Pevnost padla

Zatímco Vojta Plát už má sbaleno (nebo snad již seděl v letadle) a David Navara se připravoval na svého soupeře ve třetím kole Světového poháru v Soči, Thai Dai Van Nguyen bojoval v tiebreaku proti Andreji Jesipenkovi o postup do třetího kola.

 

Snad každý normální fanoušek českého šachu dnes držel palce Vanovi. Zpočátku vše vypadalo dobře. Upřímně přiznám, že když jsem viděl, s jakou lehkostí Van Jesipenka odremízoval v první tiebreakové partii černými figurami, věřil jsem, že nás čeká rozhodnutí až někde v armageddonu.

 

 

Nestalo se, protože přišla druhá rapid partie, která se Vanovi vymkla z rukou už v zahájení.
Tah 7.g3?! se mi nelíbí, ale to nic neznamená  :usmev: , normálně se to prý hraje. Je docela dobře možné, že se hrává i 10.dxe5 , ale 12.0-0 už je určitě chyba.
Pak má bílý o pěšce méně a nic za to.
Jesipenko dal sice Vanovi ještě malou šanci, když si blicnul 20. … Dd7, ale Van neviděl (?) 21. Sb4! s následujícím vpádem bílé věže na sedmou řadu. Jistě, ani to by asi nestačilo, ale přece jen to bylo lepší než 21. Dh5?? , po čemž už je bílý bez jakékoli protihry a v souhru svých figur může doufat tak leda v příštím životě.

 

 

Neprůstřelný Van tak byl nakonec přece jen prostřelen  :smutek: .

 

Druhé kolo znamenalo STOP pro dva naše hráče. Končí Vojta Plát i Thai Dai Van Nguyen., ale oba hráči podali velmi dobrý výkon a zkušenosti, které pobrali v zápasech proti ratingově silnějším hráčům, se jim jistě budou v budoucnu hodit.
Tak mě napadá, že by ani nemuseli letět hned domů, ale mohli by být přímo v Soči oporou Davidu Navarovi  :usmev: .

 

Kromě našich hráčů vypadli samozřejmě i jiní.
Za zmínku stojí například vyřazení dle mého názoru přeceňované „hvězdy“ Alirezy Firúzdži (prohrál ve druhé tiebreakové sadě s Javochirem Sindarovem). Leinier Dominguez Perez vypadl po porážce s Vachidovem a postupují také dva „kmeti“ : Kiril Georgiev (ročník 1965 !) vyhrál s Parhamem Maghsoodlooem a Alexej Širov (ročník 1972) udolal „Jardu“ Žerebucha  :usmev: .
Pozor, postupují i mladí (skutečně) talentovaní hráči! Mladý Praggnanandhaa zatím ze čtyř partií povolil soupeřům jen jednu remízu.

 

Kompletní druhé kolo ve výsledcích ZDE.

 

V neděli tak uvidíme už jen jednoho českého hráče.
GM David Navara nastoupí proti Vasifovi Durarbajlimu z Ázerbajdžánu (rating 2625), který ve druhém kole vyřadil nasazeného Alexandra Predkeho (2683, Rusko).
Dá se čekat tvrdý boj, ale snad to David zvládne a projde dál.  :cze:  :vitezstvi:


 

Odkazy pro sledování Světového poháru:

Komentované přenosy:

Průběh partií:

Turnajový pavouk:

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Vasilis

David po 87 tazích remizoval, ale to rozhodující se v partii stalo v 24. a 25. tahu, kdy jeho taktiku mohl soupeř vyvrátit a po 25… Dd7 by stál na výhru. Naštěstí neviděl ani on a pak už se partie nevychýlila z rovnováhy. Zítra to bude černými ještě o něco těžší, doufám aspoň v remízu.

Jim Vasilis

Šachový festival v Dortmundu zůstává ve stínu SP, což je škoda, poněvadž i tam můžeme vidět řadu hvězd. Největší z nich – Anand a Kramnik, hrají zápas v tzv. “ no castling chess „, tedy nesmí se dělat rošáda. Poslední partie se hraje dnes a Anand vede 2 : 1. Také turnaj ( již v “ obyčejném “ šachu ) nabízí několik slavných jmen minulosti – Kamskij, Ponomarjov, Kasimdžanov , doplněných Bartelem, Eljanovem a domácími zástupci. I ten dnes končí závěrečným kolem.
 
https://en.chessbase.com/post/dortmund-sparkassen-chess-trophy-live

chess

Taky by se mi líbilo, kdyby svaz byl natolik osvícený a jednoho z hráčů tam Davidovi ponechal… Jinak jste velmi aktuální, na NSS dělají příliš mnoho projektů a posunují se stále dále, než aby napsali aktuální zprávu.

Jan Jílek

Aktuálnost je velkou zásluhou hlavně našeho šikovného šéfredaktora Luboše Zimnioka  :mrknuti:  
Vymezování vůči NSS nemá smysl, protože my jsme server čistě šachový  :usmev:
Ať si každý dělá co chce, my se snažíme o kvalitu a kultivovanou a svobodnou diskusi.
 

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x