Jiné mistrovství

Mistrovství ČR v Plzni je teprve před námi (viz http://www.sk64plzen.cz/events/mcr-muzu-2020/ ), ale u našich sousedů je již v plném proudu.

Řeč je o Individuálním mistrovství Polska (IMP), které se letos hraje od 2. do 28.7 ve Varšavě pohárovým systémem. Šestnáct hráčů bylo sestaveno do dvojic, které měly sehrát minizápasy skládající se ze dvou partií s klasickým tempem, v případě remízy pak dvě rapid partie s tempem 15’+10“ a dále dvě bleskové partie a armageddon. Pokud vás zajímá i mistrovství Polska žen, tak to teprve začne (3.-12.8.) a bude se hrát klasickým způsobem.

V turnaji chybí tři velmi silní hráči-Duda, Wojtaszek a loňský mistr Kamil Dragun. I přesto jde o poměrně solidně obsazený turnaj. Nasazenou jedničkou je Mateusz Bartel.

Mateusz Bartel 2648
Grzegorz Gajewski 2618
Kacper Piorun 2609
Bartosz Soćko 2608
Jacek Tomczak 2605
Michał Krasenkow 2602
Marcin Dziuba 2585
Bartłomiej Heberla 2571
Grzegorz Nasuta 2558
Michał Olszewski 2551
Marcin Krzyżanowski 2521
Szymon Gumularz 2513
Daniel Sadzikowski 2507
Zbigniew Pakleza 2500
Igor Janik 2467
Paweł Teclaf 2453

Přesněji řečeno „nasazenou jedničkou BYL“ Mateusz Bartel, protože hned první kolo přineslo překvapení.
Prvním překvapením bylo vítězství Daniela Sadzikowského s Bartoszem Sockem. Po remíze v první partii využil Sadzikowski výhody bílých figur a favorizovaného Socka vyřadil z dalších bojů. Jacek Tomczak nedal žádnou šanci Szymonu Gumularzovi a zvítězil 2-0. Bez problému postoupil také Machail Krasenkow, který porazil Marcina Krzyzanowského 1.5-0.5. Podobně si počínali i další favorité. Heberla vyhrál s Nasutou 1.5-0.5 a Dziuba vyřadil Olszewského. V dalších zápasech rozhodovaly až rapidy.

Po remíze v „klasice“ v rapidech dvakrát vyhrál Piorun s Paklezou a Gajewski se celkem nadřel s mladým IM Janikem, ale nakonec také v jedné rapid partii zvítězil a ve druhé remízoval. Zřejmě největším překvapením prvního kola bylo vyřazení turnajové „jedničky“ Mateusze Bartela turnajovou „šestnáctkou“ Pawlem Teclafem. Po úvodních dvou remízách vyhrál Teclaf v první rapid partii a ve druhé udržel remis. Bartel se tak s šampionátem rozloučil.

První partie druhého kola probíhaly celkem v poklidu. Remízovali Gajewski s Dziubou, Piorun s Krasenkowem a Tomczak se Sadzikowskim. Rezultativně skončila jen partie Heberly s IM Teclafem. Teclaf postavil špatnou pozici už v zahájení a Bartek Heberla si mohl vybírat, jak Teclafa dorazí. Jednoduchý návod, jak vyhrát s věží víc… Tedy černý měl věže dvě, stejně jako bílý, ale když má věž k dispozici jen několik políček, není to to pravé ořechové  :usmev: .

Druhé kolo pokračuje dnes od 11:00. Pro případné zájemce podotknu, že diváci mají do sálu přístup zakázán a mohou tam jen hráči, média, organizátoři a zvaní jedinci.

Zajímavé jsou v turnaji vklady a cenový fond. Každý hráč platí 420 zlotých a jak je vidět z následujícího přehledu cen:

I.místo: 14.000 zł
II.místo: 10.000 zł
III.místo: 5.000 zł
IV.místo 3.000 zł
V-VIII.místo: 1500 zł
IX-XVI.místo: 500 zł

…tak turnajová jednička (M.Bartel) vydělala celých 80 zlotých  :usmev: (kurz zlotého ke koruně se pohybuje mezi 6-7 korunami za zlotý). To by se mu u nás na mistrovství nestalo, své penízky by dostal předem a o dost víc.

Partie můžete sledovat jak na chessbomb, tak na chess24.com. Dobře udělaný turnajový pavouk je z oficiálních stránek mistrovství.

(zdroj: http://mp2020.pzszach.pl/ )

 

4 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Když se řekne Imp, vybaví se mi dvě postavičky ze dvou různých počítačových her  :usmev:
Uhádnete, ze kterých dvou her jsou Impové na tomto obrázku?  :mrknuti: Ten větší je jednoduchý… a ten druhý?
 
 
 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x