Americký pohár 2024

Tak jako i v loňském roce, i letos na jaře se hraje Americký pohár 2024. Řeč je samozřejmě o šachové soutěži, nikoli baseballu nebo jiném sportu 🙂 .

Osm účastníků, osm účastnic zasedlo už včera ve 13:00 CDT (Central Daylight Time), což je o šest hodin méně než u nás, k šachovnicím, aby zahájili další ročník Amerického poháru.

Cenový fond není „úplně marný“  :smich: .
Vítěz open turnaje obdrží 75 000 dolarů a pokud vyhraje i hlavní skupinu (viz níže), obdrží ještě dalších 15 000 dolarů. V turnaji žen je první cena podstatně nižší, činí jen 40 000 dolarů a bonus za výhru hlavní skupiny je 9 000 dolarů.

Cenový fond (screenshot z webu pořadatelů):

 

V open turnaji (klidně můžeme napsat v „mužském turnaji“ ) je nejvýše nasazeným Fabiano Caruana, následuje Wesley So, dále hrají Leinier Dominguez, Levon Aronjan, Sam Sevian, Ray Robson, Sam Shankland a Grigorij Oparin.

V turnaji žen je nejvýše nasazenou Irina Krush, na paty by jí mohla šlapat Alice Lee a bez šancí nejsou ani ostatní hráčky: Gulrukhbegim Tokhirjonova, Anna Zatonskih, Nazi Paikidze, Tatev Abrahamyan, Jennifer Yu a Zoey Tang.

Kdo sleduje šachové dění, zřejmě zná i všechny účastníky a účastnice turnaje.
Snad jedině mladá Zoey Tang není tolik známá. I když…jakmile jsem viděl její jméno, okamžitě mě napadlo, že hrála na turnaji v New Yorku, jehož se nedávno zúčastnil Vojta Plát. Nehrála, hrál tam Benjamin Tang, což je, předpokládám, její bratr (ale kdo ví  :usmev: ).
Patnáctiletá Zoey (mimochodem, není v turnaji nejmladší, Alice Lee je o rok mladší) rychle stoupá nahoru. V loňském roce se „vyšplhala“ až na rating 2348 a stala FIDE mistrem (FM). Pozor, to není chyba  :usmev: , nikoli WFM, ale FM. Americký pohár bude její první šachovou akcí, kde se bude moci měřit s nejlepšími americkými hráčkami. Uvidíme, jak si povede.

Nebude to mít jednoduché  :usmev: , protože oba turnaje (mužský i ženský) se hrají vyřazovacím způsobem. Hráči sehrají minizápasy skládající se ze dvou partií hranými tempem 90 minut na partii + 30 sekund jako přídavek od prvního tahu a ze dvou rapid partií hranými tempem 15+10.
Toto však platí jen pro „hlavní skupinu“ . Poražení hráči ještě nemusí skončit, dostanou šanci na opravu ve „skupině útěchy“  :usmev: , v níž se minizápas skládá ze čtyř rapid partií. Skončí-li zápas remzou, následuje „tradiční“ rozstřel: dvě bleskové partie tempem 3+2. Pokud ani to nerozhodne, nekoná se žádný „armageddon“ , ale hrají se blicky „do zblbnutí“  :smich: , tedy dokud se nerozhodne o vítězi.

Pokud ve finálovém zápase, do nějž se dostanou vítězové hlavního a „utěšitelského“ pavouka, prohraje zápas hráč, který vyhrál v hlavní skupině, nic (skoro) se neděje. I on má totiž nárok na opravu, takže následuje minizápas na čtyři rapid partie (v případě nerozhodného výsledku přichází na řadu „standardní“ rozstřelové metody), který rozhodne o vítězi turnaje.

Srozumitelnější to bude asi v grafické podobě  :usmev: .
Na screenshotu z webu pořadatelů jsou vidět oba „pavouci“ . Vítězové hlavního (Champions Bracket) a vedlejšího „pavouka“ (Elimination Bracket) se střetnou v zápase označeném číslem čtrnáct, pokud hráč W11 tento zápas prohraje, hraje se zápas „15“ na čtyři rapid partie, jak píši výše.

 

 

Denně se hrají dvě partie, kromě pondělí 18. 3. , kdy mají hráči a hráčky volný den.
První partie je klasickým tempem a začíná v 19:00 našeho času (přenos je opožděn o 30 minut, takže v 19:30), druhá partie hracího dne je v rapid tempu a začátek je stanoven o čtyři hodiny později než je začátek první partie (tedy v 23:00 našeho času, online ve 23:30).
Tyto časy platí pro hlavní skupinu, ve vedlejším „pavoukovi“ se sice bude začínat stejně, ale rapid partie startují každou hodinu (viz propozice-Schedule).
V turnaji je zakázáno nabízet a přijímat remízu.

 

Pavouk – muži (screenshot z webu pořadatelů ):

 

Pavouk – ženy (screenshot z webu pořadatelů ):

V „klasice“ prvního kola poměrně rychle remizovali Aronjan se Sevianem, remízou skončilo i střetnutí Soa s Shanklandem, ale tady to byla celkem ostrá remíza v Saemischově variantě Královské indické hry. Černý obětoval figuru za tři pěšce, ale nic víc než opakování tahů v pozici neměl.

 

 

Dominguez dostal bod od Robsona, jenž se s ubývajícím časem na obou stranách pustil do útoku, který však brzy skončil. Černý měl v konečném součtu sice dámu proti věži a jezdci, ale bílý pěšec na e7 byl nezastavitelný.

 

 

Caruana měl v partii s Oparinem jediný problém: horší čas. Fabi sehrál výbornou partii a využil každé nepřesnosti soupeře.

 

 

 

V turnaji žen neskončila v prvním kole v klasickém tempu ani jedna partie remízou.
Zatonskih stála s Paikidze podstatně lépe, měla figuru za dva pěšce, ale pak se do toho nějak „zamotala“ a černí pěšci triumfovali.

 

 

Irina Krush svoji mladou soupeřku možná podcenila. Zoey Tang svou mnohem zkušenější soupeřku (a obhájkyni loňského prvenství) porazila i přesto, že sama nehrála nejpřesněji. Tang získala dva pěšce, ale chvílemi to vypadalo, že se jí nepodaří takovou výhodu uplatnit. Naštěstí jí pomohla Irina a Tang si při své premiéře připsala velmi cenný bod.

 

 

Tokhirjonova „rozbila“ Jennifer Yu, která zapomněla na vývin  :usmev: . Následoval rychlý trest.

 

 

Nejmladší účastnice Alice Lee přehrála Tatev Abrahamyan. Partie sice trvala dlouho, ale o výsledku nebylo pochyb. Dva pěšci navíc ve věžové koncovce byli dost velkou výhodou, nemluvě o tom, že Lee mohla zvítězit i mnohem rychleji.

 

V rapidových partiích se někteří hodně přiblížili postupu.
Caruana porazil Oparina i podruhé a vede 2-0.
Aronjan se Sevianem opět remizoval, tentokrát černými, stav zápasu je tedy 1-1.
Shankland měl se Soem kvalitu navíc, ale So za ni měl kompenzaci. Partii rozhodla hrubá chyba Shanklanda ve vyrovnané koncovce.

 

 

So se dostává do vedení 1.5-0.5.
Ray Robson srovnal na 1-1 v zápase s Dominguezem.

 

 

V turnaji žen má blízko k postupu Nazi Paikidze, která porazila Annu Zatonskih i v rapidu. Zatonskih přehlédla matové hrozby. Paikidze vede 2-0.

 

 

Hrubou chybu udělala Zhoey Tang. Irina Krush získala v koncovce kvalitu a pak už nebyl problém urvat celý bod. Krush tak zrovnala stav na 1-1.
Tokhirjonova porazila Yu i v rapidu. Zdá se, že Yu přijela na turnaj bez formy. Tokhirjonova vede 2-0 a má celkem blízko k postupu.
Podobně blízko k postupu má i Alice Lee, která porazila Tatev Abramyan i podruhé a vede 2-0.

 

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess.com

 

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
24 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

V mužích ceny skoro jako na našem MČR. Jen s tím rozdílem, že jeden dolar je asi 23 korun 🙂
Možná by si z toho mohli vzít u nás příklad, ale pochybuji. I proto bude letošní MČR vypadat tragikomicky. David Navara, Jirka Štoček a pak nikdo.

Vojta Plát

Bohužel…V USA je zvykem, že vysoké ceny, ale málokde podmínky. V Ostravě malé ceny a ještě žádné podmínky 🙂

kraken8

Vojto, pokud se teď z hlavy nepletu, tak ty dostals 1000 euro (?) za to, že tě v podstatě „nechtěli“ v turnaji (já moc nevěřím tomu jakože oficiálnímu důvodu, ale raději tam dávám ty uvozovky), kdežto Niemann asi nedostal nic … https://youtu.be/rry5DQuhAPM?si=CQvCVCbv5d-G1GLg

Vojta Plát

Krakene, jak jsi na těch 1000 eur přišel? Že něco napíše lhář Koutný znamená, že je to automaticky pravda? Co tak napsat mně? Číslo i mail máš, tak proč místo toho píšeš do veřejného prostoru sračky a nesmysly???

Petr Kraus

Mám na to stejný názor jako vy. Jenom dodám , pokud ten hledač senzaci , který má rád svobodu slova napíše článek , který se snaží pana Pláta, jako šachistu odepsat a hned ho zablokuje, aby nemohl vyjádřit svůj názor. Tak to je svoboda slova a férovost jakou já opravdu nemusím  :palec-dolu: 

Vojta Plát

Pomalu ale jistě všem lidem dochází, že Koutný je prachobyčejný haj*l a lhář. Však na něj brzo dojde.

Vojta Plát

Hledač senzací je hodně slušně řečeno. V Karviné by takového člověka pojmenovali zcela jistě jinak. Slovem na z a končící na d nebo k.

Honza

Tak stačilo aby Vojta dodržel co slíbil Bolkovi a zůstalo to pouze mezi nimi. A byl klid. A žádný Koutný by na nic nemohl přijít. Ono přeposílat smlouvu lidem kteří to nečekaně pošlou dál nebyla dobrá myšlenka   :smich: 

Honza

Ale samozřejmě to mohlo být jinak, Koutný je treba ďábel a navíc jasnovidec.

chess

souhlasím, asi to mělo slovanský původ, ale nechtěl bych to uspěchat, bylo by dobré to ještě ověřit nějakým podrobnějším výzkumem
 

Honza

Podle neovĕrenych informací mĕl ten článek vzniknout jako reakce na příspěvek VP na zdejším fóru 24.2.2024 18:53 zřejmě ve velkém rozčilení PK. Takže jeho úroveň není nejvyšší.  :usmev: 

Remcik z Banika

Pro Honzu a chesse, když už „rešíte“ Vojtu, byla by slušnost se podepsat. Například Krakenova identita je známá a Vojta mohl aspoň reagovat osobně. Vojta není veřejná osoba, jako například politici nebo reprezentanti, u kterých se tyto věci berou trochu jinak.

chess

Koho, že jsem řešil? Řešil jsem jen úroveň článku, který jsem četl (no článku…).
 

Remcik z Banika

Aha, tak to pardon, to jsem blbě pochopil.

Petr Kraus

Rozhodně to není zapomenutý trosečník. A jestli bude reprezentovat nebo ne si myslím má ve svých rukou a v jádru si myslím je to dobrý člověk i když na jisté věci máme rozdílné názory. Pro mě šachy jsou radost a mám rád šachové prostředí. Některé věci mě opravdu, ale kolem šachu vádí. Nejhorší je , když někdo se druhému mstí přes šachy, já osobně sem to zažil na vlastní osobě, kdy sem pořádal turnaj memoriál na počest výborného člověka a šachisty protože jsem měl k němu velkou uctu a někdo jiný za klub za který hrál a patřil k nejlepším to bojkotoval ,protože jsem mu řekl pravdu do oči a bohužel nebyl sám. Nebo, někdo napíše anonymně na správu sociálního zabezpečení, že by mi měli sebrat invalidní důchod. A důvod ,že si vydělávám prodejem košíku na šachových turnajích a přitom já občas dám na nějakém turnaji nějaký ten košík jako cenu, ale zadarmo protože mám šachy rád. No určitě to nebyl volejbalista co psal ten anonym. Co sem si vyslechl jenom za to ,že veřejně podporuji předsedu šachového svazu pana Martina Petra , pana Boleslava a jiný ze svazu. Tyto věci a můj špatný zdravotní stav mě vedli k myšlence přestat se šachy celkově. To, ale jakou atmosféru připravily organizátoři na Pražském šachovém festivalu a kde byli supr lidi, tak mě vede k tomu pokračovat a navíc připravují šachové turnaje v rapidu a blesku a s podporou jednoho starosty založím nový šachový klub. Myslím ,že šachy v ČR jsou na tom dobře a šachový svaz si zaslouží podporu a spoustu skvělých lidi a organizátoru šachových akci jako Ave kontakt a další. Omlouvám se za moje šachové emoce, ale delší dobu jsem to chtěl takto napsat .

Remcik z Banika

Takový je přece, pane Krausi, bohužel někdy život. Tato svinstva, pomluvy, zákeřnosti, jsou všude a šach není výjimkou. S tím se přece potýkáme všichni v každodenním životě. Závist, že například máte invalidní důchod, i to může být. Lidi jsou různí. Jestli jsou na tom šachy v ČR dobře, je samozřejmě otázka, doba dnes je hodně vymknutá z kloubů a jak to bude dál, se uvidí. Třeba tak šílený zásah do svobody slova byl naposledy za komára.

Petr Kraus

Dobrý den. Tak to je. Berte to tak, že ten můj komentář byl o tom, že jsem řekl to co si myslím. Hlavní ,ale je závěr komentáře. Že, šachy mám rád pro mě hodně znamenají a to, že se mě někdo snaží poškodit nebo bojkotovat turnaj, memoriál k poctě k člověku, kterého sem si velice vážil- mě nemůže odradit, abych nepokračoval dál. Protože šachy je skvělá záležitost a šachy v ČR si myslím opravdu máji velký potenciál a jsou na tom dobře- s tím, že je pořád rozhodně co vylepšovat. Je tady spoustu šachových nadšenců a lidi co pro šachy hodně dělají. Bohužel, je tady ,ale hodně zájmů , které šachy poškozují. Já bych rád pořádal šachové turnaje, kde se bude šachistům bude líbit . Na podzim, chystám s podporou turnaj v rapidu na 9 kol, kde bych rád udělal i zajímavé věci. Mám v plánu například za první místo v turnaji dát finanční cenu 10000  :penize:  a další zajímavé ceny  :darek:  Děkuji za váš názor.

Vojta Plát

Ja jsem podpisem slibil, co jsem mel. Ze jsem predtim poslal par lidem smlouvu, to neni nic proti pravidlum. Zajimal me jenom nazor, protoze rozhodovani nebylo snadne. Ze jsi z toho pak Koutny neco vydedukoval a napsal ten sajrajt, tak to uz neni muj problem. Mimochodem mu volali z Hustopeci a tem do telefonu rekl, ze si tu cast o Hustopecich vymyslel. Jen chtel byt zajimavej…A co jsem jeste slysel, tak me Koutny chce znicit a hleda kompro jako Babis. Tak aby mu priste neutekly maily nekam jinam 😀 😀 😀

24
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x