Dvě kola do konce

Na ME družstev se včera hrála sedmá kola. V sedmém kole prohráli muži s Dánskem, ženy remizovaly se Slovenskem. Na TOP TEN to už nevypadá 🙂 .

 

Zápas s Dány považovali někteří lidé za „jednoznačnou“ záležitost pro ČR. Nechápu, z čeho tak usuzovali, protože pokud muži byli mírnými favority, pak jen díky Davidu Navarovi na první šachovnici, jehož rating byl znatelně vyšší než soupeřův. Na ostatních šachovnicích měli zanedbatelnou ratingovou převahu Dáni.

David Navara hrál s Madsem Andersenem a moc se mu nepovedlo zahájení. Ze šachového hlediska bylo vše v naprostém pořádku, ale s ohledem na výše napsané, tedy že David byl vlastně jediným českým trumfem  :usmev: , byla tato krátká remíza pro zápas klíčová.
Na druhou stranu, v pozici, která byla na šachovnici, moc šancí na aktivní protihru černého nebylo.

 

 

Thai Dai Van Nguyen se v partii proti Jesperu Sondergaardovi Thybovi prakticky po celou partii pokoušel získat alespoň minimální výhodu. Černý se však velmi dobře bránil, a přestože partie měla 54 tahů, nakonec stejně skončila remízou.

 

 

Jonas Buhl Bjerre zahájil tahem 1.e4. Honza Krejčí si vybral Ruskou hru. Vznikla pozice, o které by asi nikdo neřekl, že povede k rychlému a hořkému konci černého. Po tazích Dg3, Sg5 a f4 to vůbec nevypadá na nějaký útok proti postavení černého krále. Vždyť i černý tam má dámu a na první pohled není vidět, že by černý mohl mít nějaký problém. Jenže kromě dámy černému nehraje žádná jiná figura, zato bílý může do hry rychle zapojit i věže. Černý musí hrát naprosto přesně, pokud se nechce dostat do problémů.
Po 17.f4 následují tři tahy černého (Kh8, d4, c5), kterými nic nedělá pro vývin figur. I při celkem omezeném materiálu na šachovnici stačí bílému tři tempa, aby na královském křídle vytvořil nekrytelné hrozby. Konec.

 

 

Ani Vojta Plát, hrající na čtvrté šachovnici, nic nezískal ze zahájení s Allanem Stigem Rasmussenem. Černý vyrovnal hru a když se bílý ve 30.tahu rozhodl vyměnit věže, vznikla koncovka, která se rozhodně hrála pohodlněji černému. Koncovka, kterou asi nikdo nevyhraje, ale pokud to někdo může zkoušet hrát na výhru, určitě to není bílý.

 

 

Dánsko – ČR 2.5-1.5.
Pokud kapitán českého týmu před zápasem stanovil taktiku „hlavně v závěru turnaje neprohrát“ (tak na mě působí partie a průběh zápasu), pak bych tuto porážku připsal na vrub kapitána českého týmu  :usmev: .
Je ovšem možné, že teď „plácám“ a zápas se tak vyvinul „samovolně“. V každém případě, do první desítky už se Češi nedostanou. Stále však je oč hrát.

 

 

Kapitán ženského týmu nechal odpočívat Karolínu Pilsovou. Dobře udělal. Nic proti Karolíně, ale v turnaji se vysloveně trápí a pauzu potřebovala.
Na první desce tak proti Slovenkám nastoupila Kristýna Petrová, která využila pochybení Evy Repkové v časové tísni (jsou tři minuty na čtyři tahy časovou tísní?) a učebnicově využila oslabení diagonály a1-h8.

 

 

Magda Miturová postavila ze zahájení pozici, které moc nerozuměla. Nebo možná rozuměla, ale já ji chápal trochu jinak  :usmev: . Po 24. … Kh7? už Zuzana Hagarová černé nedala šanci.

 

 

Nataša Richterová umí překvapit. Někdy příjemně, jindy nepříjemně. Tentokrát šlo o druhou možnost. V partii s Alenou Mrvovou v rovné pozici měla na výběr spoustu dobrých tahů, ale vůbec nepostřehla (nebo podcenila) klasickou oběť na poli h2. Zřejmě obě hráčky měly zato, že po 17.Kxh2?? je prakticky konec, a tak se asi stalo, že obě přehlédly, že po 18. … Jdf6?? se karta obrací. Ale buďme v klidu  :usmev: , není moc hráčů, kteří by za bílou našli správné pokračování (Stockfish to našel  :smich: ).

 

 

Po odpočinku nastoupila za ČR opět Karin Němcová. Sicilku černými proti Monice Motyčákové zvládla na jedničku. Mazácky hrála i zbytek partie a až na jedno malé zaškobrtnutí (33. … fxe3?!) není Karin co vytknout. Hezky zahraná partie.

 

 


 

Dnes od 15:00 hrají naši muži proti Islandu a při pohledu na sestavy je jasné, že jsme favoritem.

 

Naopak při pohledu na sestavu Italek, s nimiž hrají naše dívky, bych řekl, že případná výhra ČR by byla velmi příjemným zpestřením víkendu  :mrknuti: .

 

Z open sekce bych dnes doporučil sledovat dva zápasy. Na druhém „stole“ zápas Rusko-Francie, na třetím potom Polsko – Španělsko, kde jsem zvědavý na partii Duda-Širov.

 


 

Odkazy:

Web organizátorů

Partie online na chessbomb.com (mužiženy)

Live na chess24.com (mužiženy)

Livestreamy na Youtube pořadatelů: ZDE

Výsledkový servis turnajů na chess-results.

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x