Nervy na pochodu?

S blížícím se závěrem turnajů kandidátů a kandidátek v Torontu stoupá i psychická zátěž účastníků. Přibývá chyb, ubývá remíz. Nervy pracují…

 

V turnaji mužů skončila hodně rychle partie Firouzja – Abasov. Pryč jsou doby, kdy většina miniaturních partií začínala tahem 1. e4. Dnes je teorie otevřených a polootevřených her propracována do velké hloubky, a tak, i když se v těchto zahájeních vyskytne nějaká hrubá chyba, bývá to zpravidla až někdy po dvacátém tahu. V dnešní době se miniaturky objevují spíše v méně hraných zahájeních.

Firouzja zahrál v prvním tahu jezdcem (1. Jf3) a ve druhém zvolil dámské fianchetto (2. b3). Kdysi tak hrával dánský velmistr Larsen a kdysi se tak po něm jmenovalo toto zahájení. Jak se mu říká dnes, nevím  :usmev: .
Vím však, že Abasov to v zahájení nepostavil dobře. První chybkou byl ústup dámy na pole f5 (13. … Df5). Dáma měla jít přes b5 až na skromnou pozici na e8. Bílý by stál lépe, ale černý by měl dobré obranné možnosti, na poli f5 je dáma snadným terčem útoku.
Od této chyby se odvíjí chyby další.
Tah 15. … e5 sice překrývá dráhu věže a napadá bílého střelce, ale pěšec se dostává do vazby právě kvůli špatně postavené černé dámě. Hned v následujícím tahu přichází další chyba (16. … f6), po které je partie pro černého ztracená.
Černý sice udržel materiální rovnováhu, ale zřejmě přehlédl velmi silnou odpověď bílého. Tichý tah 17. Vd5! ukazuje, jak špatně stojí černé figury. Černý nemůže vyvinout střelce na e6, protože by bílý chytil černou dámu. Nezbývalo mu tak nic jiného než vyměnit na d5. Po tomto tahu ovšem ztrácí nejméně pěšce a zůstává mu špatná pozice, v níž mu nehraje skoro žádná figura.
V partii ztratil černý celou figuru a vzdal.

 

 

V souboji Praggnanandhaa-Nakamura se bojovalo o naději. Remíza mohl a udržet ve hře o vítězství v turnaji oba hráče, porážka mohla znamenat pro jednoho z nich nenahraditelnou ztrátu v závěru turnaje. Praggnanandhovi se moc nepovedlo zahájení. Tah 11. Jb5 vypadá na první pohled dobře, ale po 11. … Sb4+ nemá černý problém s vyrovnáním. Je to naopak bílý, kdo se po ztrátě tempa musí snažit rychle dokončit vývin figur.
Bílý se sice dovyvinul, ale černý si za tu dobu stihl vybudovat perspektivní pozici s aktivními figurami a především s „otravným“ střelcem na b3. Stockfish hodnotí pozici jako vyrovnanou, ale asi nejsem sám, kdo by něco podobného hrál raději za černé  :usmev: . Bílý totiž musí hrát velmi přesně, aby se nedostal do defenzivní pozice a to se Praggnanandhovi nepovedlo.
První chybou byl „logický“ vývin jezdce (24. Jc3). O pěšce na b2 se bílý neměl bát a raději měl přistoupit k aktivní hře proti slabinám soupeře (24. Vc5 s napadáním pěšce a4). Špatný plán pokračoval tahy 25. Vb1 a 26. Vfc1. Bílý se dostal do pasivní pozice, která se v omezeném čase dost špatně brání.
Stockfish považuje za rozhodující chybu tah 29. Ke3 a doporučuje 29. Ke1.
Varianty, které pak chrlí, jeho „teorii“ potvrzují, ale netroufám si tipnout, který člověk by šel do hodně pasivní pozice po Stockfishem doporučovaném tahu  :usmev: . Pravdou však je, že v centru je bílý král hodně exponovaný a černé věže ve spolupráci se střelcem jsou hodně nepříjemné. Prakticky ve všech variantách hraje rozhodující roli střelec na b3.
V partii se jeho postavení podařilo díky chybě bílého (32. Vf4) ještě vylepšit. Obsadil s ním dlouhou diagonálu a8-h1 a to byl vlastně konec.
Bílý sice udržel materiální rovnováhu, ale když srovnáme možnosti černých figur s možnostmi bílých, nikoho asi nepřekvapí, že partie už moc dalších tahů neměla.

 

Praggnanandhaa-Nakamura. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Michal Walusza.

 

 

 

 

Hodně dramatická byla partie Vidit-Nepomňašči. Nepo si na Viditovo 1. e4 vybral svou oblíbenou Ruskou hru a ve složité koncovce se mu podařilo získat pěšce. Byl to však dvojpěšec a bílý nemusel mít žádné obavy, že by jej černý mohl nějak uplatnit.
Ve třicátém pátém tahu zahrál Nepo optimisticky 35. … a5. Byla to chyba, která v podstatě Nepovi vyhrála partii  :usmev: . Bílý samozřejmě sebral pěšce na a3 (36. Sxa3) a přišel tah, který si Nepo naplánoval zřejmě už při tahu pěšcem na a5. Tah 36. … d5 je hrubou chybou, po níž měl přijít krutý trest. Ani jeden z hráčů, a možná ani nikdo z diváků, nepostřehl fantastickou oběť figury doporučovanou a spočítanou Stockfishem, která by vedla k vyhrané pozici bílého. Po 37. Jxd5!! černý získá díky mezišachu figuru, ale bílí pěšci jsou rychlejší.
To, že to oba hráči neviděli, není nic divného, ta varianta není jednoduchá a i se Stockfishem „v zádech“ jsem si to musel nechat ukázat  :usmev: .Vidit však mohl hrát i trochu paradoxní tah 37. Sc1, po němž by také udržel velkou výhodu. Ani tady však není na první pohled jasné, jak má bílý výhody dosáhnout. Stockfish však jasno má  :usmev: : pochodem krále, sbíráním černých pěšců po cestě a využitím diagonály a1-h8.
Vidit zahrál okamžitě 37. Kc2, po čemž se černý dostal z nejhoršího. Najednou se hraje rovná koncovka. Rovná podle počítače, ale hrozby postupu černých pěšců na dámském křídle jsou bílému hodně nepříjemné. S ubývajícím časem přibývalo černých hrozeb a bílý se musel přesně bránit, protože i když měl o pěšce víc, jeho král se ocitl ve velkém nebezpečí. Nakonec to bílý nezvládl, po 60. Jb2+ je konec a Nepo ukázal, že počítat umí velmi dobře i s minimem času na hodinách.

 

 

Nejklidnější partií kola byla remíza Gukeshe s Caruanou. Gukesh měl po celou partii malou výhodu, ale Fabi se dobře bránil a když se vyměnily figury a hra přešla do dámské koncovky, bylo jasné, že partie skončí smírem.

 

 

 

 

 

V turnaji žen se také málo remizovalo.

Jedinou remízu jsme viděli v partii Lei-Muzyčuk. Anna Muzyčuk zahodila další šanci v turnaji, ale tentokrát to nebylo tak jednoduché, byť by se to při letmém pohledu mohlo zdát snadné. Černá si vybudovala velmi dobrou pozici a získala dvě figury za věž a několik pěšců. Bílá však hrála vynalézavě odevzdala soupeřce dvě figury a zaměřila se na šachování černého krále. Jako vždy má Stockfish jasno  :smich: , černá měla vyhrát. Ale za šachovnicí, a jen s lidským mozkem, to je hodně těžká věc a dopočítat se čehokoli je prakticky nemožné.

 

 

V partii Tan-Lagno stála bílá sice o něco lépe. V těžké pozici začala Lagno „natikávat“ a situaci nezvládla. Není divu, v pozici po 28. Vxb5 totiž vede k rovné hře jen oběť pěšců (28. … f4!) za věčný šach, což nebylo jednoduché najít a spočítat.

 

Zhongyi Tan. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Michal Walusza.

 

 

 

 

Celkem jasnou záležitostí byla partie Koneru-Salimova. Humpy Koneru díky chybám soupeřky postupně navyšovala svoji výhodu až k výhře. Věžovka se sice hrála dlouho, ale o výsledku nebylo pochyb.

 

 

K překvapení došlo v partii Vaishali Rameshbabu s Aleksandrou Gorjačkinou. Favorizovaná Ruska se po zahájení dostala do špatné pozice a zdálo se, že Vaishali si jde pro celý bod. Jenže Vaishali je prostě Vaishali  :usmev: . S pozicí si moc nevěděla rady a obětovala (nebo o ní přišla) kvalitu.
Vypadalo to, že bílá nemá více než remízu.
Neměla, ale černá se v koncovce s kvalitou víc rozhodla pro přechod do dámské koncovky, v níž pokoušela osud, což se jí nakonec nevyplatilo.

 

 

 

 

 

Úvodní foto: Lei-Muzyčuk. Zdroj: fotogalerie turnaje, autor: Michal Walusza.

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x