Bizár

Zřejmě nespisovný výraz, protože pokud je mi známo, čeština zná slovo „bizarní“ (podivný), ale ač se podstatné jméno „bizár“ občas užívá, je zřejmě jen převzato z cizích jazyků.
Leckoho by mohlo napadnout, že se ocitl na nějakém lingvistickém webu, ale řeč bude o šachu 🙂 .

Začalo to e-mailem Davida Navary o „vlku“ (a nejen o něm), takže začnu vlkem.

„Vovk“ znamená v ukrajinštině , ale i ve slovinštině (je možné, že i v jiných slovanských jazycích) „vlk“.

Minule jsem zde zmínil ukrajinského hráče Oresta Vovka.
David mě nasměroval i na další jeho partie s tím, že tento hráč hrává zahájení dost originálně.
Opravdu, ze tří jeho partií hraných na nedávném korporátním mistrovství nebyla ani jedna „normální“.

Bílými sehrál jednu partii, kterou jsem tu už uvedl. Zahájil ji tahem 1.g4.
Dále sehrál i další zajímavé partie, přičemž s Marií Muzyčuk odpověděl na 1.e4 tahem 1. … g5  :usmev: . To nevypadá na náhodu a zdá se, že Orest si tah g-pěšcem oblíbil a že zná mou „poučku“: Proč se snažit získat centrum, když se dá obejít?

Myšlenka tahu 1. …g5?
Každý to může vidět jinak  :usmev: . Pravověrní šachanisté tvrdí, že černý bojuje o pole g5, solidní šachisté budou přísahat na to, že je to absolutní nesmysl bez jakékoli myšlenky, jehož jediným cílem je rozhodit soupeře.
Pravdu mají obě strany. Je to nesmysl, ale myšlenku má.
Černý tahem 1. … g5 nic nedělá pro vývin, nebojuje o centrum a oslabuje královské křídlo. Často také černý o pěšce g5 přijde (obětuje) nebo musí ztratit další tempa na jeho obranu. Tedy…nesmyslný tah.

Nic není černobílé, obzvláště v šachu  :smich: .
Černý může vyvinout střelce podobně jako v Pircově obraně. Černý může napadat centrum v souladu se zásadami hypermodernistů, tedy z boku. Bílý musí hrát obezřetně a nemusí vždy platit šachové poučky. Ale především si bílý musí rozmyslet, kam postaví své figury. Může si dovolit zahrát Jf3? Co když černý jezdce „vyžene“ tahem g4? Lze odpovědět tahem h4 a nutit černého k vyjádření? Nebude to podobné nebo ještě větší oslabení královského křídla jako je tah g5? Kam udělat rošádu? Krátkou nebo dlouhou?

Prostě, tah 1. …g5 není z čistě šachového hlediska bůhví jakým evergreenem, ale má něco do sebe a nutí bílého k přemýšlení.

Pro jistotu dodám, že zahájení 1.e4 g5 se hrálo už nesčetněkrát a není to žádná novinka.
Podle mé databáze tak hrál poprvé už v roce 1938 známý útočný hráč Kurt Richter.

 

 

Až o mnoho let později proslavil tah 1. … g5 britský hráč Michael John Basman. Ten, mimo jiné, proslul také novinkou v královském gambitu, kdy po 1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Jf3 g5 4.Sc4 g4 ustoupil jezdcem na pole g1 (5.Jg1!?). Nemusím snad dodávat, že ve své době to byla senzace, která se objevila skoro ve všech šachových časopisech.
Basman, podobně jako Vovk (nebo Vovk podobně jako Basman???), neměl problém ani s tahem 1.g4. Při pohledu do databáze jeho partií velice často naleznete název zahájení „Uncommon ….“.

Jen pro zajímavost uvádím Basmanovu téměř miniaturku na téma Grobův útok s tehdejší hvězdou anglického šachového nebe Johnem Nunnem (příznivci tahu 1.g4 a zvlášť Honza Repák  :usmev: budou jistě potěšeni) a uvádím i zmiňovanou partii s 5.Jg1.

 

 

 

Ale zpět k ukrajinskému „Vlkovi“. Jeho partie s Marií Muzyčuk si v originalitě ničím nezadá se svými předchůdci.

 

Tentokrát to nevyšlo, ale vyšlo to ve třetí partii zmiňovaného turnaje, kde si „vlk zatančil tango“  :usmev: . Na západ od našich hranic si šachisté vymýšlejí pro některá zahájení vcelku květnatá a výstižná pojmenování. „Tangem“ se nazývá „taneček“ černých jezdců z jednoho křídla (obvykle z dámského na královské) na druhé. Dá se takhle tančit i po 1.e4 i po 1.d4 (nebo 1.c4). Pravda, po 1.e4 je z tanga většinou obyčejná Alechinka (po 1. …Jf6).
Tentokrát to sice byla Nimcovičova obrana, ale podobně se hraje (tančí) i „tango“  :usmev: .

 

 

Orest Vovk se šachem asi náramně baví  :usmev: . Na 1.d4 hraje klidně 1. … e5 (také mám odzkoušeno), za bílé zkouší 1.h3 (třeba s Karinou Cyfkou, známou jako Szczepkowska-Horowska, remízoval po 1.h3 d5 2.e4 dxe4 …).
Občas ovšem vysloveně přehání.
Následující „varianta“ za černého asi moc následovatelů nenajde.

 

Někdy to však vyjde. Jako v partii s Olgou Girijou.

 

Pro zajímavost… Tah 1. … g5 se dá hrát jako „gambit“ i po 1.d4, samozřejmě silně nekorektní gambit. Ale o něco zajímavější je „Medúza gambit“: 1.d4 Jf6 2.c4 g5!? .

—-

David Navara se k partiím „vlka“ (Oresta Vovka) lapidárně vyjádřil v mailu: “ … Pak už tolik nepřekvapuje, že mne ten samý hráč nedávno porazil ve Fischerových šachách, přestože téměř po celou partii stál špatně. …. Za to, že jsem partii v časové tísni pokazil, si mohu sám. …
 :smich:

David, kromě jiného, zmiňuje i další zajímavé experimenty v zahájení, třeba „… Magnusovu variantu 1.e4 c5 2.Jf3 Jc6 3.Sb5 h5?!!, respektive 1.c3 e5 2.c4 Jf6 3.Jc3 Sb4 4.h4 z partie Carlsen – Svidler z loňského jara nebo léta. Jelikož 3.Sb5 je známo jako Rossolimova varianta, odpověď 3…h5 bych viděl na Rossorum. “ (David Navara)
Časem se k nim dostanu (ne dnes).

Na závěr ještě nebizarní partie Davida Navary ze serveru chess.com  :usmev: .
David vtipně poukazuje na náš region: „…zhruba před měsícem jsem na internetu sehrál dvě partie s Chacharem…
(Kdo nezná „chachary“: obyvatelé svérázné oblasti Chacharstán ležící na východě České republiky. Hlavním městem Chacharstánu je Ostrava, ovšem sídlo vlády této neautonomní oblasti je na předměstí Ostravy pod názvem Karviná  :smich: ).

 

 

Pro pořádek uvádím, že hráč Cha_ChaRealSmooth je arménský hráč Vahan Nalbadyan.


K Davidovým námětům se vrátím.
Jen co vyřeším dvě nešachové otázky, které mi „straší“ už od včerejška v palici  :usmev: a na které zatím neznám odpověď.
Když už je název článku „Bizár“, tak dvě bizarní otázky, z nichž první je přístupná až pro mládež 15+ .
Snad tím nikoho nepohorším… (pokud ano, předem se omlouvám).

1/ Napadlo mě to se stále rostoucím množstvím rozlišovaných pohlaví  :usmev: . Jestliže se muž zamiluje do ženy, která je lesbička a on zná její sexuální orientaci, pak je onen muž gay nebo lesba? (Obdobně žena do muže, který je gay.)  :smich:

2/ Do dnešního dne je mi záhadou, jak tvůrci (ne)Chytré karantény přišli na to, že rizikový kontakt trvá 15 minut. Ještě větší záhadou mi je, jak premiér (nebo jeho odborníci) změřil(i) „zrychlení“ přenosu viru s přesností na sekundy (aktuální rychlost přenosu je podle premiéra 1 vteřina)  :smich:

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x