Oszukiwanie=podvádění

Začal jsem polským slovem, ale s překladem, protože v tomto týdnu byl vynesen „rozsudek“ k jednomu případu podvádění v Polsku.

Než se však dostanu k hlavnímu tématu, zmíním včerejší „úlohu“ č.2 . Úlohu jsem našel na internetu a jen letmo jsem ji „proletěl“. V podstatě by se dalo říct, že David Navara má skoro pravdu  :usmev: , ale černý dostane mat na h3 (přesto uznávám jako správnou odpověď, protože šlo zřejmě o překlep a při špatné hře opravdu může dostat mat na poli h2.
Ještě větší „pravdu“ má Honza Jílek, protože na internetu stálo jako zadání : Bílý táhne a dá mat 57. tahem.
Sice jsem to jen zběžně proletěl, ale zdálo se mi, že bych se jako černý „bránil“ urputněji a jinak. Absolutorium zaslouží „Pozorný čtenář“, jehož zmiňuje ve svém komentáři Honza Jílek. V každém případě mají pravdu všichni tři  :usmev:   (viz komentáře pod článkem).
David viděl správný plán, Honza se „trefil“ do původního zadání, které znělo „Bílý na tahu dá mat 57.tahem“ a „Pozorný čtenář“ našel smysluplnější obranu za černého.


Ale zpět k tématu příspěvku, kterým určitě není „zpráva dnešního dne“, že se jeden bambula nechal nachytat „na švestkách“ a ještě se u toho nechal vyfotit  :smich: .
Možná si pamatujete náš „skvjelý“ článek, který měl (a má) přes tři milióny zhlédnutí (  :smich: ), v němž bylo zmíněno i Mistrovství Polska žen. Hrála v něm jedna talentovaná účastnice, mladá polská vycházející hvězdička, která však velmi rychle pohasla.
Dívenka totiž po onom mistrovství hrála i velký šachový festival v Ustroni, kde došlo k nepříjemné události. Hráčka byla obviněna z cheatingu a jak to vypadá, tak už byla i usvědčena a potrestána.

Hráčka partii čtvrtého kola mezinárodního turnaje v Ustroni sice remizovala, ale dodatečně byl výsledek změněn v její neprospěch. Hráčka byla usvědčena očitou svědkyní, že používala na toaletě mobilní telefon, následně odmítla kontrolu obsahu kabelky a pokoušela se opustit hrací místnost. V její neprospěch hovoří také údajná snaha ukrýt telefon v hrací místnosti. Paradoxně o cheatingu hovoří i trenér polské ženské reprezentace, který tvrdí, že hráčka si takto pomáhala i v jiných soutěžích, a ozývají se oprávněné hlasy, že měl zasáhnout již dříve (trenérem je však až od ledna 2020). Následná analýza jejich partií potvrdila podezření. Hráčka byla podezírána již delší dobu kvůli její časté „docházce“ na toaletu, ale nebyly důkazy. Pochybnosti o kvalitách její hry se dostaly na veřejnost i po mistrovství Polska žen, kdy některé hráčky zpochybňovaly její tahy, „chápání“ pozice v kritických situacích a pozápasové online analýzy.
Prohrála s ní  i favoritka mistrovství Klaudia Kulon, která sice nakonec dělila první místo s Karinou Cyfkou, ale zápasový rozstřel prohrála. Teď polská „STK“ rozhodla o trestu mladé hráčky a měl by jím být dvouletý zákaz hraní šachu.

Nebudu chodit kolem horké kaše, jedná se o hráčku Patryciji Waszczuk. Koneckonců, v zápisu o projednání prohřešku jsou všechna jména „pečlivě“ začerněna, ale přece jen tam jméno hráčky v prvním odstavci zůstalo viditelné (i ostatní jména se dají přečíst; stačí změnit úroveň „gamy“ v obrázku).

Škoda, dívenka by zřejmě měla šanci na úspěch (otázka je, jak velký?) i bez elektronické nápovědy, protože šachu celkem rozuměla. Rozhodla se však svůj šachový růst urychlit nevhodným způsobem.

 

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Petr Janouš

Pozápasová analýza Patrycije vypadá zajímavě: https://www.youtube.com/watch?v=Rj_41ey8Two
 

Jan Jílek

Zajímavý odkaz, díky  :palec-nahoru:

Jan Jílek

Ačkoli je moje polština prakticky nulová, přišla mi ta „analýza“ neskutečně trapná. Popravdě nerozumím tomu, proč si vysloužila pouze dvouletý trest… Ta „paní“ evidentně šachy ráda nemá a naopak jí nevadí dělat blbce ze všech okolo. Můj názor je, že pokud by závodně nehrála už nikdy, žádná velká škoda by nenastala   :zvracim: 

Tadeáš Kriebel

  
Co se pamatuju, tak už na polské extralize v září šla šuškanda, že dotyčná chce celou věc řešit u soudu – nevím, jestli je věcně příslušný nějaký polský civilní soud, nebo CAS. Každopádně je dost dobře možné, že tohle je jen první krok velmi dlouhé tahanice…
 

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x