Už si zvykli?

Celkem by mě zajímalo, co na „bojovnost“ účastníků turnaje Superbet Chess Classic Romania 2021 říká exmistr světa Garri Kasparov po třetím kole. V prvním kole se vyjádřil, že to zní divně, ale opravdu je to tak, že si profesionální šachisté zvykají hrát za šachovnicí („Да, звучит странно: профессиональные шахматисты привыкают играть за доской, но так ведь и есть.“).

 

Ani třetí kolo moc rezultativních partií nepřineslo. Vlastně nebýt rumunských hráčů, kteří občas vyhrají a občas také prohrají, viděli bychom po třetím kole asi 15 remíz. Naštěstí hrají v turnaji Deac a Lupulescu, takže po třech kolech máme „jen“ dvanáct remíz  :usmev: .

 

Ve třetím kole zabodoval Lupulescu, který narazil na Giriho. Giri už tak má za sebou oba „slabší“ rumunské velmistry a pokud chce aspoň nějakou partii vyhrát, bude muset zabojovat proti svým „kolegům“ z klubu 2700+.
(Musím však ocenit jak Giriho, tak MVL, kteří se alespoň pokusili někoho porazit…a doplatili na to.)

Lupulescu bílými figurami odbočil (14.f3) z vyšlapaných cestiček v Anglické hře čtyř jezdců už ve 14.tahu (a pak, že to nejde  :usmev: ).  Pozice byla rovná, ale měla jiný charakter než obvykle. Zdálo se, že Giri, hrající černými figurami, se s tímto faktem vypořádal lépe než Lupulescu. Stačila jedna nepřesnost (20.Ve2?!) a pozice černého zasluhovala přednost. Brzy na to zahrál Giri sice efektní a zajímavý tah (21. …Se4), ale Lupulescu místo chybného braní na e4 chladnokrevně ustoupil svým střelcem. I nadále byl Lupulescu na výši a vtipně obětoval pěšce za vynikající souhru svých figur. Byl to Giri, kdo špatně ocenil pozici a místo trpělivého „držení“ pozice začal „aktivně“ operovat svou dámou.
Ukázalo se, že nikoli bílý, ale černý král stojí špatně, resp.že černý nemá dostatek sil k obraně sedmé a osmé řady.
Zasloužená výhra Constantina Lupulesca.

 

 

Zbývající čtyři partie (Aronjan – Caruana, Deac – Mameďarov, Griščuk – So a samozřejmě i Radžabov – MVL) skončily remízami opakováním tahů.
Zdá se, že už jsem pochopil, oč hráčům v turnaji jde  :usmev: .
Zřejmě chtějí ukázat FIDE, že „Sofijské pravidlo“ (zákaz nabízení remízy nebo dohody o remízy do určitého tahu) je nesmyslné.
Zvlášť jasně je to vidět na partii Aronjan – Caruana, která skončila v tupé pozici remízou ve 34.tahu. V turnaji je „Sofijská pravidlo“ nastaveno na padesát tahů a tahat tuhle pozici ještě dalších šestnáct tahů by mohl fakt jen šílenec.
FIDE by se měla zamyslet, jakým způsobem motivovat hráče k větší bojovnosti. „Sofijské pravidlo“ evidentně selhalo.

Partie uvádím jen na ukázku. Nuda.

 

 

 

 

 

Pohled na screenshot tabulky z TWICu připomíná takové ty hříčky se znaky (nebo s čísly) : „Najdi za pět vteřin všechny jedničky a nuly.“  :usmev:

 

 

Los 4.kola:
So-Caruana, Giri-Aronjan, MVL-Lupulescu, Mameďarov-Radžabov, Griščuk-Deac.

Hraje se 8.6.2021 od 16:00. Partie můžete sledovat  online (chess24.com nebo chessbomb.com).


 

Takový dovětek k závěru článku o druhém kole  :usmev: ….

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Odpověď na úvodní otázku najdeme zde : Гарри Каспарова спросили, что он думает о событиях третьего тура соревнования Grand Chess Tour в Бухаресте. „Давайте скажем честно: событий не так много“, – ответил экс-чемпион мира. „Признаться, я немного расстроен, что некогда боевой „Грюнфельд“ превратился в ещё один инструмент для производства ничьих. Очередное соглашение, которые мы видим регулярно, с вечным шахом. Сейчас это стало „модной“ линией. Или „берлин“ – ещё одна выжженная земля…“ – Каспаров имеет в виду партии Раджабов – Вашье-Лаграв, Грищук – Со.
Аронян с Дяком всё же попытались использовать белый цвет, но их соперники без особого труда справились. И только поединок Лупулеску – Гири выдался по-настоящему зрелищным.
Tedy i z jeho pohledu se v turnaji zatím mnoho neudálo a on sám je celkem zklamaný a je mu smutno, když vidí , jak se Grünfeldova indická, kdysi zahájení, které slibovalo tvrdý boj, změnila v další “ výrobnu remíz “ . http://chess-news.ru/node/27973

Jim Vasilis

Já jsem z propozic vyčetl, že je to dokonce ještě přísnější a remíza se nesmí nabízet vůbec . “ To promote competitive play during all GCT events, it will not be permitted for players to offer or agree to a draw in any game of a 2021 GCT event, including playoff games. In the event of a claim for a draw under Article 9.2 of the Laws (three-fold repetition) or under Article 9.3 of the Laws (50 move rule), one of the Event Arbiters must be asked by the players to verify the claim. “ Souhlasím, že podobná omezení a zákazy těžko něco dokážou, pokud sami hráči nechtějí bojovat a raději se spokojí s remízou. Pořadatelům bych doporučil, aby zvolili jiné řešení, například při remíze ve vážné partii doplňkový rapid nebo blitz opačnými barvami.

Jan Jílek

Nemožnost úplně nabízet remízu mi přijde celkem jako jezdcovina  :usmev:

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x