Zdravý rozum

Na webu ŠSČR byla zveřejněna informace k soutěžím družstev, která byla elektronicky zaslána i předsedům klubů (oddílů). Potvrdilo se to, co jsem (nejen já) předpokládal, tedy že podmínky „očkování-postcovid-test“ platí i pro šachisty 🙂

 

Nic zvláštního a také nic strašného. Přesto se o těchto podmínkách v klubech živě diskutuje. Kupodivu  :usmev: jsou šachisté stejní jako většina česko-moravsko-slezského lidu. Dělí se na „očko“ a neočko“, tedy očkované a neočkované, testované, netestované a možná se dělí i na jiné skupiny.

Nehodlám tu posuzovat zda vakcinace ano či ne, zda jsou účinné protilátky a jiné „hlouposti“, na nichž se neshodnou ani odborníci, protože ti jsou rozděleni úplně stejně jako zbytek obyvatel ČR.
U šachistů mě však zaráží převaha emocí nad rozumem.
Stát požaduje test, potvrzení o očkování nebo o prodělání Covidu. Stát (ministerští úředníci) se směje a my se zbytečně hádáme.

V oné svazové informaci je jeden odstavec, který tu překopírovávám  :usmev: :

….Zároveň chci v této souvislosti apelovat na zdravý rozum při řešení případných nenadálých situací. Na jedné straně všichni podmínku ONT splníme, přičemž zde můžu osobně doporučit očkování, na druhé straně nemá smysl vyhrocovat situaci, pokud si někdo zapomene „papír“. Myslím, že se nám zdravý přístup během léta v šachovém prostředí výborně dařil, a turnaje probíhaly bez komplikací, za což Vám děkuji. ….

S výše napsaným bezezbytku souhlasím, ale už jsem slyšel pohoršené názory, že to je snad vtip (?!). Není to vtip, je to rozumné a logické zhodnocení situace.
Ono celé to testování je možná dobré k odhalení jednotlivých nakažených osob, je dobré pro statistiky, ale ve smyslu ochrany zdraví je asi k ničemu.
Představme si, že se někdo otestuje PCR testem, který platí sedm dní.
Kolik nakažených osob může za sedm dní negativně testovaný člověk potkat? Stovky? Tisíce? Kdo ví, ale rozhodně je šance na setkání s „coviďákem“ dost solidní. A takový člověk má v ruce potvrzení o negativitě na Covid a vesele si sedm dnů užívá „bezinfekčnosti“  :usmev: .

Je to prostě úlet, který se zdravím nemá nic moc společného. Mělo by to smysl, kdyby se po negativním testu dotyčný jedinec někam na sedm dní „zašil“ a s nikým se nestýkal.

 

Překvapují mě názory, podávané vždy s patřičným patosem a mírně hystericky, že „co když někdo někoho nakazí Covidem při šachu?“, nebo že „co když někdo (nedejbože) kvůli tomu umře?“.
Nemohu se zbavit dojmu, že mnozí hledají problém tam, kde není a dělají vše proto, aby se nehrálo. Pokud je někdo očkovaný a dbá o své zdraví, pak se asi nákazy bát moc nemusí. Pokud někdo očkovaný není, pak se asi o své zdraví nebojí a také nemá důvod odmítat hru z obavy před nemocí.
Každý má možnost si vybrat.

Neřešme hloupá potvrzení a raději uvažujme: Covid mohou přenášet všichni, očkovaní i neočkovaní, testovaní i netestovaní.
Odmítat hrát kvůli chybějícímu papíru, zapomenutému dokladu o očkování nebo jiné věci je podle mě alibismus (nebo kverulanství?), který nemá nic společného se strachem o zdraví.

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Chápu to tak, že apel předsedy na zdravý rozum se týká řešení nenadálých situací (neočekávaných, nepředvidatelných) těch, které např. nebudou zmíněny nebo nebudou zcela jasné a podobně, ani v mimořadném opatření ministerstva zdravotnictví ani v metodickém pokynu k soutěžím. Jinak předseda píše jasně, že momentálně podmínky ONT platí pro všechny účastníky šachových zápasů družstev.

Remcik z Banika

Certifikát o očkování může mít kapitán od všech na celou sezónu u sebe, můžeš ho mít v mobilu vyfocený nebo v aplikaci, když jedete v autě na zápas, vzájemně se můžete zkontrolovat, při domacích zápasech si pro něho můžeš skočit domů, atd. 🙂 Každý vidí covid jinak a věřit, že se 16 nebo 32 hráčů na zápase domluví, je naivní, navíc rozhodčí by k zápasu tohoto hráče pustit vlastně asi ani nesměl.

Janous

Pokud budou v době soutěží družstev stále platná stávající opatření, tak se obávám, že konfliktním situacím se asi nevyhneme. Doufám, že od svazu dostaneme zavčasu informaci, kdo a jak bude kontrolovat dodržování opatření. Nevím jak u Vás, ale u nás v Libereckém kraji máme na jedné straně mezi šachisty několik radikálních odpůrců očkování a k testování je asi také nikdo nedonutí, a na druhé straně minimálně jednoho fanatického fanouška respirátorů, který sám šachy hraje, ale zároveň píše na ŠSČR a na MZ dopisy, ve kterých se dožaduje zakázání šachových soutěží, jakožto smrtelně nebezpečné aktivity v době covidové. Rozdělena je celá společnost, šachisté bohužel nejsou vyjímkou.

Jirka Kadlec

Využil jsem příležitosti zachovat si zdravý rozum, proto jsem se očkovat nenechal.

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x