Bassano del Grappa

První věc, která mě napadla: ‚Kde to je?‘ (…v Itálii, pitomče), takže jsem si to vyhledal. Opevněné město na severu Itálie na úpatí Alp v oblasti Benátsko. Nehledal jsem to jen tak pro zábavu, hraje se tam šachový turnaj s českou účastí. Nebýt Tadeáše Kriebla, který vložil odkaz do našeho kalendáře, vůbec bych si toho nevšiml. Díky 😉

Na mapu a do wikipedie, odkud jsem čerpal vědomosti o městě, jsem se podíval i z toho důvodu, že prvních šest hráčů A turnaje (hrají se celkem tři skupiny) obdrží finanční ceny (propozice) od 800,- po 100,- € a sedmý hráč dostane typický produkt Bassano del Grappa  :usmev: .

Náš účastník GM Thai Dai Van Nguyen je po odehraných sedmi kolech zatím na finančně ohodnoceném pátém místě, takže mě zajímalo, co by si přivezl, kdyby náhodou v posledních dvou kolech (nedejbože!) neuspěl. Typické produkty Bassano del Grappa: pálenka Grappa, chřest a sídlí zde také oděvní firma Diesel. Tipoval bych, že za sedmé místo budou džíny, jejichž kapsy budou naplněny chřestem a v každé nohavici minimálně 0.5 litrů pálenky Grappa  :usmev: .

Turnaj s názvem „5th Vergani Cup January 2021“, v němž hraje Van, začal 3.1.2021. Ovšem už v prosinci (26.-30.12.2020) se odehrály stejné tři turnajové skupiny (A >2000, B <2000, C <1600), které jsou součástí tohoto festivalu. Prosincovou A skupinu vyhrál GM Bernaditskij (UKR) před IM Mendoncou (IND) a IM Warmerdamem (NED). Všichni tři prosincoví vítězové hrají i v lednu a Warmerdam je Vanovým soupeřem v osmém kole (7.1.2021, 10:00). Kromě toho je Warmerdam také vedoucím hráčem turnaje a Van tak ještě bude moci výrazně promluvit do konečného pořadí.
Thai Dai Van Nguyen bude mít bílé, takže je to „šancovní“  :palec-nahoru: .

Nebude to však jednoduché, protože kromě prvního dne, kdy se odehrálo jen jedno kolo, se denně hraje dvoukolově a bude nutné zmobilizovat všechny síly. Dopolední kola začínají v 10:00, odpolední v 15:30.

Náš hráč, který je nasazenou turnajovou trojkou, zatím hraje v turnaji velmi dobře. Po sedmi kolech neokusil hořkost porážky (4x remis, 3x výhra) a s 5,5 body hraje na performance 2595.

V prvním kole celkem rychle „vyřídil“ svého soupeře černými ve francouzské.
Varianty a částečně i komentáře jsou tentokrát převzaty z live.chessbase, takže pokud tam budou „blbosti“, není to má vina  :smich: . Ale i tak jsem se na partii letmo podíval a pokud hledáte příčinu porážky bílého, pak špatný bude zřejmě tah 16.Sg5 (ale celá jeho koncepce v zahájení je „divná“).

 

 

Zajímavostí je počet federací v turnaji, celkem 18 (!). Na 51 účastníků a nikterak vysoký cenový fond to není zrovna málo. Další kuriozitka: ačkoli by v A skupině měli hrát hráči s ratingem >2000, zřejmě i v Itáli fungují výjimky stejně jako na našich turnajích. Sedm hráčů je pod 2000.

Je s podivem, že i když se v Evropě „lockdownuje“, ve Španělsku, Polsku nebo teď v Itálii to nemá na šachy až takový dopad.
V každém případě se v 10:00 podívám, jak hraje český reprezentant a budu držet palce.  :cze: . Odkaz na online přenos je v pravém menu v kalendáři.

 


Taková „filozofická“ otázka  :smich:
Napadlo vás někdy, jak asi probíhaly diskuse v dobách „bezinternetových“? Nemyslím teď neotesané „kyjobijce“ v pravěku, ale třeba normální slušné lidi v dobách nedávno minulých.
Přemýšlel jsem (fakt nekecám  :smich: ) a výsledek je níže.

 

No a od té doby se asi v diskusích používá výraz „kydat hnůj“.

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tadeáš Kriebel

Anytime, model, kdy se ta těžší část práce deleguje na šéfredaktora, mi vyhovuje :))

David Navara

Ještě dodám, že turnaj v Bassano del Grappa logicky organizuje mladý velmistr Basso, jehož příjmení znamená mimo jiné „nízký“ nebo „tichý“.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x