Ve Wijku odehráno 1.kolo

Po pátečním losování začal turnaj Tata Steel Chess Tournament 2021 sobotním prvním kolem. Je jasné, že pokud nechceme psát o rouškách nebo o jiným malichernostech, pak je tento turnaj akcí, kterou nemůžeme opomenout.
Spolu se mnou budou turnaj sledovat a komentovat GM David Navara a IM Tadeáš Kriebel, samozřejmě dle jejich časových možností.

Dnes se budete muset spokojit s mým stručným přehledem partií prvního kola  :usmev: a analýzami Tadeáše Kriebla  :mrknuti: .

Přibližně ve 14:15 jsem se podíval na chessbomb a žasl jsem. U partie Giri-Tari „svítilo“ 1-0. Klik…a žádné tahy. I tupce by ťuklo, že něco nehraje  :usmev: . Pak jsem zjistil, že ani u jiných partií se ještě nezačalo přenášet (nemluvím o hraní, nebyl jsem v místě hry). Ani turnajový web nebyl chvíli přístupný, takže předpokládám, že šlo o problémy technického rázu.
Pobavila mě poznámka jednoho z diskutérů na chessbomb, který na dotaz jiného človíčka, zda někdo neví, co se děje, odpověděl:

Giri se před prvním tahem na pět minut zamyslel, načež ohlásil Tarimu mat nejpozději 22.tahem. Překvapený Tari se poté rovněž na pět minut zahloubal do pozice, pak prohlásil: „Vidím to, vzdávám se.“  :smich:

Přenos všech partií se naplno rozeběhl až po půl třetí, ale i přes tohle zdržení nebyla v tomto kole nuda.

Snad jen jediná partie byla nezáživná. Duda zvolil černými proti Jesipenkovi ruskou hru a celkem bez problémů partii odremízoval.

Jesipenko-Duda, screenshot ze streamu na twitchi

 

Maxime Vachier-Lagrave zvolil proti Pentalovi Harikrishnovi na 1.e4 sicilku. V „Najdorfovi“ zahrál v dvanáctém tahu 12. … Jbd7 místo obvyklejšího 12. … g6 a nechal bílého skočit jezdcem na pole f5. Po výměně Sxf5 zmizel z centra bílý pěšec kontrolující pole d5, takže předpokládám, že hlavní myšlenkou plánu černého bylo znesnadnit bílému kontrolu pole d5. Je ale také možné, že MVL to viděl úplně jinak  :smich: .
Bílému se však podařilo pole d5 udržet ve své moci a jeho pozice vypadala celkem nadějně. Jenže MVL asi o pozici věděl své. Dobře se bránil a partie nakonec skončila zaslouženou remízou.

 

Remízou skončil i souboj Caruany s Van Foreestem. Caruana měl téměř po celou partii mírnou převahu. Dokonce dostal lepší věžovou koncovku, ale Jorden Van Foreest se ubránil. Snad mohl Caruana zkusit 41.Va8 místo 41.f5.

 

 

Radek Wojtaszek vyšel ze zahájení s malou výhodou, David Anton Guijarro se ale vynalézavě bránil a podařilo se mu přejít do věžové koncovky, v níž byl sice o pěšce slabší, ale všichni pěšci byli na jednom křídle (4:3). Wojtaszek svého soupeře dlouho zkoušel, ale černý partii zkušeně odremízoval.

 

 

Magnus Carlsen s Firúzdžou, Grandelius s Dončenkem a Giri s Tarim vybojovali bílými figurami celý bod. Analýzy všech tří partií si připravil Tadeáš Kriebel, ale než jej pustím „ke slovu“  :usmev: , dovolím si svůj komentář.

Carlsen se dlouho nemohl prosadit proti mladému Íránci a asi by se ani neprosadil, kdyby se nerozhodl zariskovat. Dobrovolně šel do horší pozice, v níž však nebyl bez šancí. Ukázalo se to jako dobrý tah. Firúzdža zahrál nepřesně a po Carlsenově 34.Vxe6 zazmatkoval a partii prohrál.

Tari vytasil černými proti Girimu ve španělce oběť figury na g4. Nic nového, hrál tak, kromě jiných, černými figurami i David Navara v roce 2018 (Lékó, P. – Navara, D., 0.5-0.5). David šel ale v desátém tahu 10. … Sd6, Tari 10. … Se7 a prohrál. Tím nechci tvrdit, že to byla příčina jeho porážky  :usmev: , tu nám objasní Tadeáš.

Nils Grandelius porazil bílými Dončenka. Nejsem si jistý, zda jsem při sledování přenosu měl zobrazený u obou soupeřů správný čas. Pokud ano, pak Dončenko tahal až do střední hry poměrně rychle, ale když si „blicnul“ 25. …a5, přestávala se mi jeho pozice líbit.

 

A jak to vidí Tadeáš Kriebel?

 

 

 

 

 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Aleš Krajina

Pěkné partie a pěkné komentáře!   :smich: 

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x