O stupínek výš

Upřímně řečeno, můj včerejší „příspěvek“ byl šitý hodně horkou jehlou a tak nějak z nouze.  Objektivní okolnosti zabránily Honzovi dodat jeho příspěvek a na poslední chvíli (pravda, nikdo mě nenutil), jsem „něco“ napsal.

Vůbec mě nepřekvapuje, že náročný čtenář, jako je pan Čekal, čekal něco těžšího  :usmev: .
Včerejší úryvek byl z velmi dobré knihy I.Chmelnického, která je např. v USA velice ceněna (prý) a zamlouvá se i mně.

Nejdříve pochválím všechny čtenáře, kteří věnovali ukázce pozornost.

Opravdu, jedině 1.Kh8 remízuje partii. A opravdu spočívá remízový plán v opozici králů. Když už je tu zmínka o králích a David Navara zmínil případnou opozici v Íránu, pak především mladší generaci připomenu, že za íránského „krále“ Rézy Pahlavího (šáha, nikoli šacha) , opozice v Íránu existovala.
Ponechme politiku politikům a věnujme se šachu.

Přeci jen si však neodpustím nejapnou poznámku: do ČR míří zdravotnická pomoc z řad Národní gardy. Nic proti Národní gardě, ale kdykoli slyším toto pojmenování, vybaví se mi (asi neprávem) dvě věci: „naše“ Lidové milice a různé americké filmy, v nichž platilo, že kdykoli se na scéně objevila Národní garda, většinou byla potupena a filmový problém musel řešit hlavní hrdina  :usmev: . Namátkou: Godzilla, Jurský park, Alien vs. Predator, Úsvit mrtvých, Rambo atd.


Zpět k šachu…
Nevím, jak na tom jsou dnešní komputery a motory. Podle Honzy Jílka prý až dost dobře…. Opravdu?
Zkuste se i za pomocí motorů „mrknout“ na následující dvě pozice.

Nejdříve ta jednodušší pro stroj a zřejmě těžší pro člověka.

1/ Bílý na tahu vyhraje (mat devátým tahem)

 

Druhá úloha je podle mě jednodušší pro člověka, i když je řešení dlooooouuuuhéééé  :usmev: . Klidně použijte motory…

2/ Na tahu je opět bílý. Nemusíte psát celé řešení  :smich: , plán by měl stačit.


Včera jsem položil jednu „záludnou“ otázku:
Dokážete jmenovat jeden turnaj, jehož kvalita během jednoho roku rapidně vzrostla?

Pro příznivce jiných „šachových“ webů, předesílám, že tohle není myšleno ani ironicky, ani jako rýpání (ne, že bych si občas rád nerýpl, ale v daném případě jsou za vším opravdu objektivní příčíny- Covid 19).

Přišlo mi zajímavé, že MČR amatérů se v průběhu jednoho roku vypracovalo z MČR pro hráče do 2200, přes MČR pro hráče do 2300, až k amatérskému festivalu  :usmev: , který by se měl (ne)konat na jaře příštího roku. Vlastně se tak v případě konání odbyde světová premiéra turnaje: 1.ročník  třetího až pátého MČR amatérů  :smich: .

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Ještě malý dovětek k úloze č 2. Pokud bílý jakýmsi zázrakem vyhraje, o čemž silně pochybuji, uveďte, prosím, pane Zimnioku (třebas za pár dní, až se neúspěšní řešitelé unaví) ono miraculous solution.

Zdenek Cekal

ad 1) viz diskuse https://zpravy.sachy.cz/2020/09/28/nazhavte-stroje-stockfish-12-prinasi-nove-moznosti/ (jedná se o tzv. „A devilish study!“ Gijs van Breukelen, 1970)
 
ad 2) Černý nemá jak rozvázat figury. A bílý samotnou dámou mat nedá. 1.Kc2 nepřichází do úvahy, černý by se uvolnil…Až lavina pěšců narazí na své „soukmenovce“ a vytvoří druhou bariéru (d3, f3, g3, h3) souboj černý král vs bílá dáma skončí patem, buď na poli a1, nebo a8.
PS. Je vůbec možné pozici na diagramu č.2 dosáhnout regulérními tahy?

David Navara

Pozice č. 2 může vzniknout regulérními tahy, ale normální určitě nebudou. Pokud počítám správně, černý musí nejméně jedenáctkrát brát pěšci směrem z dámského křídla na královské. Možné to je, ale musí narazit na dobrodince, který mu daruje tolik figur a pěšců.
 
Příklad č. 1 jsem kdysi poměrně rychle vyřešil jako mladý kandidát mistra nebo mezinárodní mistr, ukazoval mi ho kdysi na tréninku IM Josef Přibyl.
 
Řešení příkladu č. 2 nemám vypracované do všech podrobností, ale předpokládám, že černý král dostane mat na h2. Při počáteční konzumaci nezablokovaných pěšců by bílý neměl pustit černého krále na a1, protože by bylo prakticky nemožné ho odtud vyhnat.
Je to spíše geometrická úloha než šachová.

Jan Jílek

Jedno z možných řešení, takže v principu má David samozřejmě pravdu  :palec-nahoru: Já ani nic jiného nečekal  :smich:


 
Osobně vnímám jako hodně poučné, jakým způsobem dovede dáma zatlačit krále kam potřebuje. Je fascinující, jak šachy dokáží odrážet realitu života  :svatozar:
 

Jan Jílek

Jeden z pozorných čtenářů zaslal přesnější řešení (na 70. tahů), kde černý dobrovolně netahá pěšci a klade tak tužší odpor  :usmev:
 

Zdenek Cekal

Tak tomuto řešení rozumím. Manévry dámou a bezmocnost černého krále, který hyne na poli h3, působí úchvatným dojmem. Nikdy bych nevěřil, že královna si může povodit monarchu jak pejska na vodítku. Chlapům vládnou ve skutečnosti ženské…Za mne palec nahoru.  :palec-nahoru: 

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x