OER-finále

V sobotu 13.2.2021 se ke svým počítačům posadili v boji o první místo Magnus Carlsen a Wesley So. O „bronz“ bojovali Maxime Vachier-Lagrave s Tejmurem Radžabovem.

Carlsen měl v první partii bílé figury a prakticky ničeho nedosáhl v Nimcovičově indické. Partie skončila spravedlivou remízou, když na šachovnici zůstali už jen králové.

 

 

Ve druhé partii se hrála obrana dvou jezdců a So si zvolil „tah packalů“ 4.Jg5!? . V poměrně daleko rozpracované variantě však So ztratil dost času na to, aby zahrál nepřesné 22.Dxd4 (22.Sc4!). Bylo by jistě zajímavé vědět, co se mu nelíbilo na tahu 22.Sc4. Wesley střelce na c4 přece jen postavil ve 23.tahu, čímž úspěšně dokončil vývin černých figur. Bílý musel ztratit několik temp na vývin doposud spícího dámského křídla, což umožnilo černému nastartovat pochod pěšců „a“ a „b“ směrem k poli proměny. Koncovku hrál Magnus bezchybně, 0-1 .

 

 

Ve třetí partii Magnus bílými figurami opakoval tahy ve španělské hře („Berlín“) a remízou se posunul o kousek blíže k vítězství zápasu.

 

 

Za stavu 2-1 pro Carlsena byl So postaven před těžký úkol: vyhrát ve čtvrté partii. Wesley měl bílé figury a hrála se klidná italská, ve které má bílý od začátku miniaturní převahu, která však obvykle při správné obraně černého, nevede k vítěznému konci. Carlsen ale nehrál nejpřesněji a výhoda bílého se zvětšovala. Pak Magnus obětoval kvalitu za likvidaci bílého centra. Těžko říct, zda by bílý prorazil, kdyby zahrál černý 33. … Se5 (podle mě, ne). MC místo toho zkonzumoval jedovatého pěšce a zřejmě přehlédl soupeřovu odpověď 34.Vg4 , po níž se ukázalo, že černý král je lapen v matové síti.

 

 

So tak srovnal na 2-2 a to znamená, že v odvetě se začíná od nuly.

 

V souboji o třetí místo se po remíze v první partii ujal vedení Radžabov, když se MVL černými dopustil nenápadné chyby a zahrál 14. … Kg7?  (14. … Sxf3! =+). Radžabov svou šanci nepustil.

 

 

Ve třetí partii MVL srovnal, když Radžabov trochu nesmyslně naskočil jezdcem na a5. Dostal se tak do horší pozice a MVL ji postupně zesiloval až k výhře.

 

 

V poslední včerejší partii zápasu mohl udržet MVL rovnováhu aktivní hrou svých figur. Místo toho zvolil pasivní vyčkávání (39. … Ve6?) a za pár tahů se dočkal nuly na svém kontě.

 

 

Po prvním zápasu vede Radžabov 1-0 (2.5-1.5) a MVL dnes musí zabojovat.

 

Odkazy:

Web turnaje
Online přenos

 


14.2. Valentýn, Valentýna  :usmev:  

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x