Částečně rozhodnuto

Festival Ostravský koník a s ním i obě mistrovství ČR se chýlí ke konci. V době, kdy někteří z vás budou číst tyto řádky, budou sedět šachisté a šachistky u stolů s „dřevěnými panáčky“ a bojovat nejen o umístění, ale i o ceny.

 

Ženy na MČR zahájily finálové boje, v turnaji mužů už je o titulu rozhodnuto.

Ve vyřazovacím turnaji žen se na MČR hrály včera dvě partie. O třetí místo se utkaly Olga Sikorová s Lucií Rybáčkovou, o zlato hrály Julia Movsesian a Martina Kořenová.

Olga Sikorová získala výhodu v partii s Lucií Rybáčkovou už v zahájení. Černá se však vynalézavě bránila a když jsem občas procházel kolem probíhající partie, zdálo se mi, že partie by mohla skončit remízou. Zdání je jedna věc, skutečnost věc druhá  :usmev: , čímž chci říct jen tolik, že výhoda bílé nebyla až tak přesvědčující.
Ale mohla být, kdyby v osmnáctém tahu zahrála 18. e5. Bílá by získala rozhodující materiální převahu. Místo toho zahrála bílá 18. Jxc4, což je také dobrý tah, protože černá měla trvalý problém s izolovaným dvojpěšcem na c-sloupci. I když bílá nepokračovala nejpřesněji, stačilo to.
Po první partii zápasu o bronz vede Olga Sikorová 1-0.

 

 

První partii zápasu „o zlato“ jsem nejen viděl přímo v reálu, ale po partii jsem ji s pomocí Stockfishe (jak jinak  :usmev: ) i prošel s jednou z aktérek.
Julia Movsesian rozehrála s Martinou Kořenovou známou variantu Skotské hry. Bílá získala malou výhodu už v zahájení, když černá sešla z teoretických stezek už v osmém tahu (8. … Sxd4). Braní střelcem se moc (nikdy?) nehraje, ale ve spojení s následujícím 9. … d5 to není až tak špatný tah.
Při popartiové analýze se Martina Kořenová vyjádřila, že při tahu 10. … 0-0 vůbec nepočítala s odpovědí bílé (11. f3). Pravda je, že pak má bílá převahu v centru a ani dvojice střelců nehraje zanedbatelnou roli, ale pozice černé ještě není tak špatná. Rozhodující chyba přišla až ve dvaadvacátém tahu, kdy černá mohla využít poněkud nevhodného postavení bílých figur (22. … Db6). Zajímavé je, že o tah dříve by byl tah dámou na pole b6 (21. … Db6) tahem vedoucím k vyrovnání.   Nejde přitom o postavení střelce na d3 (21. … Sd3), ale černé se nechtěně podařilo vylepšit postavení bílých figur (22. Vfc1). Dvojice střelců a volný d-pěšec (dvojpěšec :usmev:) pak byly rozhodujícími „argumenty“ v boji o zisk finálového bodu.
Movsesian-Kořenová 1-0

 

 

Člověku někdy nedochází, jak rychle letí čas  :usmev: . Nebo jinak, mně v pátek při přihlašování na „noční“ bleskový turnaj vůbec nedošlo, že v sobotu ráno taktak stihnu něco napsat, pak následuje osmé kolo a poslední kolo se hraje už v neděli dopoledne  :smich: . Pravdou je, že jsem toho moc nenaspal a ani dnes nenaspím, takže partie turnaje mužů vezmu „hopem“  :usmev: .

Štěpán Hrbek „udělal“ Davida Navaru mistrem ČR. Dvě kola před koncem měl nejlepší český hráč jednobodový náskok a po výhře v osmém kole už je jasným vítězem turnaje (napsal bych i kolikátým, ale teď nad ránem bych se mohl splést).
Štěpán Hrbek měl bílé figury a partii s Davidem Navarou sice prohrál, ale stydět se za ni rozhodně nemusí. Naopak, Štěpán hrál velmi dobře a  být jeho soupeřem jiný hráč, výsledek by mohl být i jiný. Černému (Navara) se podařilo po zahájení získat určitou iniciativu, ale pozice byla stále zhruba rovná. Situace se změnila s příchodem časové tísně. V sedmém kole jsme viděli Davidovu houževnatou snahu o výhru i v rovné pozici. V osmém kole se hrála koncovka, v níž měl černý o kvalitu méně, ale volný pěšec a aktivita figur vyvažovaly materiální nerovnováhu.
Partii rozhodla až časovka, ve které měl bílý na hodinách po jednu minutu, černý přes tři minuty. Po tahu 37. Vf3 nic nezadrží černého volného pěšce.
Za svůj výkon by si zasloužili bod oba hráči  :usmev: Štěpán za výbornou hru proti české jedničce, David za neutuchající snahu o vítězství. Nakonec má bod jen jeden z nich, David Navara, který se tak znovu stal mistrem ČR.
Blahopřejeme!  :mrknuti:

 

 

V partii Pavla Šimáčka s Tomášem Krausem se bílému podařilo nadlouho obsadit důležité pole (v Sicilské obraně) d5.
Pozice černého se mi moc nelíbila, ale Tomáš Kraus našel způsob, jak se úspěšně vypořádat s problémy. Obětoval kvalitu, za kterou měl dvojici střelců, před časovou kontrolou však chyboval a bílý měl věž navíc. Jenže pozice nebyla tak jednoduchá. Za věž měl černý čtyři pěšce a když bílý v pětačtyřicátém tahu chyboval a vyměnil věže (45. Vf1), měl černý remízu na dosah ruky.
Hrála se však koncovka, kterou bych nechtěl hrát ani za jednu stranu  :usmev: , protože o výsledku partie mohla rozhodnout každá nepřesnost. Bílému se nakonec podařilo získat jednoho černého pěšce, ale podle tablebasí byla pozice remízová. Teorie je ale něco jiného než praxe. Černý partii prohrál poté, co opustil králem šestou řadu (80. … Kg5) a bílý jej donutil postoupit pěšci.

 

 

Jiří Štoček byl konečně odměněn za svou bojovnost  :usmev: . V partii s Petrem Neumanem měl černé figury a díky soupeřově hře „při zdi“ získal malou výhodu. Celkem brzy hra přešla do koncovky těžkých figur, ve které bílý po chybě přišel o dva pěšce (23. Vd3). Kvůli časové tísni nebylo pro černého snadné tuto výhodu uplatnit, ale po časové kontrole už o vítězi partie nebylo pochyb.

 

 

Partie Jáchyma Němce s Milošem Jirovským byla „klasická potahovačka“, kterou jsem v reálu tipoval na remízu. Možná by skutečně nerozhodným výsledkem skončila, kdyby si černý neoslabil pěšcovou strukturu (22. … b5, 25. … f5). Bílý obsadil volný c-sloupec a zaměřil se na soupeřovy slabiny. Možná se to dalo nějak „vychytat“ , ale po 30. … Jb6 získal bílý pěšce a s ním i bod za výhru.

 

 

Varianta Cambridge Springs se v posledních letech příliš často na šachovnici nevidí. Právě tuto obranu si vybral za černé Václav Finěk proti Richardu Stalmachovi. Podle spotřebovaného času bych řekl, že černý byl na partii dobře připraven a věděl, co hraje. Překvapil mě tah 18. … Da4, který černý zahrál po přibližně desetiminutovém přemýšlení. Černá dáma byla na dámském křídle tak trochu mimo hru, takže možná stálo za pokus vykompenzovat si tuto drobnou nevýhodu braním pěšce na a2  :usmev: (18. … Da2!?), protože nevidím velký rozdíl mezi postavením dámy na a4 a na a2 a když už má stát dáma špatně, tak ať za to mám aspoň nějakého pěšce. Černý v tom však rozdíl zřejmě viděl a brzy odhalil svůj plán-dostat dámu do hry přes pole b7.
Je celkem pochopitelné, že se černý pokusil aktivizovat svou nejsilnější figuru (25. … Db7), ale v tomto konkrétním případě bylo lepší zkusit otevřít c-sloupec tahem 25. … c4.
Finěk nehrál špatně, ale Stalmach byl včera jasně lepší.

 

 

 

 

Nezapomeňte, že poslední kola začínají dnes už v 10:00 a je nutné počítat se zpožděním přenosu.

 

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy na YouTube kanálu šachy.cz
Partie na lichess.org
Partie MČRM na chess.com
Partie MČRŽ na chess.com
Partie Ostravského koníka (A) na chess.com

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
29 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Ja jsem napsal J.M. na fb komentar k jejimu prispevku ohledne MCR neco ve stylu: “Pochvalit se za frasku jmenem MCR je sice fajn, ale nikde nevidim prispevek o ME zen na Rhodu.” Po chvilce jsem byl v bloku 😀

Max

Vojto, Vy si umíte udělat kamarády…   :smich: 

Vojta Plát

Asi to bez ní přežiju 😀

Jim Vasilis

Blahopřejeme Davidu Navarovi k dalšímu titulu a také oběma medailistům, kteří si připsali body do Ela a nepochybuji, že Richard Stalmach i Vašek Finěk brzy budou mít před jménem GM. Pro mě je potěšitelný i málo vídaný poměr 34:11 ve prospěch rezultativních partií, krátkých remíz, jež často na dřívějších mistrovstvích bývaly kritizovány, se vyskytlo minimum. A tak ani nevadilo, že účast byla poněkud slabší a věční kritici šachového svazu toto jistě budou ještě dlouho připomínat. Za mě pochvala všem účastníkům za bojovnost, při sledování přenosu jsme se jistě nenudili. Nastupující generace ukázala, že se nebojí velkých jmen a kdyby Richard Stalmach nepokazil výbornou pozici s Jáchymem Němcem, mohl být boj o titul dramatický až do posledního kola…
 

chess

Souhlasím, velmi bojovné a napínavé mistrovství. Velká gratulace Davidovi Navarovi. Zasloužené vítězství.

David Navara

Děkuji!

Max

Věční kritici svazu, jako třeba já, se budou ptát, jaký exemplární trest dostane madam Movsesjan za skandální reprezentaci v Řecku. 45 tisíc ze svazových peněz v prdeli, že si udělala výlet, zostudila český šach, aby si piánko přiletěla vyhrát MČR. Hnus. Tohle udělat třeba Plát, dostane minimálně 30 litrů flastr. Ale chápu, někteří jsou si rovnější a půjde to s nějakou debilní výmluvou doztracena, jako vždy…

Jim Vasilis

Já bych z jednoho nepovedeného turnaje nedělal drama, šachistek známých jmen, které nedohrály do konce, bylo víc, takže mluvit o ostudě je přehnané. Co se týká možné finanční sankce pro mistryni republiky, zde věřím svazovým funkcionářům, že celou věc objektivně posoudí, rozhodnou spravedlivě a nic pod stůl zameteno nebude…

Max

Kdyby jenom odstoupila, tak bych i po těch výkonech, které objektivně ostudné byly, řekl ok, nezvládla to, možná zdravotní problém nebo nějaký jiný racionální důvod. Ale zabalit ME a v pohodičce nastoupit za dva dny na MČR s plnou parádou? Za mě je to skandál jako hrom!

David Navara

Nepřipadá mi vhodné veřejně kritizovat, pokud neznáte okolnosti. (Já je neznám a omlouvám se, pokud se mýlím a znáte je.)
Člověku může být jeden den opravdu špatně, a potom zase dobře. Když se vrátím k Ostravě, v noci před druhým kolem se mi dost špatně dýchalo a uvažoval jsem i o volání pohotovosti nebo vystoupení z turnaje. Naštěstí od rána až do konce soutěže už bylo vše v naprostém pořádku.
V životě už jsem hrál pár turnajů, které stály za to, aby z nich člověk vystoupil předčasně. Čímž v žádném případě netvrdím, že letošní ME žen bylo jedním z nich, jen uvádím, že takové soutěže také existují. (Samozřejmě z turnajů vystupuji zcela výjimečně a neučinil jsem tak ani v těchto případech, přestože někdy zjevně ke své škodě.)

Max

Předně Vám velice gratuluji k titulu, pane Navaro! Já Vám rozumím, ale není to příliš náhod najednou? Opravdu nevěřím tomu, že je někomu týden špatně a za den se mu s cestováním přes půl Evropy udělá zázračně dobře. Stalo se Vám někdy, že byste hrál jeden turnaj na perfo 1750 a za dva dny vyšvihnul turnaj na 2250? Tedy ve Vašich dimenzích, které jsou samozřejmě jiné…   :mrknuti: 

David Navara

Děkuji!
Zrovna já mívám dost velké výkyvy, i když v současnosti především v rychlejších tempech. Běžně dokonce během téhož dne, bez jakýchkoliv zdravotních problémů. Namátkou např. 1. 5. 2015 jsem obsadil 4. místo na rapidovo-bleskovém turnaji v Českém Těšíně a následně 3. 5. 2015 1. místo se ziskem 11,5/13 na bleskovém turnaji v polských Katovicích, kde jsem hrál se sedmi velmistry a druhý skončil Jan-Krzysztof Duda, hráli tam mj. Bartosz Soćko, Kamil Mitoń a mnozí další.)
Okolnosti neznám, Julie jsem se neptal, s ohledem na formát MČR žen k tomu nebyla vhodná příležitost. Před důležitými partiemi se mi nechtělo, přičemž ve vyřazovacím turnaji je každá partie důležitá.
Pokud jde o vnímání našeho šachu v zahraničí, většina lidí tam sleduje především čela tabulek a výsledky ve druhé polovině obvykle nikoho moc nevzrušují.

Max

Moc děkuji za reakce, pane Navaro, člověk se zase o šachu dozví víc. Ještě se zeptám, zdá se Vám splnitelné odehrát v 16 dnech 16 vážných partií, ještě k tomu ve dvou zemích? Protože pokud se paní Movsesjan přihlásila na MČR, tak buď se přesně k tomuto upsala, nebo prostě dopředu věděla, že celé ME neabsolvuje. A to je po mém spudu opravdu problém.

Max

K té technické tedy dodám ještě 2 rapidy a 3 blitzky… Já se Davida Navary ptám na jeho osobní názor, zajímá mě, jak to vidí on, jakožto špičkový světový šachista. A je skvělé, že dodá nějakou svou zkušenost, moc si toho jako obyčejný fanoušek šachu vážím. Dáte mi prosím kontakt na někoho kompetentního na svazu? Rád se zeptám, ale nechci psát naslepo a nevím, na koho se přímo obrátit.

Max

Pane Zimnioku, děkuji, určitě to zkusím a podělím se o reakci. Ještě se drze zeptám, jestli nemůžete uvést nějaký fanouškovský kontakt na Julii Movsesjan, rád bych se jí zeptal také, abych si udělal objektivní obrázek.

Honza

Tak na celé věci je docela divné, Julia hrála podle všeho komplet na náklady svazu. Na svazovém webu se objeví kratičká zpráva odstoupila a hotovo. Proč ani slovíčko, přitom 45 000kč i když ze státních dotací není zas tak málo. A ještě jedno, poslední kolo na ME žen se mělo hrát v jednu hodinu odpoledne a příští den už měla hrát MCR u nás…navíc v Ostravě. Jinak pánové ze svazu to tady čtou, tak možná nějaké vysvětlení by mohli napsat.

Max

Honzo, děkuji, Vy jste tady v podstatě jinými slovy shrnul a vystihnul přesně ty otázky, které mne také zajímají…

Honza

Tak pokud ty peníze byly schválené dle zápisu docela krátce před ME se dá předpokládat, že se už vĕdělo kolik to bude stát. Ale samozřejmě je možné že se Julia vzdala dotace

Max

Už jste někdy zažil, že by ze svazu byly alokovány finanční prostředky na mistrovství Evropy a při splnění minimálních podmínek nebyly vyplaceny? To je komedie. A je jedno jestli se jedná o svaz šachový, fotbalový, lukostřelecký nebo jakýkoliv jiný. Já jsem reagoval na to, že mám jako obyčejný fanoušek napsat paní Movsesjan, rád bych to udělal, ale sám říkáte, že tu možnost prostě nemám.

Rubinus

Asi nezbývá, abyste počkal do další konference svazu. Já na ní sice kontakt mám, protože jsem jí posílal partie z 2.ligy, ale nepřipadá mě vhodné se jí na to ptát. Věc svazu a Julie, jak si to obhájí. Souhlasím s panem Zimniokem, že bez jejího souhlasu nebudu předávat její e-mail a – ani se na ten souhlas nebudu ptát. Určitě se jí nějaká informace donese a třeba to vysvětlí sama, někde.
Má například Facebook, můžete ji poslat zprávu tam, ale jak často a jestli vůbec tam chodí, to netuším.

David Navara

Bleskové turnaje jsem během MČR nikdy nehrál, jen týden před mistrovstvím jsem odehrál dva jednodenní rapidy. V současnosti se stává, že i špičkoví velmistři hrají během soutěží Titled Tuesday, nemnozí jsou dokonce úspěšní na obou frontách. (Například Hikaru Nakamura.) Když to zvládají, ať hrají, nestěžuji si. Na loňském Evropském klubovém poháru jsem důležitou výhrou nad silným velmistrem uzavřel skóre zápasu na 3,5:2,5 v náš prospěch. Dotyčný předtím v noci hrál Late Titled Tuesday.
Slyšel jsem, že velmistr Oleg Kornějev někdy zhruba před 15 lety odehrál 250 nebo více „vážných“ partií za rok, někteří mladí Indové to dnes pojímají podobně. To je příliš. Na druhé straně já hraji také dost a aktivní jsem i na internetu, jen obvykle ne během turnajů.

David Navara

Já jsem 16 partií za 16 dní asi neodehrál, ale někdy jsem absolvoval tři turnaje po sobě, se slušnými výsledky. (Spíše z nezbytnosti než z vlastní vůle, soutěžní kalendář dělali jiní.) Znám hráče, kteří podobné série absolvovali, ideální to není.
Četl jsem, že GM Hasangatin (nebo Chasangatin) jednou v Olomouci hrál uzavřený turnaj a souběžně open, přičemž jednoho dne se v obou konala dvojkola. Prý nějak odehrál 4 turnajové partie za den, ale to opravdu nedoporučuji.

chess

Kritika: nikde nevidím, kde se můžu podívat na partii, o které píšete. Myslím, že byste měli lépe nasměrovat zcela dezorientované čtenáře Vašich stránek (např. „Na partii se můžete podívat zde:“).
 
 

29
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x