Věřit či nevěřit?

Už od soboty „listuji“ svými starými soubory na PC. Opět vytahuji staré harddisky a dívám se, co jsem kde zapomněl („šetřílek“, který obvykle místo koupě nového PC jen obměnil některé komponenty 🙂 ). Narazil jsem přitom na několik starých věcí, přesněji analýz, které mě zaujaly.

Ne, že by to bylo něco světoborného, ale když najdete „něco“, co se vám kdysi jevilo jako rozhodně nevyvratitelné a „geniální“, rozhodnete se občas to konfrontovat s dnešními šachovými programy.

Mám několik takových věciček 🙂

V prvé řadě… Nedávno mi někdo vyčetl, že jsem v minulých několik příspěvcích o Halloweenu „zamlčel“ nejlepší pokračování v mém oblíbeném Halloween gambitu  :usmev: . Jde o tah 7.a3!? v variantě s ústupem jezdce na g6 (po 1. e4 e5 2.Jf3 Jc6 3.Jc3 Jf6 4.Jxe5 Jxe5 5.d4 Jg6 6.e5 Jg8). Nic jsem nezatajil, ale nejsem o tahu 7.a3 přesvědčen, že je až tak dobrý a nemám ani dostatek jeho analýz.

Teď jsem však narazil na několik dalších zajímavých „hloupostí“ v zahájení  :usmev: .

Postupně se s k nim dostanu (pokud se stále nebude hrát). Například ve francouzské mi jednou omylem (opravdu omylem, nejde o žádné vnuknutí nebo záblesk „geniality“ či debility  :usmev: ) ujela ruka a po tazích 1.e4 e6 2. Jf3 … (to jsem ještě chtěl) 2. …d5 jsem místo plánovaného 3. e5 zahrál neplánované 3. d4 a po 3. … dxe4 4. Je5.
Vypadá to divně, ale kupodivu je to za bílého celkem dobře hratelné a zajímavé.

Objevil jsem ale i královský gambit  :usmev: .
Partii v blicce, která se hrála už před cca 3-4 roky, jsem prohrál. Zajímavé je, že dodnes nevím (pravda, moc intenzívně jsem se tomu nevěnoval), zda mají pravdu tištěné knihy nebo šachové programy.
Já bych věřil knihám, ale kdo ví?

Partie se starými poznámkami:

 

Korespondenční exmistr světa Jakov Estrin píše ve své monografii „Královský gambit“, že podle encyklopedií má bílý ve variantě po 8.d4 výhodu. Za černého uvádí ale jen odpovědi 9. … d6 nebo 9. … h6. Stockfish 12 na kvalitním „železu“ se ale „domnívá“, že po 9. …b6 černý udrží materiální převahu.

Pozice po :
1.e4 e5 2.f4 Sc5 3.Jf3 Jc6 4.fxe5 Jxe5 5.Jxe5 Dh4+ 6.g3 Dxe4+ 7.De2 Dxh1 8.d4 Se7 9.Jf3 b6

… mi připadá dost zajímavá a nemyslím si, že by se Estrin pletl. Ještě stále více věřím člověku než stroji  :usmev: .

Přece jen však připouštím, že Estrin (a já  :smich: ) se mohl splést.
Hrozba 10. … Sa6 je bílému nepříjemná, ale i bílý by mohl mít nějaké trumfy v rukávu  :usmev: . Jen je najít….
Pokud se to někomu z vás podaří dříve než mně, klidně pište anebo si to raději nechte na nějakou vážnou či bleskovou partii  :mrknuti: .

Já se k téhle pozici určitě ještě někdy vrátím….

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x