Není kam spěchat

Takhle zřejmě uvažují mnozí (všichni?) účastníci turnaje Superbet Chess Classic Romania 2021 v Bukurešti.
A mají pravdu, vždyť je za nimi „teprve“ polovina turnaje 🙂

 

Tejmur Radžabov se potkal s Alexandrem Griščukem. Potřásli si rukama (nebo dotkli lokty), odehráli obligátních cca třicet tahů a rozešli se smírně. V partii černý celkem rychle vyrovnal hru a když zahrál bílý 20.f5, což je zřejmě novinka, bylo jasné kam partie směřuje.
Radžabova už za jeho hru kritizuje pomalu kdekdo (i já  :smich: ), ale on si stojí za svým. Nejde mu to, nemá nápady, je unavený a doufá, že ještě načerpá energii, aby ve druhé polovině turnaje mohl hrát agresivněji.
Nezdá se mi, že by měl hrát agresivněji. Stačilo by, kdyby hrál. Jeho nechuť hrát čiší téměř z každého jeho tahu.
Možná si měl raději vzít dovolenou  :usmev: a netrápit se (a nás).

 

 

Nic zvláštního se nedělo ani v partii DeacSo. Také zde černý bez problémů vyrovnal a partie přešla do rovné věžové koncovky. So sice mohl zkusit hrát ve 14.tahu agresivněji (14. … g5!?), ale asi nechtěl riskovat.

 

 

Caruana s Girim hráli „Berlín“. Možná doufal Giri v přechod do zprofanované remízové varianty, ale nestalo se. V předchozím kole dostal Caruana „čočku“ od Soa, a tak to chtěl v tomto kole napravit. Problém byl v tom, že proti němu seděl „Remish“ Giri. Ten umí zremízovat i horší (dokonce i lepší  :usmev: ) pozice než tu, kterou hrál v partii.

 

 

Aronjan stál proti Vachier-Lagravemu zřejmě o něco lépe. Maxime už delší dobu sice hledá formu, ale i přesto je jeho hra stále ještě na dost vysoké úrovni, která stačila na udržení remízy.

 

Jediným poraženým pátého kola se stal Constantin Lupulescu, který si na Mameďarova připravil (možná) novinku už v 8.tahu v Rétiho hře. Tah 8.Ja4 je sice zajímavý, ale o výhodě si bílý může nechat jen zdát. Ale není to tah špatný a bílý jím určitě nic neriskuje.
Lupulescu nechyboval v zahájení, ale tak jako mnozí před ním (a určitě i po něm) špatně vyřešil problém „kterou věži na které pole“  :usmev: . Constantin se ve 25.tahu rozhodl zahrát 25.Vfd1. Byla to chyba. Sice tím ještě neztratil partii, ale tady začaly jeho problémy. Kdyby šel na d1 druhou věží nebo kdyby zahrál prozíravě 25.Vf2, byla by hra vyrovnaná.
Když k tomu přidal v horší pozici ještě hrubku (34.fxe5?) a pustil i poslední těžkou figuru černého na g-sloupec, bylo „vymalováno“. Najednou se ukázalo, že nemá jak krýt pg3.

 

 

Tabulka po 5.kole (zdroj TWIC)

 

Los 6.kola:
So-Giri, MVL-Caruana, Mameďarov-Aronjan, Griščuk-Lupulescu, Deac-Radžabov.

Ve čtvrtek 10.6. mají hráči volný den, aby načerpali síly do dalších remíz.  :smich:
Hraje se až 11.6.2021 od 16:00. Partie můžete sledovat  online (chess24.com nebo chessbomb.com).

 


 

Zřejmě Covid nakazil můj stařičký počítač (opravdová vykopávka). Ventilátor na zdroji se zakuckával a nepomáhalo mu ani „ruční roztáčení“. Pravda PC ještě kulhal, ale nebylo to ono.

Můj kolega, hrdý velkopodnikatel a vlastník e-shopu  :usmev: , však neváhal a během jednoho dne za těžce vydělané firemní peníze pořídil nový stroj, který mi obratem poslal, abych mohl i nadále na tomto webu „prudit“.
Děkuji!!!

Problém je v tom, že naprostá většina PC se prodává i s OS Windows  :usmev: . Honza Jílek mě přesvědčoval, že teď už jsou Windows jiné, lepší(!) a že bych jim mohl dát šanci. Tak jsem to zkusil…

Než jsem se prokousal různými potvrzeními a restarty, na svém starém stroji jsem stačil stáhnout nejnovější distribuci Linuxu a nainstalovat ji na jiný disk.

Mezitím jsem sledoval u (ne)nabíhajících „widlí“ různé důležité hlášky. Vždyť přece není kam spěchat!  :smich:

 

Vytrval jsem a prokousal se až k aktivaci Windows. Dal jsem jim šanci. Opravdu jsou jiné a opravdu jsou lepší. K jejich instalaci už nejsou potřeba diskety jako u WIN 3.1  :palec-nahoru:
(Pravda je, že Win 10 je už celkem dobrý OS, ale nechápu, proč se při každé aktualizaci a její instalaci musí restartovat? Proč to nejde jako jinde? Bez otravných restartů.)

Po úspěšné aktivaci přišel na řadu šroubovák a výměna disku s legálním OS „Windows 10 Pro“ za disk se stejně legální (ale zdarma) distribuci „Linux Mint 20.1“  :usmev: . Chce to ještě doladit pár drobností (tiskárna a skener), přetáhnout pár souborů, doladit a pak už to bude ono.

Takže takhle teď vypadají „Windows“, Honzo.   :smich:

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

Nevím, zda se dá nějak porovnat bojovnost hráčů té absolutní světové špičky. Pokusil se o to australský velmistr David Smerdon a sestavil žebříček TOP 50 hráčů za léta 2015 -2020. On sám uvádí, že je do určité míry subjektivní, ale přistupoval k jeho vytvoření pečlivě a bez jakýchkoliv sympatií či antipatií k některému z hráčů .
Jaké je pořadí první desítky ?

  1. Vladimir Kramnik
  2. Le Quang Liem
  3. David Navara
  4. Fabiano Caruana
  5. Vladislav Artěmjev
  6. Pavel Eljanov
  7. Arkadij Naiditsch
  8. Jan-Krzysztof Duda
  9. Magnus Carlsen
  10. Ernesto Inarkiev

Následují Topalov a Nakamura, posledních pět míst pak obsadili Jakovenko, Anand, Tomaševskij, Kasimdžanov a Radžabov…
 
http://chess-news.ru/node/27983

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x