Konec konce

Součástí letošního ročníku byla sice i MČR žen a MČR mužů, ale Ostravský koník, to jsou především bohatě dotované open turnaje a doprovodné akce.

 

V openu A hrálo 92 hráčů ze 12 šachových federací, z toho dva nositelé titulu GM a šest IM. Uhrát normu IM se sice dalo, ale nikomu se to nepovedlo.
Dalo by se napsat, že A skupinu ovládli Poláci  :usmev: . V první desítce konečného pořadí je hned sedm hráčů z Polska a francouzský hráč Matthieu Pourquet, který možná před turnajem doufal v uhrání normy IM, se asi bude po turnaji muset podívat na mapu, aby se ujistil, že hrál opravdu v České republice a nikoli v Polsku  :usmev: . Na normu by nedosáhl, ani kdyby uhrál tolik bodů, co vítěz, protože v devíti kolech „vyfasoval“ Francouz devět polských hráčů (zdroj informace: D.Navara), kterých v turnaji hrálo skoro tolik, co Čechů (ČR = 43, PL = 37).

V turnaji zvítězil fantastickým výkonem IM Piotr Nguyen z Polska. Uhrál devět bodů z devíti partií, což se v podobných turnajích příliš často nevidí. Moc jsem jeho hru nesledoval, ale Michal Novotný se díval více  :usmev: a konstatoval, že Piotr má velmi dobrou přípravu zahájení.
Kromě jiného je Piotr jedním ze zakladatelů polského šachového portálu infoszach.pl , kde se často dají najít zajímavé věci. Mimochodem, po turnaji jsme se domluvili na jakési rámcové spolupráci  :usmev: , což znamená, že navzájem můžeme v případě potřeby přebírat svoje zprávy.

 

To není dvojice Goluch-Rudolf, jak stojí na jmenovkách, dokonce se ani nehraje šachová partie 🙂 .
Být dnes APRÍL, napsal bych, že Piotr Nguyen (vlevo) právě přebírá malý honorář za spolupráci 😀 .
Ve skutečnosti má Piotr v ruce cenu pro vítěze a právě jsme se dohodli na možné spolupráci 🙂
Autor: J. Hurta

 

Na druhém místě skončil další polský hráč, Maciej Swicarz uhrál „jen“ 7.5 bodů. I třetí místo obsadil polský reprezentant. FM Hubert Meers měl sedm bodů.
A aby toho nebylo málo, tak i místo čtvrté a páté obsadili Poláci Franciszek Sernecki a Michal Rudolf.

Nejlepším českým hráčem v turnaji byl se šesti body Radek Bujnoch na sedmém místě. Z českých hráčů uhráli šest bodů ještě Vojtěch Šrámek a Martin Húsek.

 

Zatímco open A ovládli Poláci, v turnaji B kralovali Azerové Vítěz turnaje B Vahid Bashrili uhrál 7.5 bodů a pokud u šachu zůstane, možná o něm ještě uslyšíme, protože má teprve 16 let. Druhý v celkovém pořadí je také Ázerbájdžánu. Huseyn Gurbanov uhrál stejně jako vítěz 7.5 bodů, na druhé místo jej „poslalo“ až vedlejší hodnocení. Také tento mladík má šachovou (a určitě i jinou  :usmev: ) budoucnost ještě před sebou, protože má 13 let.
Na třetím až pátém místě se sedmi body umístili nadějní čeští „odrostenci“ . Nejlepší vedlejší hodnocení měl Patrik Schoupal, čtvrtý skončil Martin Tauš a na místo páté se dostal Jaroslav Čempel.

 

Vítězové openu B.
Autor: Radka Mikysková

 

Početná výprava Azerů se nechala zvěčnit Jirkou Hurtou. Zaujala mě jejich hrdost na vlajku. I pro ceny v turnaji chodili zahalení do vlajky své domoviny.

 

V turnaji A vládli Poláci, v turnaji B Azerové. V open turnaji C se o nadvládu tyto dva národy podělily  :usmev: .
Na prvních dvou místech v céčku skončili se 7.5 body dva ázerbájdžánští šachoví „kojenci“  :usmev: Yusif Gadirov (ročník 2014) a Amin Nasibli (r.2015). Na třetím místě skončil poněkud starší, nikoli však starý, polský hráč Tomasz Wojciechowski, který uhrál 7 bodů stejně jako nejlepší český hráč Hugo Walter, ale měl lepší vedlejší hodnocení.


 

Součástí festivalu byly i mnohé doprovodné akce, jejichž výsledky najdete na chess-results. Podotknu, že i když se v různých vedlejších turnajích hrálo o ceny i o ratingové body, měly převážně přátelský charakter, na němž se hráči mohli lépe poznávat a nebyla nouze o zajímavé příběhy.
Nejmenovaný český hráč, a slovem „český“ myslím hráče z Čech, nikoli z Moravy či Slezska  :usmev: , vzpomínal, jak na „koníka“ jel s kolegou úplně poprvé. Snad se nebude zlobit, když jeho historku (nevím, zda se skutečně udála nebo je jen tak dobře vymyšlená) převyprávím a vytečkuji vulgární (jak v kterém kraji  :smich: ) výrazy.

– Když jsme před léty s kolegou jeli poprvé na koníka, říkali jsme si cestou v autě: ‚Ty vole, voni tam všichni mluvěj sprostě! Ty vole, voni poznaj, že jsme z Čech a budou se na nás dívat skrz prsty. Musíme tam nějak zapadnout.‘
Tak jsme celou dlouhou cestu z Čech do Ostravy mluvili sprostě a p…..li.
Přijeli jsme do Ostravy, jdeme se zaprezentovat a před náma sedí dvě dámy. Chvilku přemejšlím, sbírám odvahu a pak jdu na to.
Dáma: „Dobrý den, přejete si?“
„Se jdeme zaprezentovat, pí.o!“
Chtěli jsme sice zapadnou mezi „Ostravaky“, ale přeci jen mluvit tak neslušně, to byl celkem nezvyk.
Dámu moje slova nerozhodila a reagovala naprosto chladnokrevně, což mě utvrdilo v tom, že jsme na dobré cestě k asimilaci se zdejším obyvatelstvem.
„V pořádku a máte to i s ubytováním?“
„Si piš, pí.o!“
Hrdě jsem se otočil na kolegu, jak nám ta asimilace krásně jde, ale to už přicházel Marek Jelínek, ředitel festivalu:
„A co takhle se chovat slušně, chlapi?“

 

Po turnaji se sluší poděkovat pořadatelům v čele s ředitelem turnaje Markem Jelínkem, týmu rozhodčích s hlavním rozhodčím Richardem Kudlou a všem, kteří se na turnaji jakýmkoli způsobem nějak podíleli.
Nebudu je všechny vyjmenovávat, protože by to byl celkem dost dlouhý seznam  :usmev: , ale dovolím si některé z nich zmínit.

Lukáš Klíma poctivě komentoval partie až do osmého kola i přesto, že byl nemocný. Na deváté kolo už nepřišel, ale za svůj výkon si zaslouží „potlesk na otevřené scéně“ .
Zmínil-li jsem Lukáše, pak nemohu nezmínit i Michala Novotného, který se v posledním kole obětavě (a nevím, zda i nezištně  :smich: ) ujal komentování. Rychle remizoval svou partii a jal se komentovat.

 

Michal Novotný vpravo z pohledu diváka 🙂 přihlíží komentování Davida Navary. Vlevo naslouchá Pavel Šimáček. Autor: J. Hurta

 

A zmíním ještě dvě osoby, bez nichž by Koník nebyl Koníkem  :usmev: .
Půvabné „slečny“ (asi) Iva  Kolarovičová Makovičková a Radka Mikysková jsou součástí turnaje už dlouhou dobu. Zapisují výsledky, fotí, sbírají partiáře, starají se o mobilní telefony hráčů a na všechny se krásně (a neustále) usmívají.

 

 

Vřele všem doporučuji: chcete-li si těmito „usměvavými vílami“ povykládat, musíte v turnaji vyhrávat hodně partií a nosit je k zápisu výsledku (výsledky hlásí vítěz)  :smich: .
A rada těm, kterým se v turnaji nedaří: chcete-li být obdarováni jejich úsměvem,  přineste k nim do úschovy aspoň nějaký telefon  :mrknuti: .

 

Skončil festival Ostravský koník a po skončení mi někdo tuhle říkal: „Tak my čekali nějaké příhody ze „zákulisí“ a ty píšeš úplně obyčejné věci 🙁 . “
Ano, je to pravda, píši obyčejně, ale občas si nějakou příhodu vybavuji  :usmev: , třeba tu z posledního dne festivalu.

Na konci turnaje jsem kromě jiných gratuloval k třetímu místu i Olze Sikorové a na vyhlášení vítězů si pro ni přijel i Honza Sikora s dcerou Janou.
Podávám ruku i Honzovi, zdravím jej a nahrávám mu „na smeč“  :usmev: :

„Tak ti gratuluji k úspěšné manželce!“
Honza zareagoval s humorem sobě vlastním a je vidět, že často sleduje podobné ceremonie  :smich: :
„Děkuji, mockrát děkuji. To víš, byly to roky odříkání, dřiny…“
„Snad i bití nebo tělesných trestů? “ skáču mu do řeči.
„Ano,ale jen výjimečně… Nakonec jsem to ale dokázal! Ještě jednou děkuji.“
 :smich:

 

A my děkujeme za hezké turnaje a zajímavé šachové partie  :mrknuti: .

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy na YouTube kanálu šachy.cz
Partie na lichess.org
Partie MČRM na chess.com
Partie MČRŽ na chess.com
Partie Ostravského koníka (A) na chess.com

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vilda Moncl

Pěknej článek, pi*i vo*e. Hlavně robotům z Šachové Sekty ČR se musí líbit.   :usmev: 

Aleš Krajina

A neskromně doplňuji, že o spokojený žaludek účastníků a návštěvníků turnaje jsem se staral já.   :smich: 

Aleš Krajina

  :palec-nahoru: 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x