Turnajový přehled

Posledních několik dnů se zde objevují informace převážně jen ze Světového turnaje mužů, ale hrálo se a hraje se i jinde.
V Dortmundu se hrál Sparkassen Chess Trophy, ve Varšavě Warsaw Chess Festival, v Praze festival Zlatá Praha. Začíná Czech Open v Pardubicích a v polské metropoli začal Warsaw Chess Open. Šestým kolem pokračoval Open Desko Liberec a Světový pohár nehrají jen muži, ale i ženy, které zítra zahájí už boje v osmifinále.

 

Koronavirové „šílenství“ ještě neskončilo a i festival Sparkassen Chess Trophy jím byl poznamenán. Hrál se sice uzavřený velmistrovský turnaj, ale tradiční open byl přesunut do online prostředí na lichess.org. Novinkou festivalu byl zápas podle upravených pravidel mezi exmistry světa Vladimirem Kramnikem a Viswanathanem Ánandem.

Začněme nejslabším „článkem“ řetězu  :usmev: .
Open turnaje na lichess org se zúčastnilo 19 hráčů. Vítězem se stal GM Krishnan Sasikirian s 6 body ze sedmi partií.

 

Zápas mezi Kramnikem a Ánandem měl asi dokázat, že při malé změně pravidel šachu nehrozí remízová smrt. Onou změnou pravidel měla být hra bez rošády (Honza Repák tvrdí, že Kramnikův nápad je jen plagiátorství šachanismu  :usmev: ).
Tak nějak se to ale Kramnikovi nepovedlo dokázat. Ze čtyř partií skončily tři remízou a nebýt Kramnikova blundru (22. … Vd8??) v první partii v pozici, kde už o rošády vůbec nešlo, viděli bychom čtyři partie bez rezultativního výsledku  :usmev: .

 

 

Takže tudy cesta z „remízového pekla“ nevede. Ale možná by to příště měli zkusit jinak: zakázat vstup kamenů na centrální pole e4, e5, d4, d5  :usmev: . Bylo by to šachanističtější. Hráči by museli bojovat o křídla  :mrknuti: .
Výsledek zápasu Kramnik – Ánand „no-castling“ : 1.5-2.5 .

Na velmistrovském turnaji by si jistě zgustli čeští „znalci“ šachu  :usmev: .
Ze 45 partií skončilo 31 remízou  :smutek: .
Dost se turnaj nevyvedl „staříkům“ Kamskému, Kasimdžanovovi a Bartelovi  :smich: . Že by to bylo jejich věkem?
Problém je v tom, že v turnaji moc mladých hráčů nehrálo. Keymer skončil čtvrtý (ročník 2004) a Heimann (ročník 1992) poslední.
Možná by to chtělo radikálně změnit pohled na věk v šachovém sportu: kdo má nad 18 let (např. Heimann), je prostě „dědek“, jehož výkonnost už může jít jen dolů  :smich: .

Vítězem GM turnaje se stal „rovněž neperspektivní“ Pavel Eljanov z Ukrajiny (ročník 1983).
Samozřejmě, ohledně věku žertuji v reakci na různé „prognózy“ samozvaných trenérů a psychoanalytiků, kteří jsou schopni z jednoho turnaje (a kávové sedliny či křišťálové koule) dedukovat věci, nad kterými zůstává rozum stát (v pozoru  :usmev: ).

 

Kompletní tabulka zde.

 


 

Varšavský festival začal 9.7.2021 Memoriálem Jana Macieji.
Rapid turnaj na jedenáct kol byl velmi silně obsazen a o jeho vítězi rozhodovalo pomocné hodnocení. GM Tomczak, CM Karwowski (!) a IM Kosakowski získali shodně 9 bodů. Nejlepší hodnocení měl Jacek Tomczak, druhý byl Kacper Karwowski a třetí Jakub Kosakowski.
Nejlepší ženou byla Klaudia Kulon.

GM Jacek Tomczak zvítězil i v „A“ skupině Memoriálu Mieczyslawa Najdorfa.
Získal 7.5 bodů z devíti partií. Na druhé místě skončil IM Christopher Noe (Německo) a na třetím GM Alexander Dončenko (Německo), oba se 7 body.
Nejlepší žena: Oliwia Kiolbasa (Klaudia Kulon už mířila do Pardubic  :usmev: ).

V „B“ skupině měla 7.5 bodů „grupa“ čtyř hráčů, z nichž nejlepší vedlejší hodnocení měl Michał Smętek.


 

16.ročník festivalu Zlatá Praha zná své vítěze.
Závěrečná zpráva z turnaje na webu Chess Academy je vyčerpávající (myslím obsahově  :usmev: ) a nepatřím mezi „kopírovače“, tak uvedu jen jména vítězů:

Memoriál Karla Opočenského: GM Hannes Hlífar Stefánsson

Memoriál generála Františka Macka: IM Josef Přibyl

Open Zlatá Praha: Pavel Flajšman


 

Festival šachu a deskových her Czech Open 2021 začal v Pardubicích.
I tento festival doznal určitých změn. Ubylo turnajových (šachových) skupin a také hráčů.

Ze šachových turnajů byl zatím sehrán turnaj ve Fischerových šachách. V sedmikolovém turnaji byl ze dvanácti hráčů nejlepší IM Mate Bagi z Maďarska.

Bleskový maratón (tedy 24 hodinový turnaj) se stal kořistí GM Petra Neumana.

CZECH OPEN 2021 – E CESKY LEV KOLESOVICE OPEN je turnajem (a zároveň mistrovstvím ČR v této disciplíně) čtyřčlenných družstev v rapid šachu.
Vítězem turnaje a současně i mistrem ČR se stal tým ZIKUDA Turnov „A“ ve složení: IM Kraus, IM Vykouk, GM Šimáček, FM Vlasák a IM Studnička.

Aktuálně (21.-22.7.2021) se hraje rapid turnaj jednotlivců, v němž je po třech kolech ve vedení velká skupina hráčů se třemi body.

Open turnaje A, B a C začínají v sobotu.


 

V turnaji Open Desko Liberec se sešlo na startu 61 hráčů ze tří zemí.
Nejvýše nasazeným je GM Petr Hába, který je s pěti body na průběžném druhém místě. V turnaji zatím vede IM Jaroslav Bureš (  :palec-nahoru: ) , který má 5.5 bodů. Do konce však zbývají ještě tři kola a Jardovi „dýchá“ na záda smečka „hladových“ šachistů (vlků  :usmev: ).

Turnaj můžete sledovat i v online přenosu.


 

Warsaw Chess Open hraje ve skupině „A“ 70 hráčů s ratingem nad 2o00.
Snad nemusím vypisovat, že se hraje ve Varšavě  :usmev: . Turnajovou jedničkou je GM Bartolomiej Heberla, kterého dobře známe i z našich soutěží. Po dvou kolech má spousta hráčů dva body, nejlepší vedlejší hodnocení má z dvoubodových GM Boris Chatalbašev z Dánska.
Přiznávám, že jsem jméno dánského hráče nikdy neslyšel, tak jsem se alespoň podíval, jak hraje  :usmev: .

 

 

Tabulky dalších dvou ratingových openů naleznete zde: „B 1600-2000“ , „C <1600“ .


 

Prakticky celý šachový svět sleduje Světový pohár mužů. Tak trochu se zapomíná, že hrají i ženy  :usmev: .
Žen se sešlo na startu podstatně méně a zítra už budou hrát osmifinále.

Ani tady však o „nehody“ není nouze  :usmev: . Turkan Mameďarovou v našich končinách celkem známe, ale jméno kubánské hráčky, která ji v prvním kole SP vyřadila, už tak známé není: Lisandra Teresa Ordaz Valdes.
Bílá názorně černé ukázala, že pravidlo o předčasném vývinu dámy je stále aktuální  :usmev: (ale černá má u mě plusové body za šachanistický přístup).

 

Horkým favoritem ženského turnaje je pravděpodobně Alexandra Gorjačkina, ale bez šancí nejsou ani ostatní hráčky.

 

Světový pohár mužů i žen pokračuje ve čtvrtek 22.7.2021 od 14:00 SEČ.

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x