Do roku 2021 s přehledem

Přelom roku, soutěže, turnaje a pár drobností. To vše v malém (obvyklém) souhrnu.
Na rovinu: myslím si, že jsme měli začátek roku 2021 odložit až po koronakrizi.
Vždyť by se nic nestalo, kdybychom oslavili Silvestr někdy v červenci 😉 .

Den před polským lockdownem začal šachový festival Cracovia 2020 v polském Krakově, o němž jsme informovali mimo jiné třeba zde.
Zajímalo mě, zda a za jakých podmínek se turnaj vůbec dohraje. Ukázalo se, že pořadatelé měli vše pod kontrolou a turnaj proběhl přesně podle plánu. Vítězem turnaje se stal německý velmistr, nasazený jako č.1,  Alexander Donchenko s vynikajícím bodovým ziskem (8 z 9). Na druhé místo se vyšvihl mladý IM (brzy zřejmě GM) Igor Janik (7 bodů) a „až“ třetí skončil druhý nasazený hráč GM Mateusz Bartel (6,5 b.).

V kategorii žen byla nejlepší WIM Alicja Śliwicka s 5,5 body. Přesně, jak jsem předpokládal, pořadatelé vyřadili ze soutěže žen loňského vítěze turnaje GM Petra Golubku  :smich: , který tam byl zařazen omylem při zadávání hráčů na začátku turnaje. Mimochodem, se ziskem 4,5 bodů by mezi ženami skončil až na čtvrtém místě  :usmev: . Každý den není posvícení.

Výsledky turnaje najdete na chessarbiter.com .

Donchenko hrál opravdu dobře a takto černými „zabil“ IM Brodowského.


15.ledna začne tradiční turnaj TATA Steel ve Wijk aan Zee. I o něm už jsme krátce informovali. Po první změně, kdy Pentala Harikrishna nahradil Mamedjarova, přišly ještě další dvě změny. V turnaji se neobjeví avizovaní Abdusattorov a Nepomňašči. Nahradí je Wojtaszek a Grandelius. Údajně by to nemělo mít vliv na kvalitu turnaje.
Snad mají pořadatelé pravdu.

Sestavu účastníků naleznete na webu turnaje.


Ve Wijku bude hrát také semifinalista online turnaje Airthings Masters 2020 Daniil Dubov. Na tomto turnaji sice skončil „až“ čtvrtý, ale po cestě do semifinále vyřadil třeba Carlsena. Vítězem turnaje Airthings Mastres 2020 se stal Tejmur Radžabov z Ázerbajdžánu, který ve finále porazil Levona Aronjana (Arménie).
Konečnou informaci o turnaji jsme zveřejnili tady.


5.1.2021 vyšla informace o soutěžích družstev na webu ŠSČR. Opět se odkládá a jak konstatoval v komentáři na našem webu předseda svazu, situace nevypadá vůbec dobře.


Pokud se k vám donesla nějaká informace o otevřeném dopisu „všem šachistům“ zveřejněném na webu několika ambiciózních jihomoravských odrostlých šohajů a malé skupiny „holomóckých stréců“ diskutujících o koronaviru (+ cca 10 jedinců z jiných míst), pak vězte, že pokud jste to nečetli, o nic jste nepřišli  :usmev: .

O šachy tam téměř vůbec nejde (ani o demokracii), je to jen vyřizování osobních sporů a snaha o ukojení touhy po moci.

 

Hezký den  :mrknuti: .

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Zdenek Cekal

Safraporte! Já myslel, že Inferno leží blíže ke středu Země…Snad bude P.K. kopat obezřetně, když klenba pekelná se nachází ve stavu těsně před sesuvem. Zavaleného čerta bych oplakal; ten je v tom zcela nevinně.

Jiri Novak

Pan Zimniok to tak blazeovane odzivnul ale v nominaci do rady Ceske televize jde o jeji podrizeni Babisovi. Do toho se sachovy svaz nemel vubec michat a je dobre ze na to pan Koutny upozornil.

Jiri Novak

Respektuji ze Vas nezajima politika a nebudu vas nutit do diskuse, jen se pak nedivte dusledkum. Az bude Ceska televize nepretrzite chvalit Babise jak skvele zvlada covid a porad Reporteri nahradi Povidani premiera s Xaverem tak si na me vzpomente.

Bob a bobek

Až na pár pokoutneho uctívačů nss má už každý rozumný člověk na parku . A mimochodem p. Matocha určitě udělal pro český šach mnohem víc než jen pár videí nevalné kvality… Takže z mého čistě šachového pohledu je pro český šach někdo jako Matocha důležitější než Koutný a jeho sekta.

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x