Proč?

Titulek „Proč?“  může znamenat i název jednoho českého filmu o fotbalových fanoušcích, ale napadl mě i jiný titulek, který by byl také okopírován z českého filmu: „Radikální řez“.
To vše v souvislosti s turnajem Norway Chess ve Stavangeru.

 

Hráči turnaje Norway Chess hrají kromě pravidel FIDE i podle tzv.“Sofijského pravidla“, tedy že do 30.tahu nesmějí nabízet remízu. Toto pravidlo mělo za cíl vymýtit krátké velmistrovské remízy.

Vymýtilo, remízy teď mívají o pár tahů více  :usmev: .

Třetí kolo turnaje Norway Chess přineslo fanouškům lačnícím po „krvi“ opět jen rozčarování  :smutek: .

K vidění byly partie : Tari-Nepomňašči, Rapport-Carlsen a Firúzdža-Karjakin.
Výsledek (výsledky)?
Třikrát remíza a jediná partie, kde se trochu „bojovalo“, byla partie Firúzdža-Karjakin (uvádím bez poznámek).

 

 

V tiebreacích se z výher (a jednoho a půl bodu) radovali: Nepomňašči, Carlsen a Karjakin, ale pozor, abyste za těmito výsledky neviděli něco zdravého  :mrknuti: .  V tiebracích se mohutně bojovalo, dá-li se to tak říct, ale rozhodnutí stejně nepřišlo.
Tedy rozhodnutí přišla, ale rezultativních partií jsme v normální hrací době moc neviděli. Rozhodovalo se až v rozstřelu. Tam zvítězil černými figurami Karjakin s Firúždou a stejně tak mohl mít radost z výsledku Nepomňašči, který porazil černými Tariho. Partie Rapport-Carlsen sice skončila remízou v normální hrací době, ale protože Rapport v armageddon-blicce neuspěl,  připsal si Carlsen na své konto 1.5 bodu.

Evidentně „Sofijské pravidlo“ nefunguje. Otázkou pak je, PROČ musí hráči hrát i „normální“ partie. Nestačil by rapid šach??? Stačil.

Pak je ještě jedna možnost, jak zvýšit bojovnost hráčů. Být za remízu nula bodů, možná by to nebylo úplně spravedlivé, ale nutilo by to hráče hrát nekompromisně na výhru.
To by však bylo zřejmě hodně radikální  :usmev: .

Po dvou kolech je zatím turnaj hodně nudný. Fakt mě to uspává  :usmev:   a netrpělivě čekám, kdy se konečně začne hrát  :usmev: .

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

K armagedonu Firouzja vs Karjakin – no ona totiž pro bílýho je remíza jako prohra, takže hledat remízu je k ničemu. Takže kdyby to způlil okresní přeborník, tak by vlastně taky prohrál   :usmev: 

Jim Vasilis

Myslím, že dnes uvidíme ve vážných partiích minimálně dvě rozhodnuté, úvod byl trochu opatrnější, teď však přijde předehra k zápasu o titul Carlsen – Něpomňaščij … Díval jsem se na armageddon a – pokud tedy tahy souhlasí – hlavně v partii Firouzja – Karjakin se děly neuvěřitelné věci, bílý měl vyhranou pozici, rozhodující tah však nenašel , následně vznikla remízová koncovka, kterou by snadno způlil i hráč okresního přeboru, bílý ji však dokázal prohrát… Jinak včera v Saint Louis Kasparov předvedl, že šachy stále umí, získal 2,5 bodu ze 3 .

Jirka Kadlec

Mě spíše dost zaráží, proč se vůbec hrají tyto tiebreaky…

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x