Krajinářství

Když jsem kontroloval e-maily a viděl mail od Davida Navary s názvem „Krajinářství“, napadlo mě, že už je to tady.
Hráblo mu!
Leží doma na posteli, polyká nějaké prášky a na stropě vidí figurky (Beth Harmon, Dámský gambit).
Ukázalo se, že se mýlím.

Davidovi nehráblo. Naopak! Je plně při smyslech a stíhá sledovat veškeré dění kolem. Kromě toho také hraje šachy online.

David, pamětliv skutečnosti, že miluji praštěná zahájení a bizarní partie, mi zaslal dvě partie hrané online na různých serverech. Hned při prvním pohledu na ony hry mě napadlo latinské rčení:
„Quae Caesaris Caesari, quae Dei Deo.“
Pro ty, co pracují ve skladu, chodí na hodiny latiny a přesto ještě nejsou schopni přečíst si Vergilia v originále (film „Marečku, podejte mi pero!“), přidávám volný překlad: „Císařovo císaři, boží Bohu.“

 

V obou partiích sehrál vcelku důležitou roli pěšec „h“ a inteligentní čtenáři už jistě odhalili „šifru mistra Davida“. Krajinářství jemným způsobem odkazuje na tzv. Krajinův krajní útok charakterizovaný hned prvním tahem 1.h4(!). Ten vykřičník tam dává Aleš Krajina, ne já nebo snad David Navara.

Partie jsou opravdu zajímavé a je to „divočina“. Takže mám-li vše shrnout: partie vybral David Navara, já sepsal tento pamflet a Aleš Krajina se zapotil u komentování  :smich: . Sám jsem zvědav, jak se s tímto nelehkým úkolem vyrovnal.

(*- dole naleznete vysvětlení datového „razítka“ v partii)

 

Klidně si můžete tipnout, kdo se skrývá pod aliasem „Benefactorr“  :usmev: . Znalci (a mí kolegové) vědí.
Stejně tak mnozí znají nick „FormerProdigy“  :smich: .
Jedna divočina přímo z dílny „BývaléhoZázraku“  :usmev: (já bych slovo „Former“ nepoužíval, je zavádějící a slovo „Prodigy“ se dá přeložit i jinak, třeba jako génius).

 

Při pondělku a čekání na výsledek turnaje v Krakowě jsem se celkem „zapotil“. Aleš mi poslal pgn soubory se šachovou notací zpracované v programu Chessbase a jak se ukazuje, i u pgn formátu platí, že není pgn jako pgn  :usmev: a bylo nutné to mírně upravit (ale na druhou stranu byla správně interpunkce  :ok: , což se tak často nevidí). Přesto jsem rád, že jak David, tak Aleš si našli čas, aby pobavili naše čtenáře. Díky.


A aby se neřeklo, že jsem se flákal…
Občas mívám hloupé nápady. Dnes jsem postřehl v nějakých zprávách, že za loňský rok nezemřel v OKD ani jeden horník. To mě těší, ale hned jsem si vzpomněl na některé úrazy a jejich vyšetřování přibližně tohoto typu (vymyšleno!) :
„Jak jste přišel o malíček?“
„Kutil jsem si v garáži a když nečekaně vešla do garáže manželka, lekl jsem se a přivřel si prsty do svěráku. Na slova manželky: ‚Zas tady chlastáš?‘ jsem zareagoval prudkým trhnutím, čímž došlo k popsanému zranění.“  :smich:

Takže nešachově.

 

A šachově…. Napadlo mě takové anticheatingové opatření  :usmev: .

*- vysvětlení „nesprávného“ data

Čtenář Ondřej Havelka (zdravím Ondro  :mrknuti: ) si povšiml u první partie časové „nesrovnalosti“. Nejde o nesrovnalost. Je to důkaz toho, že Aleš Krajina cestuje časem, což jsem věděl už před dvěma roky a pečlivě jsem to zaznamenal.
Jirka Hurta mu pak „příběh“ věnoval jako dárek k narozeninám, Aleš nezůstal nic dlužen a dal Jirkovi adekvátní dárek. O pár měsíců později jej vzal s sebou na pár dnů na Kubu.
Zde je jasně vidět, jakou cenu mají mé „čmáranice“, jak to někteří nazývají.

I vy se můžete (a zadarmo) přesvědčit, že nekecám.

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka

Myslíte se zavalem? Smajlík

Ondřej Havelka

Jen si dovolím upozornit, že první partie se pravděpodobně „nekonala“ 2. března 2021 ?.

Luboš Zimniok

Máš pravdu Ondro  :usmev: , ale to není datum konání partie, nýbrž datum Alešova komentování. Jak všichni víme, Aleš je nadčasový a nabídl nám možnost už teď se pokochat komentářem, který teprve vznikne  :smich: . Je docela dobře možné, že jej do data vzniku ještě nějak doplní. U Aleše člověk nikdy neví a jen to potvrzuje, že jeho narozeninový „comics“ o jeho cestování časem měl racionální jádro  :mrknuti: .

Ondrej Havelka

Parádní komiks, jen bych se rád zeptal, který čip bude součástí vakcíny proti koronaviru, jestli ten od Gatese nebo se do českých vakcín bude přidávat ten z Labtecu?   :smich: 

Luboš Zimniok

Z Labtecu. Zatím je to tajné, ale z důvěryhodných zdrojů vím, že o jeho dodávce jednali zástupci firmy už na podzim v jedné špeluňce na Vyšehradu  :smich: . A domluvili se 😉

Luboš Zimniok

Aleši, to neokecáš  :usmev: . Já věděl, jak to s tebou je a už jsem to „vyslepičil“ i ostatním. Přidal jsem vysvětlení do článku  :mrknuti: .

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x