Komercializace?

V norském Stavangeru se hrála druhá kola uzavřených turnajů Norway Chess. Opět záplava remíz, ale také jedna výhra v „normální“ hrací době.

 

Podíváte-li se na web turnaje Norway Chess a rozkliknete položku „About“ (v našich krajích se obvykle místo toho používá slovní spojení „O nás“ ), dočtete se tam nejen o historii turnaje, ale také zjistíte, že organizátoři mají své vize a cíle.

Hned na prvním místě je odrážka „komercializace šachu jako sportu“ . Nemám nic proti, jen si nejsem jistý, zda je právě takový turnaj tou správnou cestou.
Je to jeden z mála turnajů, kde diváci platí vstupné. To však není ani na naše poměry nijak extrémně vysoké, dospělí platí 200 „NOKů“ (= norských korun  :usmev: ), děti 100 a pokud jde celá rodina, zaplatí si 400 norských korun, přičemž není nikde definováno, kolikačlenná rodina to může být  :usmev: . Pro zvědavé (nebo lenochy, kterým se nechce hledat) uvedu, že aktuální kurs norské koruny je momentálně 2.16 Kč.
Pokud byste tedy chtěli vidět Carlsena a další hráče přímo v akci, zaplatíte něco málo přes 400 korun za den. To při dnešních cenách není nic hrozného a už ani nemluvím o tom, že platy v Norsku jsou na jiné úrovni než u nás, takže cena vstupenky je opravdu lidová.

A co jsem tím chtěl vlastně říct?
Asi jen tolik, že z tohoto úhlu pohledu je jasné, proč se hraje daným hracím tempem  :usmev: , i když by hráčům (asi ne všem) v turnaji vyhovovalo spíše rychlejší tempo.
Kdo by dal 400 korun za kolo, které by trvalo v případě rapidu cca 40 minut? Takto mají platící diváci celkem solidní šanci, že budou moci sledovat své hvězdy aspoň pár hodin.
Samozřejmě jde o nadsázku, ale z komerčního hlediska se mi to nezdá být jako pobídka ke sledování šachu. Několik hodin se díváte na hráče, občas se někdo pohne. Ticho, klid, oči se vám zavírají  :usmev: . Pak je otevřete a zjistíte, že všichni remizovali  :smich: .

Budiž, není to můj problém, je to problém organizátorů turnaje a třeba se pletu a časem to bude skvěle fungovat.

Ve druhém kole se potkali Magnus Carlsen a Hikaru Nakamura. Hrála se klasická varianta Španělské obrany a i když partie skončila smírně, hráčům se nedá upřít jistá bojovnost. Bojovnost možná není to správné slovo, oba hráči spíše hledali nějakou skulinku v obraně toho druhého  :usmev: .
Nenašli nic, takže remis.

 

 

Stejné zahájení rozehráli oba soupeři i v armageddonové partii, Carlsen však v šestém tahu zvolil jiné pokračování (6. Jxe5). Vyplatilo se mu to. Získal maličkou výhodu díky tlaku na černého pěšce d6. Nakamura chyboval (24. … h6) a o pěšce přišel. Možná počítal s tím, že v koncovce lehkých figur by mohli hrát roli nestejní střelci a možná by mu to i vyšlo, ale to by musel být jeho soupeřem jiný hráč  :usmev: . Carlsenova technika je vynikající.
Carlsen – Nakamura 1.5 – 1

 

 

V partii Alirezy Firouzji a Fabiana Caruany se hrála nějaká odnož  :usmev: Londýnského systému. Tedy tak bych to nazval já, ale na různých webech jsem viděl názvy jako Indická, Colleho systém, Dámským pěšcem a je docela dobře možné, ze všech těchto zahájení se dá dostat do pozic, které vznikaly v partii.
Firouzja nastoupil pěšci na královském křídle, ale černý se velmi dobře bránil a i když Stockfish „blábolí“ něco o malé výhodě bílého (nelíbil se mu snad černý král v centru?), viděl bych to spíše jako vyrovnanou hru.
Koneckonců, možná to stejně jako já viděli i oba hráči  :usmev: .

 

 

Mám-li to napsat co nejméně expresivně, pak v souvislosti s armageddonem musím říct, že to Caruana „pohnojil“  :usmev: .
Firouzja špatně rozehrál zahájení (Larsenova hra) a Caruana získal černými výbornou pozici. Pak se však zřejmě až příliš zaměřil na dosažení remízy a stáhl se do obrany. Firouzja toho využil a vyrovnal hru. V těžké pozici s minimem času na obou stranách pak Caruana přehlédl dvojí úder na věž a střelce (39. … Sb4??).
Firouzja – Caruana 1.5 – 1

 

 

Hodně klidný průběh měla partie Ting Li-žen – Praggnanandhaa. Pravda, bílý sice získal pěšce, ale černý měl za pěšce nebezpečně aktivní figury. Oba hráči s však své plusy a mínusy spolehlivě pohlídali.

 

 

Pokud jsme si v posledním roce zvykli vidět tápajícího Tinga, který se většinou v turnajích umisťoval ve spodní polovině (nebo kolem ní  :usmev: ) tabulky, pak v armageddonovém rozstřelu jsme viděli hrát úřadujícího mistra světa v plné síle.
Najít chyby černého není s pomocí šachového motoru těžké, ale najít chybu bílého je i s počítačem skoro nemožné  :usmev: (přeháním, něco se vždycky najde  :mrknuti: ).
Ting Li-žen – Praggnanandhaa 1.5 – 1

 

 

Výsledky druhého kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

 

Los třetího kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Jedna vlaštovka jaro nedělá, zní české přísloví. Z šesti partií hraných v obou turnajích klasickým tempem jen jedna neskončila remízou.
V turnaji žen překvapivě zvítězila Vaishali Rameshbabu nad svou krajankou Humpy Koneru. Vítězka se po dvou kolech vyšvihla na první místo, protože tři body za výhru si doposud nikdo nepřipsal  :usmev: .
Vaishali, jak je jejím zvykem, nesehrála dobře zahájení a Koneru získala menší výhodu. Výhoda se zvětšovala, času však ubývalo. V časové tísni začala černá chybovat více, než je zdrávo.
Zřejmě si v těchto okamžicích ani neuvědomovala, že se pozice změnila a je nutné přejít do obrany.
Bílá stála najednou lépe a přes dámské křídlo se chystala „narvat“ se na křídlo opačné. Černá měla v časovce problém provést jakýkoli tah, natožpak rozumný, a její pozice nebyla jednoduchá.
Ve čtyřicátém čtvrtém tahu přišla poslední chyba černé (44. … Vf1) a bílá dala „mat“ černé dámě.
Vaishali Rameshbabu – Humpy Koneru 3 -0

 

 

Tingjie Lei měla bílé figury s legendární Piou Cramling. Lei rozehrála Pelikánovu (já to znám se jménem bývalého českého hráče) variantu celkem hazardně (17. g4) a černá bez problémů vyrovnala a dokonce snad stála i o něco lépe. Potom však ze strany černé přišlo několik pochybení a bílá získala značnou výhodu. Dámské křídlo černé bylo v troskách, na křídle královském a v centru se nic nedělo. Nebylo mi jasné, jak chce černá zastavit lavinu bílých pěšců po 33. Sxa6. Lei však místo likvidace posledního „lavinového zátarasu“ dala přednost okamžitému braní na c6. K její smůle se černá stačila dostat dámou do blízkosti bílého krále a bylo po výhodě.

 

 

Armageddon byl jasnou záležitostí. Hrála se opět Sicilská, která byla „napínavá“ jen do 21. tahu, kdy černá zapomněla vložit nejdříve výměnu věží na c-sloupci. Přišla o kvalitu (21. … Dxb5) ve špatné pozici a Lei zvítězila.
Tingjie Lei – Pia Cramling 1.5 – 1

 

 

 

Pia Cramling. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Wenjun Ju si s Annou Muzyčuk zahrála Střelcovu hru. Klidné a poměrně nenáročné zahájení záhy přešlo rovnou do koncovky, která neslibovala žádné straně větší šance na zisk výhody a partie skončila ve 32. tahu remízou.

 

 

Střelcova hra se hrála i v armageddonu. Do patnáctého tahu byla černá celkem v pohodě, ale po 15. … f6 je její pozice hodně špatná a Stockfish si může „vykládat“ , co chce  :smich: . „Plecháč“ pozici po tomto tahu hodnotí jen jako mírně lepší za bílou, ale v praxi je to za černou jen pomalé umírání.
Wenjun Ju – Anna Muzyčuk 1.5 – 1

 

 

 

Výsledky druhého kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Los třetího kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

Úvodní foto: Carlsen – Nakamura, Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

To jsou věci, mistři světa mají pozice na vybuleni   :napad: 
 

Remcik z Banika

Nerad kritizuju, natož 2 mistry světa   :usmev:  Ale pokud hned v prvním kole turnaje ve vážné partii udělají Ding s Carlsenem remízovou odrhovačku ve 14. tazích, tak to je opravdu o ničem a ten turnaj pro mě prostě nemá šťávu.   :pivo:  

Remcik z Banika

Je krásné, jak jsem se s urychleným hodnocením turnaje mýlil, 3. a 4. kola šťávu rozhodně měla   :palec-nahoru:    :potlesk:  Takže i v těch vážných to naštěstí pořád ještě jde i v nejvyšších patrech   :usmev: 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x