Amos Pokorný (1890 – 1949)

Mistrem ÚJČŠ se stal v roce 1911. Hrál na několika mistrovstvích ČSR a reprezentoval na třech šachových olympiádách (1927, 1928, 1930), o dvou napsal turnajové sbírky (Hamburk 1930 a Folkestone 1933). Publikoval v Československém šachu a řídil několik šachových hlídek (Kurýr, Lidové noviny, Svobodné noviny).

Svobodné noviny vycházely 1945 – 1948, předchozí název byl Lidové noviny a byl to i následný název po roce 1948. Obsahem rubrik bylo zpravodajství a oglosované partie. Ze dvou vydání 7. 3. a 11. 4. 1948 si můžete přehrát partie vedoucího rubriky a podívat se, jak tehdy šachové hlídky vypadaly.

Pokorný – Kubánek [A53]
Praha, 1948

Richter – Pokorný [E69]
Praha, 1948



Partie ke stažení jsou na této lince.

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Mám pocit, že jedna příbuzná pana Amose Pokorného chodí k nám do kostela, její otec (pokud to nebyl dědeček) se jmenoval tuším Timoteus Pokorný a byl evangelickým farářem. Podle Wikipedie by to mohl být mladší bratr mistra Amose Pokorného: Amos Pokorný – Wikipedie (wikipedia.org)

Jan Kalendovský

No – šachové hlídky za první republiky (i ty Pokorného) vypadaly úplně jinak. Ve velkých listech zabíraly obvykle celou půlstranu, byly v nich i fotky a karikatury. Dnes jsou většinou přístupné prostřednictvím Krameria. O Pokorném jsem napsal celou monografii, dostalo se mu místa v internetové Encyklopedii města Brna, pořádá se dokonce Memoriál Amose Pokorného díky Sokolům a panu Kuchynkovi. Amos Pokorný byl též propagátorem rozhlasových kursů šachu. Zmínky zaslouží i jeho legionářská minulost a právní vzdělání a působení. Byl svazovým kapitánem, autorem Šachových řádů. Všestranná osobnost hodná knižního zpracování.

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x