V hlavní roli: kůň

Dvanáctá kola turnajů kandidátů a kandidátek byla rozporuplná. V turnaji kandidátů se moc neremizovalo, ale nelze mluvit o překvapivých výsledcích, v turnaji kandidátek skončily některé partie překvapivými výsledky.
V několika partiích hrál jezdec hlavní, nebo alespoň výraznou roli, ale na výsledky to zřejmě moc velký vliv nemělo 🙂 .

 

V turnaji mužů se situace na špici turnaje začíná zamotávat.

Nepomňašči je i po dvanáctém kole ve vedoucí skupině, jeho soupeř ze dvanáctého kola Praggnanandhaa Rameshbabu je dvě kola před koncem už prakticky mimo hru o vítězství v turnaji. Za dvě kola se mu nemůže podařit přeskočit čtyři hráče, kteří jsou před ním  :usmev: .
Nepo zahájil partii tahem 1. e4 a Praggnanandhaa už podruhé na turnaji odpověděl tahem 1. … e6. Zatímco Caruana v sedmém kole proti mladému Indovi ve Francouské hře zvolil klasickou variantu s postupem pěšce na e5, Nepomňašči zkusil výměnnou variantu.
Ta má sice remízovou pověst, ale není to až tak prosté. Praggnanandhovi však Francouzská obrana zřejmě vyhovuje, neměl problémy s Caruanou a neměl problémy ani s Nepomňaščim. Dokonce  bych řekl, že po zahájení to byl černý, kdo měl častěji „míč na kopačkách“ , ale postupně se měnily jednotlivé figury a nakonec hra skončila remízou ve věžové koncovce.

 

 

Francouzská obrana se hrála i v partii Nakamura-Firouzja a také zde se hrála „remízová“ výměnná varianta. Pod slovem „výměnná“ si leckdo představuje, že se vše vymění, a pod slovem „remízová“ zase, že vše končí remízou.
Ani jedno není pravda. V partii se vyměnili jen centrální pěšci a na šachovnici zůstaly dost dlouhou dobu všechny figury, do remízy mělo postavení také hodně daleko.
Chléb se lámal kolem 17. tahu, kdy černý postoupil pěšcem na d4. Jen pro zajímavost uvedu, že černý předtím postavil zajímavou „symetrii“, když své střelce umístil na pátou řadu (Sc5 a Sf5) a jezdce na řadu čtvrtou (Jb4 a Jg4), což vypadá celkem hezky  :usmev: .

Tahem 17. … d4 se hra přiostřuje, protože je evidentní, že černý hodlá postoupit pěšcem co nejdále a stísnit postavení bílého, který obětoval pěšce. Bílý odevzdal dvě figury za věž a vše se točilo kolem pěšce na e2, kam se dostal z pole d3. Vše vypadalo celkem přijatelně, ale v 30. tahu přišlo seriózní pochybení černého. Tah 30. … Vb1 vypadá logicky, ale lepší šance dávala černému oběť kvality 30. … Vxe1. Objektivně je pozice bílého lepší, ale v praxi je černý pěšec na e2 bílému hodně nepříjemný a podobné pozice se nehrají lehce.
Rozhodující chyba přišla ve 41. tahu. Tah 41. … g5 je až příliš optimistcký (a je jedno, zda z pohledu hry na výhru nebo na remízu  :usmev: ). Bílý získal pěšce na h5, pěšec na e2 byl zablokován a zbývalo už jen posbírat soupeřovy pěšce.
Nakamura se výhrou dotáhl na špici tabulky.

 

 

Chcete-li někomu ukázat, jak se šachy s nástupem počítačů změnily, ukažte mu partie Gukeshe. A chcete-li někomu ukázat, jaký je rozdíl mezi silným velmistrem a hráči „z klubu 2700+“ , ukažte mu i partie Abasova.
Abasov hraje hodně dobře a šachu jistě rozumí, ale na špičku to nestačí.

Gukesh hraje „počítačové“ šachy. Často jde do variant, které by hrál snad jen on a Stockfish (a možná ještě Niemann, sle ten by to hrál mnohem lépe  :smich: ). Někteří komentátoři online přenosu kritizovali Gukeshův tah 11. … Jh7. Ústup jezdce nevypadá zrovna zdravě, ale má svou logiku.
Bílý by jej stejně vyhnal tahem e4-e5 a po 11. … Jh7 navíc „hrozí“ zjednodušení pozice. Prostě je to dobrý tah a není co na něm kritizovat.
V partii se hrálo celkem vyrovnaně až do pětatřicátého tahu, kdy zahrál bílý 35. Kg2. Chyba, po které se už nepodaří bílému vyrovnat materiální skóre a zůstane do koncovky bez pěšce. S drobnými nepřesnostmi došel černý k cíli a získal celý bod.
Gukesh názorně ukázal, že dvojicie střelců nemusí být žádná výhoda.

 

 

Vynikající hru předvedl Fabiano Caruana. V Italské hře získal po zahájení pěšce a i když jeho uplatnění nebylo jednoduché (a v provedení Caruany ani bezchybné) , Fabi to dokázal, když Vidit,v časové tísni a v těžké pozici, chyboval (40. … Kb8).

 

 

 

 

V čele jsou tři hráči se 7.5 body (Gukesh, Nakamura, Nepomňašči), ale bez šancí není ani čtvrtý hráč-Fabiano Caruana, který v posledních dvou kolech hraje a Nepomňaščim a Praggnanandhou. Půlbodová ztráta obvykle není nijak hrozná, ale v tomto případě by Fabi musel doufat ve špatné výsledky všech tří hráčů před ním a to se mi zdá být nemožné.

 

Co se týče turnaje kandidátek…ehm…
Nepatřím k těm, kteří si myslí, že muži rozumějí šachu lépe než ženy. Ale souhlasím s těmi, kteří tvrdí, že muži hrají šachy lépe než ženy  :usmev: .
Partie žen, to je téměř vždy trojtip, nikdy nevíte, co se které momentálně honí hlavou a jak to dopadne.

Ze čtyř partií, které jsem včera viděl, a zhruba v jejich polovině jsem šel spát, jsem správně netipnul ani jeden výsledek  :smich: . Možná je to mnou, ale pravděpodobnější je to, co jsem napsal výše-když hrají ženy (a zvlášť mezi sebou) nikdy si nemůžete být jisti výsledkem.

Nurgyul Salimova měla hodně blízko k vítězství s jednou z favoritek turnaje Zhongyi Tan. Salimova si vybudovala díky špatné hře soupeřky výbornou pozici, možná i vyhranou pozici. Měla krásného a nezničitelného jezdce na poli d6, pak jej, sice pozdě, ale přece, přemístila na pole c5 a mně se zdálo, že to černá nemůže ustát.
Po tahu 42. … Kh8 bych to k výhře dotahal už i já, a to myslím naprosto vážně.

 

 

Něco podobného se stalo v partii Lagno-Lei. Nebylo by to tak tragické, kdyby Lei nebyla jednou ze dvou favoritek (a obě jsou Číňanky  :usmev: ) na vítězství v turnaji.
Lei černými Lagno lehce přehrála, její kůň na d4 byl věčný, pak však Lei zahrála špatně 26. … Jf3. Zbavila se tím své nejlepší figury, na šachovnici zůstaly jen dámy a věže a partie skončila remízou.

 

 

Anně Muzyčuk se na turnaji nedaří. Problémy má především v oblasti taktiky. Ani Vaishali Rameshbabu však na tom v turnaji nebyla dobře. I když se jí podařilo vybudovat dobrou nebo i vyhranou pozici, nakonec většinou selhala.
To je důvod, proč mě výsledek jejich vzájemné partie trochu překvapil  :usmev: .
Muzyčuk stála špatně, obětovala kvalitu za postouplého pěšce a zdálo se, že díky tomu skončí partie smírně. Jenže Muzyčuk díky svému pěšci na e7 možná špatně ohodnotila svou pozici. Soupeřka jí kvalitu vrátila a byla to ona, kdo měl v koncovce pěšce navíc.
S ohledem na výsledky a hru Vaishali v jiných partiích, jsem čekal, že Muzyčuk ještě něco vymyslí a Vaishali se opět někde „kopne“.
Nic z toho se nestalo. Muzyčuk nic nevymyslela a Vaishali s pěšcem více dotáhla partii do vítězného konce.

 

 

Asi největší „psychickou újmu“  :smich: mi způsobila partie Gorjačkina – Koneru. Bílá si nechala svázat svého střelce na a5 a zatímco jsem marně hledal smysl plánu bílé s tahy 21. Vdd1 a 22. Vd7, protože jsem neviděl schůdnou cestu k záchraně střelce (pokud tam něco je, tak to prostě nevidím), myšlenky hráček se ubíraly jiným směrem. Opakovaly tahy a partie skončila remízou.

 

 

 

 

 

V turnaji kandidátek je těžké cokoli předpovídat  :usmev: , ale jedno je už dnes jisté: vyhraje Číňanka! Lhostejno, zda to bude Tan nebo Lei….

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Rubinus

Gorjačkina – Koneru. Je možné, že po ránu nevidím něco já, ale když to 22.-Sd8, nezachraňuje pozici 23.Vd5? Asi ne, minimálně kvalitu to zřejmě stojí, nevím však, jak na tom byly s časem, kromě nervů.

Rubinus

Myslím tu poznámku, že se mělo hrát 22.-Sd8 místo Db8. Dále tam máte jen 23.Va3. Já už se díval s compem, 23.Vd5 to ještě zhorší po c6 24.Vc5 Sb6. Myslím, že černou ten manévr vůbec nenapadl, nebo ho v důsledku nějaké povrchní chyby v propočtu zavrhla příliš brzy, jinak by to už jistě dopočítala.
 

David Navara

Neměl by na obrázku místo rumu být koňak?

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x