Nejen Grenke Chess Classic

V Hanoji se finišuje a Vojta Plát se v tabulce posunul opět o kousek výš. V Karlsruhe měli včera hráči turnaje Grenke Chess Classic volný den, což je dobře především pro mě, protože se nemohu splést v barvách při uvádění partií 😀 . V openech se hrálo dvojkolo a k vidění bylo i několik překvapivých výsledků.

 

V Hanoji na turnaji „Hanoi GM2 Chess Tournament“  zbývají do konce dvě kola (dnes se hraje předposlední kolo) a Vojta Plát se v tabulce posunul už na čtvrté místo. Vzhledem k tomu, že byl Vojta nasazený jako turnajová jednička, tak to není sice „nicmoc“ , ale přihlédneme-li i k Vojtově „vietnamské“ formě, tak se to dá brát jako úspěch  :usmev: .

V šestém kole Vojta utekl hrobníkovi z lopaty. Proti bangladéšskému IM Fahadu Mohammadovi měl Vojta černé figury a i když v Gruenfeldově indické vyšel ze zahájení s poměrně uspokojivou pozicí, partie se mu moc nepovedla.
Záhy po zahájení si černý nechal udělat pěšcové slabiny a bylo jasné, že je jen stěží bude moci hájit. Ztráta pěšce by možná nebyla nic hrozného, protože se hrála koncovka těžkých figur, ale černá pozice byla tak špatná, že černý mohl jen popotahovat figurami a čekat, co bílý vymyslí.
Mohammad hrál koncovku naštěstí dost špatně a v závěru se Vojtovi podařilo svého soupeře „ošejdit“ . Odevzdal dámu za dvě věže a podařilo se mu zlikvidovat nebezpečné pěšce, remíza.

 

 

V sedmém kole si Vojta lehce poradil s Francouzskou obranou, kterou si zvolil vietnamský FM Banh, který hrál do té doby velmi dobře. V mírně horší pozici udělal Banh hrubku (18. … Sc8??) a Vojta mohl projevit svůj taktický postřeh  :usmev: .

 

 

 

Tabulka po sedmém kole:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Hráči turnaje Grenke Chess Classic měli volný den, ale v openech se včera hrálo dvojkolo.

Největším překvapením je asi půlbodová ztráta turnajové jedničky. Arjun Erigaisi ve druhém kole remizoval s mladým rumunským FM Henry Edwardem Tudorem. Dvanáctiletý (letos bude mít třináct let) Tudor předvedl heroickou obranu koncovky bílé dámy proti věži a jezdci, v níž měl černý o pěšce méně.

Velmi těžká koncovka, v níž podle šachového motoru bílý vypustil výhodu ve 47. tahu (47. Kf2??). Šachovému motoru se to dobře „kecá“  :usmev: , ale u šachovnice to není nic jednoduchého pro žádnou stranu. O to větší obdiv si mladý Rumun za svou hru zaslouží.

 

 

Ve třetím kole měl namále Maxim Čigajev (Chigaev) reprezentující Španělsko. V partii s Clementem Kuhnem měl černé figury a bílý měl několikrát možnost „zavěsit“ , ale nakonec partii jen remizoval.

 

 

Z českých hráčů se nejvýše podíval Ondřej Švanda. Ve třetím kole si mohl na čtvrté šachovnici „vychutnat“ bezchybnou hru Hanse Niemanna  :usmev: .
Po třech kolech je v čele padesátičlenná skupina hráčů s plným počtem bodů.

Nasazení českých hráčů pro čtvrté kolo:

 

Také v openu „B“ hrají čeští hráči a mladé hráčky. Z dívek hrají Zuzana Stará a Tamae Severina Jakubše. Celkem jsem v početném poli napočítal deset hráčů a hráček reprezentujících českou federaci (CZE). Po třech odehraných kolech mají z hráčů pod hlavičkou CZE nejvíce bodů Andrey Chernyy a Jan Bára (oba 2.5 b.).

 

Jinak by bylo zajímavé vědět, jak, a zda vůbec, při takovém množství účastníků probíhají anticheatingové kontroly  :usmev: . Nevěřím tomu, že se mezi necelými třemi tisíci účastníky nenajde alespoň jedna „černá ovce“.

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org (od 15:00)
Online open „A“
Výsledky na chess-results
Výsledky open „B“

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x