Super GM?

  • Portál espn.com informuje, že FIDE se bude příští měsíc zabývat změnami při udělování titulu GM.
  • Jak dál se soutěžemi družstev?

 

Vše začalo „nevídaným“ úspěchem mladého Američana na turnajích v Budapešti, o nichž se psalo i na našem webu.
Mladý Abhimanyu Mishra se na několik měsíců přesunul z USA do Maďarska, kde si v průběhu několika týdnů (měsíců?) v uzavřených turnajích (First Saturday) uhrál normy potřebné pro udělení titulu GM (mezinárodní velmistr) a stal se tak nejmladším velmistrem na světě.
List The New York Times už v létě o těchto turnajích informoval a kromě jiného cituje jednoho z účastníků turnajů v Maďarsku Vojtu Pláta:
“The motivation was quite low for me.” said Vojtech Plat, one of the grandmasters who played.
(„Má motivace byla docela malá,“ řekl Vojtěch Plát, jeden z velmistrů, kteří hráli.)

Celkem podrážděně reagoval na nový rekord mladého Američana Jan Nepomňašči, který ve svém tweetu reaguje ironicky: „Jsem oslněn tímto novým rekordem….“
FIDE na jeho tweet reagovala tím, že už v červenci svolala přes Zoom online míting, na němž se dohodlo, že zřejmě dojde ke změně pravidel pro udělování titulů GM.
Tyto změny by měly být projednány v prosinci tohoto roku.

Předběžně se hovoří o tom, že jednou z podmínek by mohlo být uhrání normy v turnaji pořádaném švýcarským systémem s minimálně čtyřiceti účastníky a průměrným ratingem 2500 (návrh Nepomňaščiho), aby se předešlo domluveným („vypuštěným“) partiím.

Není totiž žádným tajemstvím, že mnozí pořadatelé pořádají uzavřené turnaje právě kvůli možnosti uhrání normy. Nejen Nepomňašči poukazuje na skutečnost, že Mishra uhrál normy v turnajích, kde proti němu nastupovali převážně stále stejní hráči.
Podobné turnaje kritizoval i mistr světa Magnus Carlsen. Ani jemu se příliš nezamlouvá praxe, kdy si jeden nebo více adeptů zaplatí turnaj jen kvůli uhrání GM normy.

K problému se vyjádřili i bývalí mistři světa. Zatímco Viswanathan Ánand suše konstatoval, že inflace titulů GM bude prakticky při jakémkoli systému udělování, Vladimir Kramnik zmiňuje možnost zavést něco jako titul  „Super GM“.

 

Jeho představa je zhruba taková, že tento titul by mohli získat hráči z „klubu 2700+“, kteří se alespoň dva roky udrží v první desítce světového žebříčku. FIDE však ústy Emila Sutovského sdělila, že zřízení takového titulu není na pořadu dne.

Dnes je potřeba k uhrání titulu GM uhrát normy na turnajích, v nichž se utkají alespoň se dvěma hráči z jiných různých federací, překonat (stačí jednou  :usmev: ) hranici ratingu 2500 a hrát na perfo 2600.

Nechme se překvapit, co vymyslí „moudré hlavy“ v odborných komisích FIDE.

Zdroj: espn.com


 

Přituhuje.
Není tajemstvím, že kapitáni mnoha týmů si po včerejším oznámení o zpřísnění podmínek pro neočkované rvou zbytky kštice na hlavě  :usmev: .
Problémy má i můj mateřský klub (přesto družstva postavíme), proto jsem zaslal dotaz předsedovi STK ŠSČR Janu Malcovi a předsedovi ŠSČR Martinu Petrovi, za jakých okolností se dá přeložit (odložit zápas) a zda se neuvažuje o přerušení soutěží.
Oběma pánům děkuji za rychlou reakci a snad se nebudou zlobit, že zde bez jejich svolení zveřejním úryvky z jejich odpovědí, které by mohly zajímat i jiné kluby  :usmev: .

Cituji:

(Jan Malec)

„O odložení utkání může družstvo požádat kdykoli, dle své úvahy,  když si myslí, že důvody má dostatečně závažné (zkuste si je posoudit z hlediska STK, bez ovlivnění zájmů svého družstva-oddílu).

Důvody pro odložení utkání mohou vzniknout i v neděli ráno.
Řídicí orgán soutěže (STK) posoudí důvody uvedené v žádosti a pokud je shledá „omluvitelnými“, žádosti vyhoví.
Předem ale nelze říci, jaké důvody budou „omluvitelné“ = logicky, kdyby to šlo, tak by byly dány (uvedeny, specifikovány) předem vždy a ŘO by už nemusel o žádostech rozhodovat (to ani nesouvisí s „dobou covidovou“, např. bývají chřipkové epidemie).“
———
(Martin Petr)

„Dobrý den,

do mojí kompetence jako člena VV ŠSČR spadá pouze dotaz na konci. Takže odpovím 🙂 Neplánuji, že bychom soutěže přerušili. Je ale možné, že žiju ve své očkované bublině, pouze občas přerušené karanténami okolí.“

———

Takže to vypadá, že jsem se před sezónou „trefil“, když jsem predikoval, že soutěže se dohrají, ale nakonec budou hrát jen očkovaní  :usmev: .

Nejen neočkovaní hráči však mohou trápit kluby.
Nepříjemné může být i shánění hrací místnosti. Leckde se hrává v restauracích nebo i v domovech s pečovatelskou službou. Samozřejmě, i to se dá řešit, ale jednoduché to jistě nebude.

Podaří se nám letos soutěže konečně dohrát?


 

O odchodu GM Marka Vokáče jsme zde již informovali  :smutek: .

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Já bohužel asi žiju v bublině, kde každý druhý je prorok předpovídající po očkování vyhynutí lidstva (nikoli můj případ). Pokud se soutěže nebudou muset přerušit, budu jakožto šachový srdcař jedině rád, nějak ale nevěřím, že nebudou problémy najít dostatek očkovaných hráčů, kteří by je dohráli. Zejména pro menší oddíly toto může být likvidační. Svaz by měl alespoň urychleně zvážit zrušení pokut za neobsazené desky, dokud budou tyto restrikce neočkovaných platit.
 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x