Cíl je blízko

Už jen dvě kola zbývají odehrát hráčům a hráčkám na festivalu Ostravský koník a souběžně probíhajících MČR mužů a žen.
Po pátku známe obě finalistky vyřazovacího turnaje žen a v turnaji mužů se také začíná situace vyjasňovat.

 

Semifinále turnaje žen mělo očekávaný průběh.
Martina Kořenová první partii minizápasu s Lucií Rybáčkovou vyhrála, ve druhé partii stačila Martině k postupu remíza, musela však čelit náporu Lucie, která měla bílé figury.
Bílá získala ze zahájení perspektivní pozici, v níž mohl soupeřku dlouho trápit. Když však v šestnáctém tahu vyměnila na e6 (16. Jxe6), její výhoda se začala rozplývat.  Černá se dostala k protihře po a-sloupci, což plně vyvážilo tlak bílé na pěšce d6.
Po 23. Va1 přišla malá kombinace černé, jejímž výsledkem byl zisk pěšce. Od této chvíle už bojovala bílá o přežití a začínala se rýsovat první finalistka soutěže. Po hrubce 29. Db6 získala černá výraznou materiální převahu a mohla zvítězit. K postupu jí však stačila remíza, takže se chopila příležitosti a vynutila ji z pozice síly věčným šachem.
Kořenová-Rybáčková 1.5-0.5

 

Rybáčková-Kořenová

 

 

 

Soustředěná Lucie Rybáčková

 

 

Druhé semifinále mělo mnou očekávaný průběh  :usmev: . Dvě hráčky, které si jsou blízké nejen u šachovnice, ale i v osobním životě, svedl „pavouk“ dohromady už v semifinále. Olga Sikorová měl ve druhé partii bílé figury, Julia Movsesian černé, ale dlouho se nehrálo.
Tady platilo „Olga+Julka=půlka“  :usmev: .
Movsesian-Sikorová 1-1

 

Krátkou remízou se hráčky rozhodly přenést těžiště boje do tiebreaku, v němž pokračovaly v remízovém tažení, ale tentokrát to nebyly partiové remízy. V první partii rapidu vyhrála černými Olga Sikorová, v odvetě Julia Movsesian a bylo opět srovnáno.
V bleskových partiích se situace mírně otočila. První partii vyhrála bílými Julia Movsesian, druhou Olga Sikorová, opět 1-1.
O postupující rozhodl až armageddon, v němž měla na hodinách pět minut a povinnost vyhrát Julia Movsesian, černá měla o minutu méně, ale k postupu jí stačila remíza. V partii vyhrála Julia Movsesian a postoupila do finálového zápasu, ve kterém se utká s Martinou Kořenovou.

 

 

 

 

V turnaji mužů jsme v sedmém kole viděli jednu rychlou remízu. Miloš Jirovský s Petrem Neumanem se rozhodli před závěrečnými dvěma koly odpočinout.
Byla to zatím jediná „odpočinková“ remíza ve velmi bojovném turnaji, kde všichni účastníci hrají „nadoraz“.

 

 

Remízou skončila také partie Štoček-Šimáček, ale tady to nebyla odpočinková remíza  :usmev: . Hrála se celkem zajímavá varianta odmítnutého dámského gambitu, v níž bílý vytvořil černému izolovaného pěšce, ale, jak už to v podobných pozicích bývá, černý za to měl aktivnější figury, oboustranně hezká ukázka hry v pozicích s izolovaným pěšcem.
Bílý se pokusil vybojovat výhodu obětí pěšce v pětadvacátém tahu (25. e6!?) a byla to nadějná oběť pěšce. Podle Stockfishe mohl bílý získat výhodu, kdyby obětoval figuru za dva pěšce. Takto to vidí Stockfish a má zřejmě pravdu, ale jako člověk bych si výhodou nebyl tak jistý  :usmev: .

 

 

V partii Stalmach-Hrbek se stal černému osudným b-pěšec. V zahájení s ním neopatrně postoupil na b6 (9. … b6?!), později na b5 a nakonec až na b4, kde jej „podpořil“ ještě pěšec z a-sloupce (20. … axb5)  :usmev: . Dvojpěšec na b-sloupci se stal samozřejmě objektem útoku bílého . Oba pěšci na b-sloupci padli a bílý si zapsal celý bod.

 

 

O body do tabulky se tvrdě bojovalo v partii Finěk-Němec. Partie se dohrávala jako poslední a oba hráči si sáhli na dno svých sil.
Bílý si po celou partii udržoval mírnou převahu, ale černý se velmi dobře bránil. Partie se nakonec dostala do koncovky, v níž měli oba hráči dámy a lehké figury. Bílý měl k dámě dvojici střelců, černý dvojici jezdců. Těžká pozice a navíc oběma hráčů docházel čas.
V časové tísni, v níž měl bílý necelou minutu a černé necelé tři minuty, chybovali oba hráči, ale bílý se nikdy nedostal „pod čáru ponoru“ . V blokované pozici se síla dvojice střelců nemusela projevit, ale černý „zapomněl“ uvést do hry jezdce z dámského křídla.
Oboustranně výborně hraná partie, v níž o vítězi rozhodla časová tíseň.

 

 

 

 

Dlouho se hrála i partie Kraus-Navara. Její vítěz, David Navara partii po jejím skončení okomentoval v komentátorské místnosti, nebudu tedy plýtvat silami a partii uvedu i s variantami z lichessu, o kterých David mluví v komentáři.
Jen přidám poznámku  :usmev: . Po partii odcházel Tomáš Kraus od partie rozladěn, možná měl pocit, že partii mohl udržet, možná jej rozladilo něco jiného. Pokud byl rozladěn kvůli tomu, že mohl partii zachránit, tak by mu mohlo být slabou útěchou, že asi nemohl  :usmev: .
Při odchodu jsem zachytil Davida Navaru, abych se jej zeptal, zda partie náhodou neměla skončit remízou, kdyby bílý obětoval kvalitu.
Následovala rychlá odpověď ve smyslu (není to citace :usmev:) : „Neměla, ta pozice je asi prohraná. Já to prohrál už s Griščukem i s Carlsenem.“
David o pozici celkem podrobně mluví v komentáři, tak si to nenechte ujít  :mrknuti: .

 

 

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy na YouTube kanálu šachy.cz
Partie na lichess.org
Partie MČRM na chess.com
Partie MČRŽ na chess.com
Partie Ostravského koníka (A) na chess.com

 

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x