Naokolo je to blíž

V pátém kole Pražského mezinárodního šachového festivalu (PICF) se hráči turnajů Masters i Challengers moc nešetřili. Žádný odpočinek, tvrdé boje.

 

V turnaji Masters potěšili české fanoušky naši hráči.

David Navara měl černé figury proti Gukeshovi a hned v zahájení se soupeři „překvapovali“  :usmev: . Mohu se jen dohadovat, jak hluboká byla Davidova příprava, ale tah 4. … b6 se na nejvyšší úrovni hrál za černé snad poprvé. Úplná novinka to však není, protože už se tak hrálo v korespondenční partii Nilsson – Werhan (a kdo ví, kde ještě  :usmev: ), kde bílý zahrál 5. Sd3.
Gukesh zvolil jiný tah, 5. Jf3, se zjevnou snahou vyprovokovat postup 5. … e4, po němž by se situace na šachovnici trochu zašmodrchala a i když Stockfish „vidí“ rovnou pozici, nejsem si jistý, zda by se mi to za černého líbilo  :usmev: . Tedy vlastně bych to po 5. … e4 hrál raději za bílé.
Tah e4 se ale stejně na šachovnici objevil, ovšem až poté, co černý zahrál 5. … Sb7 a připravil si útočiště pro svého krále na dámském křídle. Jenže ani bílý nelenil a zahrál profylaktický tah 6. a3, jehož myšlenka  je jasná-nepustit na b4 soupeřovu figuru a především jezdce.
Černý se držel svého plánu s velkou rošádou (7. … De7 a pak 0-0-0), což ovšem znamenalo oběť pěšce. O něco více se mi zamlouvá „strojový“ plán (7. … Je5) – pěšce nedávat a zaměřit se na pole d3.
Za obětovaného pěšce měl černý malý náskok ve vývinu a pokud by se mu podařilo ovládnout dlouhou diagonálu a1-h8, mohl by být spokojený. Bílý měl pěšce víc a dvojici střelců, ale byl to dvojpěšec a jeho král zůstal trčet v centru. Kompenzaci za pěšce černý měl, bylo jen otázkou, jak budou oba hráči takovou pozici hrát.
Davidovi se moc nepovedl 26. tah (26. … Je2), po němž se bílý zkonsolidoval. Čas však rychle ubýval a pozice stále nebyla nijak jednoduchá. Gukeshova věž na h1 byla dlouho ze hry, tak není divu, že se ji bílý při nejbližší příležitosti pokusil rozehrát (32. Vg1), nebyl to ale nejlepší tah. Výhoda bílého se začala rozplývat a po výměně věží to byl bílý, kdo musel dávat pozor, aby neprohrál.
V těžké střelcové koncovce mohl bílý držet remízu, dokonce i když měl o pěšce méně, ale vedl k ní jen studiový pochod krále (48.Kg3!! nebo 48. Sc7 a 49. Kg3!!), který v lecčems připomíná slavnou Rétiho studii. Král podpoří vlastního pěšce, když se k němu vydá oklikou  :usmev: .
Gukesh to nenašel a nedivím se.

 

 

David Navara před partií druhého kola. Zdroj: fotogalerie festivalu , autor: Anežka Kružíková.

 

 

 

Velmi dobře zahrál i Thai Dai Van Nguyen, který černými figurami bez větších problémů udržel Vincenta Keymera. V koncovce měl sice o pěšce méně, ale vzhledem k přítomnosti nestejných střelců na šachovnici, to nehrálo žádnou roli. V závěru si Van dovolil ještě malou parádičku  :usmev: , když „odevzdal“ celou věž za pěšce.

 

 

Nedaří se Mateuszi Bartelovi. S Nodirbekem Abdusattorovem stál „normálně“ , ale najednou se mu pozice začala hroutit a to dokonce strašně rychle.  Stačilo pár nepřesností a chybiček a Abdusattorovovi pěšci na dámském křídle „mazali“ k poli proměny.

 

 

Praggnanandhaa porazil Vidita. Po celou partii měl vše pod kontrolou a v závěru ukázal, jak dobře umí počítat  :usmev: . Po časové kontrole měl Vidit jako černý pěšce navíc a zřejmě se domníval, že takovou koncovku těžkých figur nemůže prohrát. Praggnanandhaa jej však vyvedl z omylu. Asi málokoho by napadlo, že když černý bere ve čtyřiačtyřicátém tahu dalšího pěšce, je to vlastně rozhodující chyba, protože se dostává pod matový útok.

 

 

O partii Maghsoodloo – Rapport jsem ztratil zájem ve chvíli, kdy černý obětoval figuru, aby „navždy“ svázal bílou věž na f2. Člověk si v takové chvíli řekne: „To je jasné, černý vyhraje, tady nemá bílý co hrát.“
Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že partie skončila remízou?!
Nechápu, nerozumím tomu, co se v partii dělo.
Místo kvality ztratil Maghsoodloo „jen“ pěšce, ale koncovka těžkých figur a střelců byla za černého lehce vyhraná. Jenže nejdříve se vyměnili střelci, pak i dámy a věžovka sice byla také vyhraná, ale víme, že věžovky jsou ošidné. Rapportovi se „povedlo“ dokázat známé rčení, že všechny věžovky jsou remízové  :smich:

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Masters:

 

Tabulka turnaje Masters:

 

 

V turnaji Challengers neskončila v pátém kole žádná partie remízou  :usmev: , což by čekal asi málokdo.
Jedna věc však byla před pátým kole jistá. Klidně jste si mohl vsadit desítky miliónů, že naši mladí hráči v tomto kole neuhrají více než dva body. Dva z nich totiž hráli spolu  :usmev: .

Štěpán Hrbek měl bílé figury s Richardem  Stalmachem.
Bojovná partie. Černý získal pěšce, ale bílý by za něj měl dostatečnou kompenzaci, proto se správně rozhodl pro zteč postavení bílého krále. Obětoval figuru a vyhnal krále na dlouhou procházku. V těžké pozici se dostal bílý do časové tísně, v níž chyboval (32. Dc7) a zdálo se, že je rozhodnuto. Partie přešla do koncovky těžkých figur, ve které měl černý o dva pěšce více a relativně snadno se mohl dopracovat k celému bodu  :usmev: . Mohl, ale také nemusel.
Ve 46. tahu přišel šach dámou (46. Dd7+) a černý po krátkém přemýšlení ustoupil králem na g5 (47. … Kg5). Po logickém braní pěšce na g7 se šachem přišel další ústup krále a bílý srovnal materiál braním pěšce na b7 (48. Dxb7). Právě to byla hrubá chyba. V pozici byla skrytá hezká cesta k remíze  :usmev: . Bílý mohl obětí věže ukázkově přilákat dámu na nekryté pole, černý by o ni přišel, ale zachránil by jej postouplý f-pěšec.
Hezká kombinace do šachových „čítanek“.

 

 

Vašek Finěk měl sice bílé figury, ale Ediz Gurel byl těžký soupeř. Turek ze zahájení získal pohodlnou pozici, o které Stockfish soudí, že je vyrovnaná (a má asi pravdu). Rozhodující chybu udělal Vašek v časovce, když vyměnil věže. Koncovka lehkých figur byla mnohem lepší pro černého a Gurel už je natolik dobrým hráčem, že mu nedělalo větší problémy dojít si pro celý bod.

 

 

Pro mě trochu překvapivě vyhrál Jaime Santos Latasa s Maximem Rodshteinem. Ne, že bych snad španělského velmistra podceňoval, ale v tomto turnaji už se o několik půlbodů připravil. Tentokrát však nezaváhal.

 

 

Anton Korobov sice spadl s ratingem pod hranici 2700 (aktuálně 2666), ale v partii proti Mishrovi ukázal, že patří do „klubu 2700+“ . Anton jej v přechodu ze zahájení do střední hry ukázkově přehrál, ale Mishra se houževnatě bránil. A bránil se dobře, jenže jej to stálo mnoho času a zřejmě i sil. V koncovce přišel Mishra o figuru, ale na šachovnici už nebyli žádní pěšci. Anton nakonec dokázal vyhrát hodně těžkou koncovku (V+S+J : V+ J).

 

 

Vaishali Rameshbabu stála velmi dobře s Erwinem L’amim, jenže pak přišlo jedno chybné rozhodnutí (30. Sxf5?) a karta se obrátila. Černý v průběhu partie získal kvalitu, ale Erwin nehrál přesně.
Nevěnoval jsem moc času analýze vzniklé koncovky, ale něco mi říká, že se bílá mohla v některých chvílích zachránit. Nestalo se.

 

 

 

Výsledky a los dalšího kola turnaje Challengers:

 

Tabulka turnaje Challengers:

 

Nezapomeňte! Dnes je na pořadu volný den, šesté kolo se hraje až v pondělí od 15:00.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na lichess.org
Časový rozpis turnajů a akcí
Turnajová stránka s komentovaným online přenosem na iVysílání České televize

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

Za pozornost stojí 37…Sb2 38 a4 Sf6, kdyby šel černý hned Sf6, pak by nevyhrál, jedině vynucení přiblížení a4 k černému králi je správný postup,… tato partie mě docela zaujala, bylo tam mnoho pozic, které by kapitáni hodnotili jako prohrané za černého a ještě více, které by hodnotili remízově, njn byly tam však taky pozice, ve kterých David viděl velmi zajímavou hru, bravo David, možná mě ta partie bavila ještě více než nějaká „počítačová“ kombinace.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x