Konec v Karlsruhe

Skončil turnaj Grenke Chess Classic a skončily i openy na tomto festivalu. Známe vítěze, víme, jak dopadli naši hráči.

 

V turnaji šesti velmistrů Grenke Chess Classic se už v neděli dohrála základní část a na „Apríla“ se hrály minizápasy o konečné umístění.

O první místo se střetli první dva hráči konečné tabulky, Magnus Carlsen a Richard Rapport. Zápas na dvě rapid partie hrané tempem 10+2 měl výsledkově jednoznačný průběh. Carlsen vyhrál v první partii, ve druhé remizoval a v turnaji zvítězil.
Na šachovnici to však jednoznačné vůbec nebylo, ba právě naopak. Ve druhé partii, v níž měl Carlsen černé figury, hrál Rapport velmi dobře.
Získal kvalitu, pak odevzdal dámu za dvě věže a zdálo se, že vyrovnání je na cestě, protože Carlsen měl slabého krále a spoustu pěšcových slabin.
Rapport měl několikrát možnost zvítězit, ale nezapomínejme, že důležitou roli při šachové partii hraje i čas a toho se ke konci partie oběma hráčům nedostávalo.
V těžké koncovce chybovali oba borci a poslední chybou bílého byl podle šachového motoru tah 75. Vg1, po němž už je pozice remízová.
Možná je to tak, ale z pohledu člověka už by se i po správném 75. Vff3 hrála pozice bílého na výhru v partii s omezeným časem těžko, ale vyhraná opravdu byla. Pokud někde v závěru vypustil bílý jasnou výhru, pak se tak stalo zřejmě o dva tahy dříve (73. Kh3?? ; 73. g5!!). Černý král se zapletl do matové sítě a nástup bílého g-pěšce by černý nemohl žádným rozumným způsobem zastavit.

 

 

Magnus Carlsen zvítězil 1.5-0.5 a stal se vítězem turnaje Grenke Chess Classic 2024.

 

Magnus Carlsen, pátý den turnaje. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor Angelika Valkova

 

 

 

Boj o třetí místo mezi Maximem Vachier-Lagravem a Vincentem Keymerem byl nejurputnější podívanou včerejšího finále. Hráči remizovali obě partrie v rapid tempu a o bronzové medaili musely rozhodnout až dvě bleskové partie. V tiebreaku vyhrál Francouz Maxime Vachier-Lagrave 1.5-0.5 a obhájil tak své třetí místo ze základní části.

V souboji Ting Li-žen (Ding Liren) – Daniel Fridman šlo jen o to, kdo skončí poslední  :usmev: . Ting vyhrál první rapid partii, ve druhé pohodlně remizoval a nakonec se umístil na pátém místě. Poslední příčka tak zůstala Fridmanovi.

 

Konečné pořadí turnaje Grenke Chess Classic:

1. Magnus Carlsen
2. Richard Rapport
3. Maxime Vachier-Lagrave
4. Vincent Keymer
5. Ting Li-žen
6. Daniel Fridman

 

V openu „A“ byla před posledním kolem v čele šestice hráčů se sedmi body a los je svedl dohromady. Zatímco partie Šarić-Erigaisi a Kollars-Fedosejev skončily remízami, v partii Ivić-Niemann po bezchybném výkonu vyhrál černý.

 

 

Hans Moke Niemann se tak s osmi body stal samostatným vítězem turnaje a vybojoval si právo účasti v uzavřeném turnaji příštího ročníku Grenke Chess Classic. Dalo se čekat, že svůj „triumf“ ihned okomentuje na platformě X (Twitter): „Chess has spoken“ , což raději ponechávám bez komentáře  :usmev: .

 

Z českých hráčů dosáhl nejvíce bodů Štěpán Hrbek, kterému ve druhé polovině turnaje přál turnajový los. Pětadvacáté místo mezi necelou tisícovkou hráčů je pěkný úspěch.
Závěr vůbec nevyšel Václavu Fiňkovi, který z posledních tří kol uhrál jen půlbod. Naši hráči nezklamali, v těžkém turnaji (kromě prvního kola se hrála denně dvojkola) se počítá nejen každý půlbod, ale především nabyté zkušenosti.

 

Výsledky českých hráčů:

 

V turnaji open „B“ si z českých hráčů vedl nejlépe Jan Bára, který skončil se šesti body na 111. místě. Jeho bodový zisk stačil i na deváté místo v kategorii žáků (nar.2010 a mladší).

Vítězem openu „B“ se stal s 8.5 body Nizozemec Hicham Boulahfa.

V openu „C“ , v němž neměla Česká republika zastoupení, vyhrál Švýcar Felix Phung (8.5 b.)

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org (od 15:00)
Online open „A“
Výsledky na chess-results
Výsledky open „B“

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Frank posledni IM norma, v Anglii posledni IM norma pro Martina Hollana, takze v blizke dobe budeme mit dva nove mezinarodni mistry!

Rostislav Huňa

U Adama si nejsem jistý, zda měl live rating 2400, myslím, že ne. Ale věřím, ze je to u něj jen otázka času.
 

Ondrej Havelka

V Niemannově partii mě obzvlášť zaujala sekvence mezi 30. a 34. tahem. Niemann nejdřív odevzdá sloupec aby následně zahrál tah Vh7. Zajímavé

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x