Šachový „cirkus“ se pomalu rozjíždí

Ano, je to tak, ač se nám pomalu vrací „oblíbený“ koronavirus, šachy už se hrají i v reálném a nejen ve virtuálním světě. Lehký (občas „těžký“) pohled na několik turnajů: Open Bohumín. Desko Liberec, IMP, Biel…Magnusova show a další. K tomu jedna partie komentovaná vítězem Open Bohumín Tadeášem Krieblem… (ve „vyskakovacím módu“-stačí kliknout na první tah 🙂 )

Začnu za (svými) humny.

Open Bohumín se letos hrál v netradičním termínu a dá se říct, že to pořadatelé vychytali. Hlad po šachu u nás i v nedalekém Polsku nahnal na turnaj i hráče, kteří by za jiných podmínek hráli zřejmě jiné turnaje. Na startu hlavního turnaje se sešlo celkem 86 hráčů, v turnaji dětí hrálo 19 hráčů. Součástí byl i turnaj v Bughouse šachu a bleskový turnaj. O Bughousu jsme již informovali a než se podíváme na konečné výsledky hlavního turnaje, mrkneme na blicák, jehož jsem se zúčastnil.

Třináctikolový bleskový Memoriál Ivana Jankovce přilákal 73 hráčů. Dva IM a čtyři FM. Vítězem turnaje se stal nakonec FM Eneasz Wiewiora z Polska před IM Piotrem Piesikem, rovněž z Polska. Oba hráči jsou známí blicaři a třetí místo IM Jakuba Půlpána, který byl nasazenou turnajovou jedničkou a je rovněž velmi dobrý blicař, tak rozhodně není neúspěchem.
Zajímavý je pohled na konečné pořadí, lépe řečeno na ratingové „zisky“  :usmev: . Dokonce i hráči v první desítce tratí celkem dost ELO bodů.
Snadno zjistíte, že jsem se stal turnajovým rekordmanem a odepsal jsem celých 97 bodíků  :smich: . Přitom s pozicemi jsem byl většinou spokojen, hrál jsem rychle, ale když si v pěti partiích ze třinácti necháte dát (a většinou jednotahový a krytelný bez „ztráty kytičky“) mat, tak to je přesně to, co myslel David Navara, když konstatoval, že v blicturnaji záleží na tom, jak se vyspíte.
Také je to přesně to, co jsem tady už psal já: když se vyspí špatně David, nemusí se mu podařit vyhrát turnaj…, když se vyspím špatně já, pak je zbytečné cokoli dodávat  :usmev: .
No co… aspoň jsem to dohrál až do konce (vysvětlení pro „neználky“: někteří hráči [a není jich málo] nemají rádi, když jsou „biti jak žito“, raději odstoupí z turnaje).

Hrací „sál“ …tedy tělocvična. Aspoň bylo dost prostoru.

V mládežnickém turnaji („B“) zvítězila Jana Sikorová (TŽ Třinec)  se 7,5 body z devíti před Brunem Przybysiem z Polska (6,5 bodů, klub „Chess in Chrzanow“) a oddílovými kolegy Markem Koždoněm (6 bodů, TŽ Třinec) a Alexem Macoškem (5,5 bodů, TŽ Třinec).

V hlavním turnaji od začátku vedl IM Tadeáš Kriebel, pak však na chvíli zbrzdil a nechal se po třech remízách v šestém až osmém kole bodově dohonit. Nijak mu to však nevadilo, protože zatímco FM Marcin Molenda (PL) v posledním kole jen remízoval, Tadeáš svou partii s Romanem Pilchem vyhrál a odskočil na samostatné první místo.

Tadeáš si udělal trochu času a okomentoval pro nás jednu ze svých partií.

Galuszka – Kriebel B47
Open Bohumín 2020, 2020

 

T.Kriebel

Tadeáš vyhrál zaslouženě. K vítězství v turnaji mu vlastně stačilo jen dělat v partiích méně chyb než jeho soupeři  :usmev: . Takto si třeba poradil v partii s druhým hráčem celkového pořadí Molendou. Ze zahájení získal Tadeáš výhodu, pak se však dopustil nepřesnosti (16.Sh3?), které soupeř nevyužil (16. … Jg6?!) a následně ještě jednou chyboval (18. … Dc4?).

Marcin Molenda na druhém místě se sedmi body měl v závěru lepší vedlejší hodnocení než IM Jakub Půlpán, který tak obsadil třetí příčku.

 

O turnaji Desko Liberec vyšel povedený článeček již včera, tak jen připomenu, že vítězem se stal IM Jarda Bureš před domácím FM Vaškem Fiňkem a Franciszkem Serneckim z Polska.


IMP, tedy Indywidualne mistrzostwa Polski, o kterých jsme už informovali, jsou těsně před závěrem. Hrají se finálové zápasy a o zlato bojují GM Daniel Sadzikowski, který přešel hladce přes Bartka Heberlu (3-1) a GM Kacper Piorun, jenž vydřel postup až v tiebreakovém armagedonnu proti Gajewskému.
Na tomto místě si dovolím škodolibou poznámku, že nejsem sám, kdo nevidí jednotahové maty  :smich: . Piorun v poslední partii „klasiky“ sice stál na pokraji porážky, ale Gajewski hrubě chyboval. Kacper měl sice na hodinách cca 17 vteřin, ale i tak… neviděl mat.

Partie skončila remízou a poté, co každý ze soupeřů vyhrál jednu blicku, rozhodoval o postupujícím již zmiňovaný armageddon. IMP končí dnes a v době vydání článku je už možná rozhodnuto.


Na mistrovství Polska nehraje jeden z favoritů, Radek Wojtaszek. Ten dal přednost (nebo spíše měl dříve nasmlouvaný) festivalu v Bielu, konkrétně turnaji s názvem „Grandmaster Triathlon„. Uzavřeného turnaje se účastní osmička hráčů: Pentala Harikrishna, Radoslaw Wojtaszek, David Antón Guijarro, Michael Adams, Arkadij Naiditsch (náhradník za Saleha Salema), Romain Édouard, Noël Studer a Vincent Keymer.

Hráči po úvodním turnaji v Chess960 (losuje se postavení figur na začátku partie) zasedli k šachovnicím, aby se utkali v klasickém šachu, v rapidu a v bleskových partiích. Takže „opravdový“ triatlon  :usmev: . Turnaj v klasickém šachu ještě není dohrán, ale už skončily turnaje hrané zkráceným tempem.   V rapidu stejně jako v blickách zvítězil Wojtaszek. To však nemusí nic znamenat, protože jeho pronásledovatel Pentala Harikrishna má „jen“ o tři body méně a do konce turnaje v klasickém šachu zbývají ještě dvě kola (včetně toho dnešního). Ťukáte-li si na čelo, že neumím počítat a že už Wojtaszek nemůže být dostižen, pak byste měli „zbrzdit“  :usmev: . Pořadatelé se podobně jako v některých jiných turnajích snaží o zatraktivnění šachu a pro každou část „triatlonu“ zvolili jiné bodování. V blickách klasicky 1 : 0,5 : 0 (Výhra, Remis, Prohra), v rapidu 2 : 1 : 0 a v klasickém šachu dokonce 4  (V) : 1,5 (R) : 0 (P).

Pořadí v jednotlivých disciplínách najdete na chess results (blic, rapid) a na webu turnaje i celkové pořadí (Overall Ranking).


Jen krátce na tomto místě zmíním další z Magnusových online turnajů pod názvem Legends of Chess. Tentokrát se hraje na serveru chess24.com a do turnaje byli vybráni (??? …asi vybráni  :usmev: ) hráči: Magnus Carlsen, Ting Li-žen, Jan Něpomňašči, Anish Giri, Viswanathan Anand, Boris Gelfand, Peter Leko, Peter Svidler, Vasilij Ivančuk a Vladimir Kramnik. Prostě legendy….
Bez mučení se přiznám, že jsem zatím nijak nestudoval pravidla, podle kterých se hraje. Předpokládám však, že to bude stejné jako „vždy“: základní část, kde si to všichni rozdají ve vzájemných minizápasech (rapid na 4 partie, tempo 15+10), blicky…armageddon), poté čtyři nejlepší ve vyřazovacím boji. Určitě se k turnaji ještě vrátím  :mrknuti: .


Naši hráči už vyjíždějí i na zahraniční turnaje. Na řeckou Krétu se vydali dva čeští Vojtové.
Vojtěch Plát a Vojtěch Zwardoń hráli ve dnech 18. – 25.7. v celkem silném turnaji Paleochora International Chess Tournament. Plát skončil se ziskem 6,5 bodů na 9.místě, Zwardoń uhrál 6 bodů, což stačilo na 17. místo.

Oba hráči se z ostrova Kréta přesunuli na řeckou pevninu do přístavního města Kavala na trochu slabší 29. Open International Tournament of Kavala 2020. Vojta Plát je nasazen jako jednička, Vojta Zwardoń figuruje ve startovní listině na čtvrtém místě.  Po prvním kole mají oba 100%  :smich:


Takže UŽ se hraje a pokud se situace s různými omezeními, karanténami atp. bude stále vyvíjet celkem nepředpokládaně, může mnohé pořadatelé turnajů čekat opravdu pořádně horké léto.
Je také možné, že nás všechny bude čekat „horká“ nadcházející sezóna družstev. Bude to možná dost zajímavé.


Na závěr obyčejná fotka. Řekli byste, že je to Dům dětí a mládeže? Na čepu je Ostravar …  :smich:  :smich:  :smich:

Zepředu DDM, zezadu hospoda… 🙂 Bohumín.

Loading

4.3 6 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Viktor Láznička á la hippie a evokace na uvolněná šedesátá léta, kdy byl svět ještě normální.
„Make love, not war“
Za mne  :palec-nahoru: 
https://www.zonerama.com/jagr/Photo/6420500/233582453
 

Zdenek Cekal

Open International Tournament of Kavala 2020 letos prověří nejen šachové dovednosti obou Vojtěchů (Plát & Zwardoň), ale předevších jejich psychickou a fyzickou odolnost. Kontrolní otázka, soudruzi čtenáři, poznáte desperáta s maskovanou tváří?
https://www.chesskavala.gr/gallery/index.php?action=showpic&cat=136&pic=13047
 
 
 

Jan Jílek

Gratuluji Tadeášovi Kriebelovi k   :prvni:  a děkuji za analýzu   :palec-nahoru: 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x