Rusko vs. USA

V klidu, nehodlám tu žádným způsobem porovnávat dvě světové velmoci a to dokonce ani po šachové stránce. Ale přece jen se mezi oběma velmocemi právě v těchto dnech na dálku jeden šachový souboj odehrává.
Jak v USA, tak v Rusku se hrají šampionáty mužů i žen a je co sledovat.

 

O šampionátech USA v St.Louis už jsme tady psali ve chvíli, kdy mužský i ženský šampionát měly za sebou dvě kola. Od té doby se několik kol odehrálo  :usmev: . Aktuálně mají hráči odehráno šest kol a stále se daří mladému GM Rayi Robsonovi, který je s GM Lendermanem v čele se čtyřmi body. Jejich pronásledovatelé jsou však na dohled. Ve skupině tříapůlbodových hráčů jsou Wesley So, Leinier Dominguez a další mladík GM Samuel Sevian (ročník 2000). První polovinu tabulky uzavírá Batista Bruzon.

Hráči z druhé poloviny tabulky budou zřejmě známí i čtenářům, kteří šachové dění za velkou louží moc nesledují. Až na Johna Burkeho, kterému sice vyšla první dvě kola, ale pak polevil, jsou od sedmého po dvanácté místo samá známá jména.
Fabiano Caruana, Sam Shankland, Dariusz Swiercz, Daniel Naroditsky a Jeffery Xiong, ti všichni jsou celkem dobře známí i na starém kontinentu.
Překvapuje mě Fabiano Caruana, který prohrál v pátém i šestém kole. Ne, že by byl Caruana neporazitelný, ale je známý svým houževnatým odporem. V šestém kole mu tato vlastnost evidentně chyběla, protože v 35.tahu jednoduše položil „hlavu na špalek“ (35. … Vxe4??) a přitom měl šanci svého soupeře trochu potrápit (35. … Vgf8).

 

 

Tabulka po 6.kole (screenshot z live.chessbase.com )

 

 

V mistrovství USA žen je zatím v čele  se čtyřmi body Kateřina Němcová a lepším vedlejším hodnocením než mladé „dravkyně“ Ashritha Esrawan a Carissa Yip. Poslední příčku okupuje turnajová dvojka Anna Zatonskih, ale při pohledu na vyrovnanou tabulku je jasné, že tady se ještě může ledasco změnit.

Anna Zatonskih, zdrih: https://players.chessbase.com/

 

Tabulka po 6.kole-ženy (screenshot z live.chessbase.com )

 


 

Superfinále ruských šampionátů se hrají v Ufě.
Dva turnaje po dvanácti účastnících.
Chtělo by se napsat turnaj mužů a žen, ale správně (nejen v Rusku) je „otevřený“ místo turnaj mužů, protože v mužských turnajích běžně hrávají i ženy (proč to nejde naopak?  :usmev: ). Málokdy se tak ale děje na šampionátech.
V ruské Ufě však mezi muži startuje i Aleksandra Gorjačkina a zatím si vede celkem dobře. Po pěti odehraných kolech je s 2.5 body na pátém místě, ale je nutné si uvědomit, že poslední Motylev má jen o půl bodu méně  :usmev: .

Tabulka otevřeného turnaje po 5.kole:

 

Ženy mají odehráno o jedno kolo méně a tabulka je na rozdíl od „otevřeného“ turnaje více rozčleněná. Ale turnaj je teprve na začátku a při pohledu na tabulku, v níž nalezneme nejen „veteránky“, ale i dravé mládí, je jasné, že nic není jasné  :smich: .
Po čtyřech kolech vévodí tabulce dvojice Valentina Gunina a Jevgenija Ovod, obě se třemi body. Ale pronásledovatelky Leya Garifullina a Polina Šuvalova jsou jen o půl bodu zpět.

Tabulka ženského turnaje po čtvrtém kole:

 

 

Kompletní výsledkový servis na chess-results:

Otevřený
Ženy

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x