmi dobrém začátku propadají tabulkou směrem dolů. Nezoufejme, ještě není konec  :usmev: .

V partii Gurel-Hrbek se hrála stejná výměnná varianta Španělské hry jako v partii Rapporta s Keymerem. Štěpán Hrbek však nehrál střelcem na g4, ale vybral si obranu s tahem 5. … Df6. Ediz Gurel hrál téměř bezchybnou partii, ale ani Štěpán nehrál špatně. Partii rozhodla až chyba v těžké koncovce (29. … b5).

 

 

Už v zahájení chyboval Richard Stalmach s Indkou Vaishali. Tah 15. b3 se sice hrál v roce 2021 i v partii Gelfand – Erigaisi, která skončila remízou, ale tah pěšcem na b3 určitě není dobrý. Bílý se dostane do hodně nepříjemné pozice, která se možná dá nějak udržet, ale rozhodně to není nijak snadný úkol a moc tomu ani nevěřím  :usmev: . Volní černí pěšci na dámském křídle jsou podle mě nezastavitelní.

 

Richard Stalmach-Vaishali Rameshbabu. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec

 

 

 

Nejdelší partii kola hráli Vašek Finěk a Maxim Rodshtein. Nebyla to sice „jizerská stopadesátka“ , jak píše David Navara ve svém komentáři  :usmev: , ale ani 133 tahů není málo. Maxim Vaška, který hrál černými figurami, přehrál v zahájení, pak však nepokračoval nejpřesněji (24. Sxa6?) a Vašek se „zapřel“. Odevzdal jezdce za posledního pěšce (možná zbytečně, 67. … Jg4!?) a hrála se koncovka čtyř věží, v níž měl bílý střelce navíc.
Podle tablebasí se bílý několikrát ocitl přímo ve vyhrané pozici, ale jak už tady nejednou „zaznělo“, člověk není stroj a vyhrát podobnou koncovku není lehké ani pro velmi silné hráče.
Vašek nakonec ukázal, že už ve svých čtrnácti letech má techniku na velmi dobré úrovni a partii remizoval.

 

 

Abhimanyu Mishra remizoval bílými figurami s Jaime Santosem Latasou, ale černý měl o něco více ze hry. Zdá se mi, že Latasovi se moc nedaří, není to první partie v turnaji, kde měl nějakou výhodu a smířil se jen s remízou.

Erwin L’ami neudělal žádnou větší chybu, stačilo několik nepřesností a Anton Korobov mohl předvést svou třídu.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Challengers:

 

Tabulka turnaje Challengers:

 

 

Náhledové foto: Pohled do hracího sálu. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Petr Vrabec.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na lichess.org
Časový rozpis turnajů a akcí
Turnajová stránka s komentovaným online přenosem na iVysílání České televize

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Igor

Skratka R.I.P. nie je z „anglického sousloví“ ale z latinského „requiescat in pace“. Až neskôr si to Briti „poangličtili“.

chess

bravo David, nechápu kolik života měla ta koncovka za černé,… kolik toho dnes musí černý vytrpět, aby mohl usilovat o výhru, výborná partie, jen tak soustředěně dále

kraken8

Musím se aspoň takhle omluvit Fiňkovi, protože dnes ukázal, jak hluboce jsem se mýlil. Na svýho slavnýho soupeře vyrukoval s nekompromisní hrou, kdy bylo už od prvních tahů jasný, že dnes je jeho cílem jednoznačně jen výhra! Turka sevřel pevně do pozičních kleští a mačkal ho teda neskutečně. Že to ani dnes nevyšlo, to je úplně jedno, protože dokázal, že je opravdovej válečník! Krásná partie.
 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x