Ještě jednou 1.Jc3 :-)

Čekal jsem to. Čekal jsem, že se někdo ozve 🙂

Zahájení 1.Jc3 je nejen velmi rozmanité a často přechází do jiných zahájení, ale také má mnoho názvů. Pro zajímavost z anglické Wikipedie:
Heinrichsen OpeningBaltic OpeningVan Geet OpeningSleipnir OpeningKotrč’s OpeningMeštrović OpeningRomanian OpeningQueen’s Knight AttackQueen’s Knight OpeningMillard’s OpeningKnight on the Left, and (in German) der Linksspringer….

 

Zahájení s rozmanitými myšlenkami hráli hráči z rozmanitých států  :usmev: .
Sám jsem toto zahájení několik let hrával (nečiním si nároky na pojmenování „Zimniok’s Opening“  :smich: ) a při psaní příspěvku jsem nijak nechtěl zasahovat do práce šachových historiků (nestojím o jejich posměch  :usmev: ). Z toho důvodu jsem raději taktně zamlčel mnohá fakta.

Pravověrný Brňák a velmi známý šachový historik pan Jan Kalendovský mi poslal e-mail s doplněním mého příspěvku (děkuji!) a vzpomínkou na brněnského Standu Staňka, s nímž jsem na různých rapid turnajích vykouřil nejednu cigaretu  :usmev: a dokonce jsem s ním vyhrál po 1.Jc3 (Problém je v tom, že už si nevzpomínám, zda jsem hrál tuto partii bílými nebo černými).

 

Malé doplnění Honzy Kalendovského k tahu 1.Jc3 a malá vzpomínka na Standu Staňka.
Pan Kalendovský mimo jiné píše:

„Milý pane kolego.

Zahájení 1.Jc3 používal a propagoval na začátku 20. století český mistr Jan Kotrč, po němž bylo také v té době pojmenováno. V Brně tah 1.Jc3 hrával ve všech druzích partií velmi důsledně pan Stanislav Staněk, bohužel 2018 zemřelý.  ….
Srdečně zdraví
Jan Kalendovský“

 

Staněk Stanislav, nar. 29.5.1964, zemřel v listopadu 2018 na ubytovně zaměstnanců nemocnice U sv. Anny v Brně.
Do Brna přišel z Podhradní Lhoty a záhy se zde uvedl jako výtečný hráč bleskových partií. Pracoval v nemocnici „U svaté Anny“, kde převážel jako zdravotní bratr po areálu pacienty. Vítěz řady menších brněnských turnajů od roku 1999.
Těžce snášel občasné porážky. Měl smůlu v tom, že klasifikátoři světové šachové federace FIDE připisovali jeho dobré výsledky panu Stanislavu Stánecovi z Uherského Ostrohu, a případné neúspěchy pana Stánece jemu, takže na zasloužené mezinárodní ELO body musel čekat několik let! Protože si však Standa vedl podrobné statistiky svých vystoupení, dočkal se za pomoci tehdejšího našeho zástupce v klasifikační komisí FIDE velmistra Vokáče rehabilitace.
Dříve byl pan Staněk dlouhá léta úspěšným fotbalovým rozhodčím!
A rád o svých zážitcích vyprávěl. Jeho oblíbeným úvodním tahem bylo 1.Jc3! Sehrál tak stovky, možná tisíce vážných, rapidových i bleskových partií. A vytvořil si vlastní teorii tohoto zahájení, které na začátku 20. století propagoval náš mistr Jan Kotrč!

V pařížské „Café de la Régence“ se v roce 1787 udála tato katastrofa v zahájení: 1.e4 e5 2.Jf3 d6 3.Sc4 Jc6 4.Jc3 Sg4 5.Jxe5!? Sxd1?? 6.Sxf7+ Ke7 7.Jd5 mat!

 

Bílými kameny hrál jistý pan de Legal, kterému bylo již 85 let. Tuto partii zná od těch dob každý, kdo aspoň jednou v životě nahlédl do učebnice šachu pro začátečníky. V roce 1988 vydal pan Robert Šackij v Majkopu knížku „Legalův memoriál“, v níž sebral stovku podobných her. Zdálo by se, že nelze objevit nic nového. Až se to podařilo dvěma borcům v brněnské restauraci „U Pásků“ v bleskovém zápase o korunku s flekem.
S jejich svolením cituji průběh této historické partie:

 

 

 

 

 

Matná vizuální vzpomínka na Standu Staňka…

 

 


 

Já si jen dovolím poznámku k výše uvedenému textu („Těžce snášel občasné porážky„): Neznám nikoho, kdo by dobře snášel vlastní porážky  :smich: , takže Standa byl stejný jako většina z nás.

O tom, že tah 1.Jc3 je přinejmenším zajímavý svědčí i materiál, který mi poslal pan Jiří Kadlec.
Sedm kapitol na cca 400 stranách  :smich: .

Jirka pro mě speciálně „vypíchl“ partii, kde se hrál po 1. … Jf6 tah 2,g4.
Snad mi promine, že ji uvádím jen ve zkrácené a silně ořezané podobě. V originálním textu zabírá partie s poznámkami dvě a půl strany A4  :usmev: .

 

 


 

Děkuji pánům Kalendovskému a Kadlecovi za zaslaný materiál, který potvrzuje má slova, že tah 1.Jc3 je možná trochu neprávem opomíjený.
Věřím, že dnešní době, kdy se hráči často úmyslně (a důvtipně) vyhýbají různým teoretickým variantám, je tah 1.Jc3 teprve na prahu své popularity  :mrknuti: .

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Ten tah 14.Da6! y uvedené korespondenční partie je dost vtipný!

Zdenek Cekal

Tak to bychom měli, pane Zimnioku. Po teoretickém koutku 1.h2-h4!!, 1.g2-g4?!, 1.Jb1-c3!? zbývá už jen 1.a2-a4…A já se ptám, dojde i na tah krajním pěšcem „a“? V předstihu jsem zjistil, že Vámi doposud nezmapované zahájení nese název „Ware opening.“ Věřím, že zvednete hozenou rukavici a trilogii (h4, g4, Jc3) v brzké době rozšíříte na tetralogii (a4).
 

David Navara

Luboš Zimniok se nenápadně snaží zpopularizovat tah 1.f4.

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x