WC, 3R a COVID 19

Žádná složitá šifra, ani hlavolam.
WC = World Cup (Světový pohár), 3R nejsou „Roušky, Rozestupy, Rum“, ale tři remízy českých hráčů ve druhém kole.
Covid 19 je opravdu Covid 19 a ovlivnil některé zápasy druhého kola.

 

Všichni tři čeští hráči v prvních partiích druhého kola remízovali. Zda je to úspěch či neúspěch, ukáží až odvety, ale hru našich hráčů je třeba ocenit.
Nikdo z nich nebyl ohrožen a všichni tři sehráli velmi dobré partie.

Vojta Plát není žádné „ořezávátko“ a už mnohokrát ukázal, že šachy umí více než jen dobře.
V partii Vojtěch Plát – Nikita Viťugov však nebyl Vojta podle ratingu favoritem. Měl bílé figury a je vidět, že na turnaji si dává na své hře velmi záležet.
Žádné „opičky“, žádná polokorektní zahájení. Z jeho partií je cítit poctivá příprava a snaha o co nejlepší výsledek.
Zatím se mu daří.

 

 

Druhý český hráč, Thai Dai Van Nguyen, „vyfasoval“ nasazeného Andreje Jesipenka a k tomu ještě černé figury. Ale jak už jsem tady psal, z Vana se stává neprůstřelná pevnost bez ohledu na to, jakými hraje barvami. Potvrdil to i tentokrát, když bez problémů vyrovnal hru a pak s ledovým klidem přešel do remízové věžové koncovky.
V odvetě bude mít Van bílé figury a Jesipenko to bude mít těžké.

 

 

Všichni čeští fanoušci se těšili, až uvidí v „akci“ Davida Navaru, který patřil mezi hráče nasazené až od druhého kola.
Včera se dočkali  :usmev: .
Na turnaji v Praze se Davidovi moc nedařilo, ale David je hráč, který se dokáže „oklepat“ a také dobře připravit. Proti Davidovi usedl mladý uzbecký hráč Nodirbek Jakubbojev (19 let), který atakuje ratingovou hranici 2600 (aktuálně 2598). David se černými figurami spokojil s vyrovnáním a poklidnou remízou.

 

 

Covid 19 začíná nepříjemně zasahovat do průběhu turnaje.
Zhruba deset minut po zahájení kola svítil u partie Bobby Cheng (Austrálie) – Levon Aronjan (stále ještě hrající za Arménii) výsledek 1-0.
FIDE pak na svém twitterovém účtu celkem stroze oznámila, že Aronjan partii neodehrál, protože měl před několika dny horečku
(„Přestože se Aronian nyní cítí dobře, kvůli bezpečnosti ostatních hráčů bylo rozhodnuto, že nenastoupí k prvnímu zápasu a před druhým zápasem podstoupí další zdravotní testy.“ ).

 

 

Téměř vzápětí vzdal svou partii Susanto Megaranto (Indonésie) s Fabianem Caruanou. Pozice byla přibližně vyrovnaná a okamžitě se začalo spekulovat o různých příčinách porážky (mobil, elektronika atp.).

 

 

I tady však zasáhl Covid.

FIDE na Twitteru informuje (ale nejmenuje  :usmev: ), že hráč, který byl negativně testovaný před příletem do Soči, byl testován ještě 10.7., 11.7. a 14.7., přičemž ten poslední test byl pozitivní  :usmev: .
Organizátoři prý obdrželi výsledek testu až po zahájení kola a Megaranto pak byl okamžitě „vykázán“ z hracího sálu. Megaranto se podrobí dalším testům, které potvrdí nebo vyvrátí nakažení koronavirem. Ostatní hráči nebyli ohrožení, protože Megaranto měl ochranu obličeje (roušku).
Zde je vyjádření jeho soupeře, Fabiana Caruany (volný překlad):
Doufám, že se pan Megaranto cítí dobře – během zápasu se zdál být zcela v pořádku, takže způsob, jakým zápas skončil, byl velmi nepříjemným šokem. Zítra si udělám test, abych si ověřil, že jsem nebyl nakažen Covidem, a pak snad budu moci v turnaji pokračovat.

 

Věřme tomu, že podobné problémy se našim hráčům vyhnou a že v dnešních odvetách zabojují a postoupí do dalšího kola!  :cze:  :to-zvladneme:  :palec-nahoru:

 

Odkazy na turnaj (dnes od 14:00):

Komentovaný přenos IM Štefana Mazúra na Twitchi (kanál PriSachu)

Chessbomb

Chess24

Followchess

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
16 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

David dnes, vlastně už včera vyhrál a postoupil, skvělé! Van zatím 1:1 s hráčem 2700+, stává se z něho opravdu neprůstřelná pevnost, čili „pěknej držák“, skvělé! Zítra, vlastně už dnes, to vidím na coinflip, řečeno pokerovou terminologií. Vojta bohužel vypad, ale s hráčem také 2700+, škoda, pěkný boj, věřím, že Vojta dřel jak mezek, že neměl čas ani na cigáro.

Jim Vasilis

Z dějiště SP zatím samé špatné zprávy. Levon Aronjan kvůli horečkám odstupuje a stejně tak dvě reprezentantky Indonésie ( Medina Aulia a Irene Sukandar ) , i když měly všechny testy negativní…

Jim Vasilis

“ Temná strana šachu – úplatky, body a dvanáctiletí velmistři “ – tak zní název článku, který v těchto dnech zveřejnil New York Times. Autoři v něm upozorňují na nečestné , nebo otevřeně řečeno podvodné metody, kterými řada velmistrů získala svůj titul. Věnují se hlavně těm nejmladším. Podrobně je popsán případ Sergeje Karjakina, který takovým způsobem splnil svou poslední velmistrovskou normu, zde “ zapracoval “ jeho otec. A rekord nejmladšího velmistra v historii otevřel Karjakinovi cestu do elitních turnajů…
Teprve nedávno jeho rekord překonal Abhimanyu Mishra. I zde mají autoři své pochybnosti. Ne tedy, že by on sám podváděl, ale skutečnost, že všechny normy splnil na jednom místě v sérii turnajů, výběr soupeřů… Problémem jsou hlavně ctižádostiví rodiče, kterým jde o rekord za každou cenu, jsou mnohdy schopni nečestných dohod a jejich děti samozřejmě o ničem nemusí vědět. A také se hovoří o možné změně systému plnění mezinárodních titulů. Samotný článek je hodně dlouhý, pro ty , kteří umějí rusky, doporučuji k přečtení. Jen doufám, že mi tu nebude nikdo rozhořčený opět předhazovat, že tím chci šířit nenávist k Rusku…  :usmev: 
http://chess-news.ru/node/28110

Jan Jílek

Pokud se nepletu, tak ten článek na NY Times je placený a tak by zveřejňování nebylo vhodné – za předpokladu, že je to skutečně placené.
 
PS: hned jsem využil situace a dal Ti minus, chtěl jsem ozkoušet, jaké to je  :smich:

Remcik z Banika

Anglicky například zde Je tam mimo jiné nařčení, že Karjakin zopakoval partii, kterou původně prohrál a tím získal titul GM.

Remcik z Banika

Je to víc než divné. Dívám se, že se jedná se o turnaj Sudak 2002, kde dle databáze hrálo 14 hráču. Ve 13 kole Karjakin remizoval se Semenovou a tím pádem nezískal normu. A údajně zopakoval původně prohranou partii s Malininem, která se hrála už v 7 kole. A opakovanou partii vyhrál ve 20 tazích. To se mi zdá, mírně řečeno, přitažené za vlasy, aby to prošlo!
 

Jim Vasilis

Já tomu věřím, i pozdější vyhýbání se odpovědi od Karjakina dává tušit, že autoři článku mají pravdu. Není to první ani poslední případ, kdy se podvodu účastnili i pořadatelé a rozhodčí …

Remcik z Banika

Já tomu neveřím, je to moc komplikované a všem na očích. Autoři článku obvinili tím pádem kromě všech pořadatelů, rozhodčích, činovníků, divaků i všech zbylých 12 hráčů turnaje (např. pozdější mistryni světa 2012 Annu Usheninu), protože logicky by o tomto údajném podvodu museli všichni vědět. Někteří se už bránit nemůžou, jsou po smrti, např. Malinin. Čekám z jejich strany reakci, takové vážné obvinění by nemělo zapadnout.

Jim Vasilis

Vasilij Malinin napsal : Буду честен до конца. В одном из турниров, где должен был выполнить норму гроссмейстера Сергей Карякин, в последнем туре он играл с девочкой, имевшей всего пол-очка. Ему нужна была победа, но он сыграл с ней вничью. Его отец и тренер срочно ищут кого-либо, у кого можно было бы купить пол-очка. Никто не соглашается ни за какие деньги (это к вопросу о возможности купить очки). Тогда они обращаются ко мне. Так как к последнему туру я перевыполнил норму гроссмейстера, то соглашаюсь отдать эти пол-очка (отнюдь не за деньги) для того, чтобы Карякин стал самым молодым гроссмейстером. И пока было закрытие турнира, мы сыграли вторую партию (первая закончилась вничью) практически в блиц“.
 
http://chess-news.ru/node/27499

Remcik z Banika

Tak to je husté! Pokud už toto prohlášení proběhlo na ruském webu a nikdo se neohradil, např. v komentařích toho článku k tomu nic není, tak to vypadá, že se s tím moc nepářou. Píše, že původní jejich partie byla remis, takže já to napsal blbě, že Karjakin prohrál. Jsem zvědavý, co se k tomu ještě vyloupne za články.

Jirka Kadlec

Až do 13. tahu černého, kdy už stál bílý na výhru, měly stejný průběh jako partie Karjakin-Malinin i dříve hrané duely Vukovic-Mozetic (YUG-ch, 1991) a Fercec-Rupeni (ITA-chT 1994).

Zdenek Cekal

Karjakin naštěstí včas pochopil, že na Ukrajině, ač je to (prý) obilnice Evropy, mu pšenka nepokvete a moudře přestoupil do Ruské šachové federace. Péče, jaké se mu zde dostalo:
„Российские корпорации обеспечили Карякина прибыльными контрактами — из них только один, с банком, принес ему около 300 000 долларов.“ a dále „Вскоре у него появился загородный дом в самом престижном районе Подмосковья и «Мерседес» с водителем,“ bere dech i laikům.Takovéto královské podmínky, dokáže zajistit pouze Vladimir Putin. Ukázalo se, že vládce Kremlu nelhal, když řekl: „страна всегда уделяла шахматам «высокий приоритет», а шахматы всегда помогали стране.“ Morphynisto, téměř slzy do očí mi vehnala pasáž: „В 2009 году президент России Дмитрий Медведев предоставил ему гражданство. В 2014 году Карякин занял российскую сторону против родной Украины, открыто поддержав аннексию Крыма. В Крыму он даже позировал в футболке с портретом Владимира Путина…“
Za mne palec nahoru, Karjakin je borec. A mimochodem Krym byl, je a bude navždy ruský, i kdyby se EU „usankcionovala.“

Jim Vasilis

No ale ten hlavní cíl , aby získal titul mistra světa, Karjakin nesplnil, a z toho pohledu jsou veškeré peníze, které do něj Putin napumpoval, přece jen zbytečně vyhozené. Ale jemu samotnému se zrada vyplatila , pro mě je těžké najít šachistu s horšími morálními vlastnostmi, než je Karjakin. Až v Rusku zvítězí demokracie, vrátí se i okupovaný Krym Ukrajině…

Jim Vasilis

Je možné, že Megaranto se nakazil od vedoucího indonéské delegace. Ian Rogers komentuje na Twitteru : “ Grandmaster Susanto Megaranto is the third member of the Indonesian delegation to test positive to Covid since arriving in Sochi for the chess World Cup. The Head of Delegation Kristianus Liem was diagnosed first, then the two male players. Both female reps appear to be fine.“ ( pozitivní test měl také Mohamad Ervan, který k 1.kolu nenastoupil ) .

16
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x